Vijesti

Popravak pokvarenog Flip 4 ili Fold 4 ekrana koštat će 220 dolara manje

Flip and Fold je prošle godine skrenuo sa strane. Prethodne verzije Samsungovih sklopivih telefona bile su više tehnološke demonstracije nego bilo šta drugo – nespretne, veoma skupe i previše krhke da bi bilo ko mogao da uzme u obzir u poređenju sa telefonom u obliku ploča u vrtu. To je počelo da se menja u avgustu 2021. kada je Samsung shvatio kako da vodootporne telefone na sklapanje.

Ove godine, Samsung je napravio neke ključne nadogradnje koje donose još više pariteta sklopivoj liniji u odnosu na vodeći model S-serije. Odabir Z Fold 4 u odnosu na S22 Plus ne zahtijeva od vas da se žrtvujete kao u prošlosti (osim, znate, dodatnih 800 dolara). Ali još uvijek ima puno toga za dokazati hoće li sklopivi uređaji zaista postati mainstream.

Za početak, popravke ekrana za Flip and Fold su nešto jeftinije ove godine — to jest, ako se pretplatite na Samsung Care Plus uslugu. Ranije je Samsung naplaćivao 249 dolara za popravku ekrana na Flip or Fold van garancije. To je sa pretplatu na Care Plus od 11 USD mjesečno. Samsung je ove godine snizio odbitne troškove kako bi se izjednačio s naknadom za standardne popravke ekrana telefona, tako da bi napukli sklopivi ekran mogao koštati samo 29 dolara. To je mala stvar, ali je jedna stvar manje ako se odlučujete između sklopivog i pločastog telefona.

Hardver kamere je takođe bliži onome što dobijate na glavnim vodećim modelima ove godine. Fold 3 je imao 2x telefoto objektiv, dok je glavna serija S21 Plus nudila 3x zum. (Bila je to hibridna 1,1x optička/digitalna kombinacija, ali je bila dobra.) Ovoga puta, stvari su jednostavnije: Z Fold 4 ima manje-više iste specifikacije stražnje kamere kao S22 Plus, uključujući 3x telefoto objektiv ( šta je uopće poenta 2x?) i glavna stražnja kamera od 50 megapiksela.

Niz stražnjih kamera Fold 4 odgovara onome što nudi S22 Plus.
Fotografija Allison Johnson / The Verge

Postoji još jedna funkcija kamere na ovogodišnjem Fold-u koja nije bila dostupna prošle godine: prostorni zum, poznat i kao digitalni zum. Fold 4 nudi do 30x digitalni zum; Fold 3 je dozvoljen samo do 10x. Naravno, to nije zamena za dobru, staromodnu optiku, ali Samsungova tehnologija digitalnog zuma nije loša ni u kom slučaju.

Dakle, ovo je nekoliko problema na koje smo se obratili, ali Samsung još nije postigao paritet. Tačno na vrhu, tu je trošak. Da, Flip 4 od 999 dolara košta otprilike isto kao i glavni S22 telefoni, ali mu nedostaje i telefoto objektiv. Ako želite najotmjeniji, najpreklopniji sklopivi model, morat ćete izdvojiti 1799 dolara, što je nedostižno za mnoge ljude. Zbog toga S22 Ultra od 1199 dolara izgleda kao jeftino.

Takođe je nejasno kako će se telefoni održati na duge staze. Postoji problem sa štitnicima za ekran koji dolaze odlijepljeni, što je Samsung pokušao riješiti u Flip and Fold 4. Iako su vodootporni, nijedan telefon nije otporan na prašinu. Nemoguće je reći kako će se Fold 3 ili 4 izdržati za nekoliko godina – da li je prodor prašine neizbježna stvarnost nakon četiri godine korištenja? I kakve će to probleme izazvati? Ne znamo jer je ovo potpuno nova kategorija proizvoda.

Samsung nas mora uvjeriti da je jedinstveni faktor oblika vrijedan dodatnih troškova i dugoročne nepoznanice trajnosti. Do sada nije. Njegovi sklopivi uređaji su najprodavaniji uređaji u igrici, ali 10 miliona jedinica koje je prodao prošle godine i dalje je mali dio od preko 270 miliona telefona koje je isporučio 2021. S obzirom na njegovu upornu upornost kroz rane probleme Fold-a, ipak , spreman sam da se kladim da će Samsung nastaviti da pokušava u doglednoj budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *