Vijesti

Procenat baterije se konačno vraća na iOS 16 i to je užasno

Apple je danas objavio iOS 16 beta 5 i sa njim dolazi dugo očekivani povratak procenta baterije na statusnu traku. Nažalost, ružan je kao pakao i nečitljiv za pokretanje.

Ranije se postotak baterije pojavljivao lijevo od ikone baterije. Međutim, Apple ga je uklonio počevši od iPhonea X jer nije bilo dovoljno mjesta da ga ugura zahvaljujući urezu. Da biste saznali postotak baterije, trenutno morate prevući prstom prema dolje do Kontrolnog centra. U iOS-u 16, Apple je “riješio” taj problem tako što se pojavila figura unutar ikona baterije.

(Ako ste ažurirali na najnoviju verziju beta verzije i ne vidite je, to je zato što nije omogućena prema zadanim postavkama. Da biste je uključili, morate otići na meni Baterija u Postavkama i uključiti prekidač Procenat baterije Opcija također izgleda nedostupno na iPhone 11, iPhone 12 mini i iPhone 13 mini. Ovo bi se moglo promijeniti s budućim beta izdanjima, ali to su pauze za sada.)

Izgleda kao rana na oku — nešto što biste videli na telefonu otprilike iz 2011. Iz daljine, izgleda kao broj na sportskom dresu, i to ne na dobar način. Međutim, priznajem da je to moj lični estetski ukus. Moj najveći problem je da ova nova brojka procenta baterije također ima funkcionalne probleme.

Budući da se broj pojavljuje unutar ikone baterije, ona mora izgledati potpuno napunjena u svakom trenutku radi čitljivosti. Dakle, čak i ako vam je na telefonu ostalo tričavih 10 posto baterije, sama ikona i dalje izgleda puna. U nekoliko sati koliko sam imao uključenu ovu funkciju, doduše je dovela do kratkog spoja u mom mozgu. Ikona pune baterije koja glasi 55? To samo poništava vizuelne znakove na koje smo svi navikli.

Čitava svrha ikone baterije je da brzo, na prvi pogled, shvati koliko vam je soka ostalo. Nažalost, “puna” baterija plus mali brojevi nisu laki za oči. To je posebno tačno ako već imate loš vid. Ne pomaže to što je uvijek bilo teško pročitati statusnu traku ako slučajno koristite svijetlu pozadinu. Naravno, neće svi imati ovaj problem. Ako imate viziju 20/20, to vam vjerovatno neće mnogo smetati. Slučajno imam jak astigmatizam i kratkovidost, i nekoliko zaključanih ekrana u režimu fokusa sa svijetlom pozadinom. Ne mogu vam reći koliko puta sam pogrešno protumačio cifru od 50 posto baterije kao 5G.

Ovo nije u redu. Ne mogu ovo uopšte da pročitam.
Snimak ekrana: Victoria Song / The Verge

Uporedite sve ovo sa ikonom prazne baterije. Iako vam bezbrojna ikona ne govori tačno koliko vam je baterije preostalo, tako je lako shvatiti grubi plan. To je intuitivan dizajn koji jedva da treba ikakvo objašnjenje. To je mala utjeha, ali barem ikona baterije i dalje mijenja boje kada omogućite način rada sa niskom potrošnjom ili uključite telefon. Prvi pretvara ikonu u žutu, dok je drugi pretvara u zelenu sa simbolom munje pored nje. (Punjenje se takođe dešava da ikona baterije i brojevi budu veći, a samim tim i mnogo čitljiviji! Zašto to ne biste uradili i za redovni režim?!)

Gotovo da se čini da nas je Apple tome namjerno podvrgnuo. Kompanija je poznata po pažljivoj kontroli dizajna proizvoda — bez obzira na to da li su promene koje pravi ono što ljudi žele. (RIP priključak za slušalice.) Apple je sa iPhone X odlučio da nam ne treba postotak baterije u statusnoj traci. To nam je dalo ono što smo smatrali zadovoljavajućim rješenjem s Kontrolnim centrom. Ali svi smo tražili da Apple vrati postotak baterije u gornjem desnom uglu naših telefona, i to je ono što smo dobili.

Vjerovatno ću se vratiti na isključenje postotka baterije. Ikona prazne baterije, na kraju krajeva, radi u velikoj većini situacija. I sljedeći put kada mi se baterija opasno približi nuli, teško ću uzdahnuti dok prelazim prstom prema dolje prema Kontrolnom centru, oplakujući ono što je moglo biti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *