Vijesti

Policija San Francisca razmatra dopuštanje robotima da koriste ‘smrtonosnu silu’

Policijska uprava San Francisca predlaže novu politiku koja bi robotima dala dozvolu za ubijanje, kako je ranije izvijestio Mission Local (preko Engadget). U nacrtu politike, koji opisuje kako SFPD može koristiti oružje vojnog stila, navodi se da se roboti mogu “koristiti kao smrtonosna opcija sile kada je rizik od gubitka života građana ili službenika neminovan i nadmašuje bilo koju drugu opciju sile”.

Kako prenosi Mission Local, članovi Odbora za pravila gradskog nadzornog odbora već nekoliko sedmica razmatraju politiku nove opreme. Originalna verzija nacrta nije uključivala nikakav jezik koji govori o upotrebi smrtonosne sile od strane robota sve dok Aaron Peskin, dekan gradskog nadzornog odbora, prvobitno nije dodao da se „roboti ne smiju koristiti kao upotreba sile protiv bilo koje osobe. ”

Međutim, SFPD je vratio nacrt sa crvenom linijom koja je precrtala Peskinov dodatak, zamijenivši ga linijom koja robotima daje ovlaštenje da ubijaju osumnjičene. Prema Mission Local, Peskin je na kraju odlučio da prihvati promjenu jer „mogli bi postojati scenariji u kojima je raspoređivanje smrtonosne sile bila jedina opcija“. Odbor za pravila San Francisca prošle sedmice je jednoglasno odobrio verziju nacrta, koja će se suočiti s Nadzornim odborom 29. novembra.

Kao što je navedeno u politici opreme, SFPD trenutno ima 17 daljinski upravljanih robota, ali samo 12 funkcionira. Osim što robotima daje mogućnost da koriste smrtonosnu silu, prijedlog ih također ovlašćuje za upotrebu u “obuci i simulacijama, privođenju kriminala, kritičnim incidentima, hitnim okolnostima, izvršavanju naloga ili tokom procjenjivanja sumnjivih uređaja”.

Dok se većina robota navedenih u inventaru SFPD-a prvenstveno koristi za deaktiviranje bombi ili za rad s opasnim materijalima, noviji Remotec modeli imaju opcioni sistem oružja, a postojeći F5A odjela ima alat pod nazivom PAN disruptor koji može napuniti sačmaricu 12 kalibra. školjke. Obično se koristi za detoniranje bombi iz daljine. QinetiQ Talon odjela također se može modificirati za držanje različitog oružja – naoružanu verziju robota trenutno koristi američka vojska i može opremiti bacače granata, mitraljeze ili čak pušku protiv materijala kalibra .50.

“Potreba SFPD-a da isporuči smrtonosnu silu putem robota bila bi rijetka i izuzetna okolnost”

“SFPD je oduvijek imao mogućnost da koristi smrtonosnu silu kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neizbježan i nadmašuje svaku drugu dostupnu opciju sile”, kaže službenica SFPD-a Eve Laokwansathitaya, u izjavi za The Verge. “SFPD ​​nema nikakav poseban plan jer bi neobično opasne ili spontane operacije u kojima bi potreba SFPD-a da isporuči smrtonosnu silu putem robota bila rijetka i izuzetna okolnost.”

Policijska uprava u Dallasu je prvi put 2016. godine upotrijebila robota za izvođenje smrtonosne sile. Koristila je robota za uklanjanje bombi – isti model Remotec F5A u vlasništvu SFPD-a – naoružanog eksplozivnom napravom da ubije osumnjičenog koji je pucao i ubio pet policajaca i ranio još nekoliko. U to vrijeme, šef policije u Dallasu David Brown rekao je da odjel “ne vidi drugu opciju osim da koristi našeg robota bombu i postavi uređaj na njegovo proširenje kako bi detonirao tamo gdje je osumnjičeni.”

Prošlog mjeseca, izvještaj iz Intercept otkrio je da kalifornijska policijska uprava Oaklanda također razmatra da dozvoli da roboti Remotec F5A opremljeni sačmarom koriste smrtonosnu silu. Ubrzo nakon što je objavljen izvještaj, policija Oaklanda objavila je na Facebooku da je odlučila ne dodati “naoružana udaljena vozila odjelu”. U međuvremenu, grupa proizvođača robota, uključujući Boston Dynamics, potpisala je obećanje da neće koristiti svoje robote u oružje ranije ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.