Vijesti

Polestarov O2 koncept će postati električni roadster Polestar 6, koji bi trebao izaći 2026

Polestar je objavio da je njegov O2 koncept električnog roadstera prešao na proizvodni model kao Polestar 6, a montaža se očekuje da počne 2026.

O2, koji je prvi put predstavljen ranije ove godine, prvobitno je dizajniran da prikaže aluminijumsku platformu proizvođača automobila, koju Polestar proizvodi u svojoj kući, kao i neke neobične karakteristike poput integriranog drona za snimanje iz zraka. Roadster je drugi koncept kompanije koji je nadograđen na službeni proizvodni model nakon što je Polestar rekao da transformiše svoj Precept koncept u Polestar 5 2024. godine.

Švedska kompanija, koja je zajedničko ulaganje između Volva i njegove kineske matične kompanije Geely, trenutno ima samo jedan dostupan model: električnu brzu limuzinu Polestar 2. Očekuje se da će Polestar 3, električni crossover SUV, biti predstavljen krajem 2021. Očekuje se da će i četvrto vozilo biti SUV, a Polestar 5 će biti sedan sa četiri vrata i hečbekom pozadi.

Polestar O2 dijeli puno dizajnerskih osobina sa Preceptom, uključujući oštre linije i svjetlosni potpis koji odražava Volvo porijeklo kompanije. Karoserija vozila je niska i široka sa agresivnim stavom i kompaktnom orijentacijom kabine, koju Polestar naziva „klasične proporcije sportskog automobila“ sa modernijim električnim osjećajem.

Polestar 5 i 6 će biti izgrađeni na istoj arhitekturi od 800 volti koja bi trebala omogućiti ultra-brzo punjenje kada se priključi na DC brzi punjač. Osim toga, O2 će imati snagu do 884 konjske snage (650 kW) i 663 lb-ft (900 Nm) iz pogonskog sklopa s dva motora, ciljano vrijeme sprinta od 0-62mph (0-100km/h) od 3,2 sekunde, i maksimalna brzina od 155mph (250km/h).

Iako Polestar 6 neće krenuti u proizvodnju do 2026. godine, kompanija već poziva kupce da rezervišu mjesto za izradu tako što će se prijaviti na Polestar web stranicu od danas, 16. avgusta. I da proslavi lansiranje, Polestar proizvodi 500 numerisanih jedinica specijalne “LA Concept” verzije roadstera, zajedno sa nebeskoplavom eksterijerom, kožnom unutrašnjosti i jedinstvenim 21-inčnim točkovima originalnog Polestar O2 koncepta.

Polestar 6 će sigurno prenijeti mnoge ekološke dobre osobine koncepta O2. Unutrašnjost je napravljena od novog termoplastičnog mono-materijala — u ovom slučaju, recikliranog poliestera koji se koristi kao jedini materijal za sve mekane unutrašnje komponente, kao što su pjena za sjedište, ljepilo, 3D pletena vlakna i netkana laminacija. Polestar je rekao da ovo pojednostavljuje recikliranje i predstavlja korak ka “većoj kružnosti” uz istovremeno smanjenje težine i otpada.

Ali moraćemo da sačekamo da vidimo hoće li neke od neobičnijih karakteristika koncepta, kao što je integrisani bioskopski dron, uspeti u proizvodnji. Ideja je bila da vlasnici mogu koristiti dron da snimaju sebe dok se voze krivudavim planinskim putem, na primjer. Drugim riječima, dizajniran je da se koristi dok se automobil kreće i da snima sekvence vožnje.

Bespilotna letjelica — koja je također koncept — razvijena je u saradnji sa Aerofugiinim brendom potrošačke elektronike Hoco Flow. (Aerofugia je kompanija koja je nastala nakon što je Geely kupio Terrafugia, startup za električno vertikalno uzlijetanje i slijetanje sa sjedištem u Bostonu.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *