Vijesti

Pokémon Scarlet and Violet Rotom Phone recenzija: to je doslovno spas

Kao što je Pokémon svijet postaje veće, bogatije mjesto ispunjeno sve većim brojem novih čudovišta, pokédexe treneri koje dobiju na početku svog putovanja na sličan su način evoluirali sa objavljivanjem svakog novog Pokémon igra. Kao prvo, Pokémon Scarlet i VioletNovi Rotom telefon možda neće izgledati kao veliki korak naprijed u odnosu na model prve generacije koji je predstavljen Pokémon mač i Štit ili izgledaju nimalo nove u poređenju sa Pokémon legende: Arceus‘ deific Arc Phone. Ali najpopularniji pametni telefon u regiji Paldea ima niz korisnih ažuriranja klasičnih aplikacija, promjene korisničkog sučelja i nove sigurnosne funkcije koje spašavaju živote zbog kojih se korištenje osjeća kao potpuno novo iskustvo.

Iako pokédexe imaju dugu istoriju preuzimanja dizajnerskih naznaka sa Nintendo ručnih konzola, Pokémon Scarlet i Violet označite povratak Rotom telefona generacije VIII — inače običnog pametnog telefona koji postaje napunjen nakon što ga zaposjedne Rotom. Dok je skok sa Rotom Dexa generacije VII na originalni Rotom Phone doveo do toga da je uređaj prošao kroz drastičan redizajn kako bi se poboljšao džepni kapacitet, Generacija IX Rotom Phone je više inkrementalno ažuriranje hardvera sa ciljem da telefon učini korisnijim za avanturu. Osim novog drugog modula kamere i tankog ugrađenog prstenastog svjetla pozadi, Scarlet i VioletPaldean Rotom Phone izgleda više-manje baš kao model prošle generacije i dolazi u poznatoj vatreno crveno-narandžastoj boji, ali se također može prilagoditi raznim kućištima.

Arven je jedan od mnogih Paldean trenera pokemona koji su prilagodili svoj Rotom telefon.
Slika: Nintendo

Iako je lepo videti implementaciju sistema sa dve kamere na ovogodišnjem Rotom telefonu, čini se da dodatak drugog sočiva nije učinio toliko za telefon u smislu njegovih mogućnosti snimanja fotografija. Osim 11 filtera (od kojih nijedan nije nešto o čemu bi pisali), novi Rotom telefon nudi malo funkcija namijenjenih poboljšanju fotografija ili videozapisa koje snimite, a nedostatak bilo kakve funkcije zumiranja otežava snimanje slika. Paldeinog divljeg pokemona, a da pritom ne bude napadnut. Imajući to u vidu, prednja kamera novog Rotom Phone-a je višestruko bolja od prethodnika, uglavnom zbog činjenice da zapravo radi i da je dostupna, a ne da je samo crna tačka na uređaju koja implicira postojanje kamere.

Nedostatak zuma otežava snimanje slika divljih pokemona bez napada

Neki prethodni komadi kompleta koji su posjedovali Rotom bili su poznati po tome što su bili pretjerano pričljivi i ukazivali na očigledno kada sve što pokušavate učiniti je shvatiti gdje određeni pokemoni vole da se druže. Ali Rotom telefon generacije IX ostaje ugodno tih dok koristite njegove aplikacije za mape, pokédex i profile — tri najkorisnija alata ugrađena u uređaj, koji svi bilježe vaš napredak i kao trenera i kao učenika u Naranji ili Uva Academy.

Budući da je Paldea tako masivna i da su njeni gradovi često povezani utabanim stazama, a ne popločanim putevima ili dobro definiranim rutama, funkcionalnost mape novog pokédexa je ključna za navigaciju kopnom i razumijevanje kako su stvari smještene jedna u odnosu na drugu. Pored velikih gradova kao što je Mesagoza, mapa novog Rotom Phone-a automatski prikazuje koordinate Tera kristala na kojima se mogu voditi Tera Raid bitke, lokacije raznih vođa teretana i mjesta na kojima se zna da borave posebno moćni titan pokemoni. Iako vam se zumirani prikaz aplikacije mape ponekad čini pomalo nezgrapnim, kada ste zumirali, pokazalo se da je iznenađujuće korisno, i kao pomoć u navigaciji i kao lagani detektor za bilo koji pokemon koji se nalazi u vašoj neposrednoj blizini.

1/3

Uvećani prikaz aplikacije Mapa Rotom Phone-a.
Nintendo

S obzirom da u Paldei ima toliko toga za raditi i da imate slobodu da posjećujete gradove kojim god želite redoslijedom, sposobnost Rotom Phone-a da postavlja putne točke koje se zatim odražavaju na vašoj minimapi je neprocjenjiva kada krenete na bilo koji svoj Koraidon ili Miraidon. Ali postoji određena doza prefinjenosti sa mapom dok zumirate između različitih pogleda na Paldea, što povremeno čini uskakanje i izlazak iz aplikacije većom gnjavažom nego što bi trebalo da bude. Ovo je posebno tačno s obzirom na to koliko je Pokémon Scarlet i Violet radi se o istraživanju.

Svaki pokédex unos sadrži jedinstvenu, detaljnu fotografiju divljih životinja

Iako će vam karta novog Rotom Phonea reći kada su određeni divlji pokemoni u blizini, za dobivanje detaljnijih informacija o različitim stvorenjima od vas će biti potrebno da pokrenete novu pokédex aplikaciju koju je razvio učitelj biologije Naranja / Uva akademije Jacq. Kao i prethodni pokédexe, iteracija generacije IX automatski registruje i prikazuje važne statistike i opise pokemona nakon što ih uhvatite ili se borite s njima. Ali umjesto da prikazuje sve svoje podatke kao pojednostavljenu vertikalnu listu koja sadrži različite sprijtove, pokédex aplikacija novog Rotom Phonea je više oblikovana kao horizontalna, skeuomorfna polica za knjige obložena desetinama knjiga od kojih svaka predstavlja drugačiji unos pokémona.

Za razliku od drevnih pokédexa koji su se morali popunjavati ručno, novi Rotom Phone dolazi pun detalja o njihovim općim staništima i specifičnim vrstama mjesta unutar tih staništa koja vole posjećivati ​​- oba postaju dostupna nakon što naiđete na pokemon u divljini. Uopšteno govoreći, količina informacija koju vam novi ‘dex pruža je manje-više ista u poređenju sa prethodnim generacijama, kao i njihovi opisi mnogih klasičnih pokemona. Ali način na koji svaki pokédex unos sadrži jedinstvenu, detaljnu fotografiju divljih životinja tog konkretnog pokemona je dobrodošla promjena koja ispunjavanje digitalne enciklopedije čini uživanjem (i podsjetnik na to koliko je kamera Rotom telefona ograničena).

1/4

Quaxlyjeva pokédex fotografija.
Slika: Nintendo

Međutim, koliko god da su novi unosi lijepi, skrolovanje kroz pokédex novog Rotom Phone također može biti frustracija zbog načina na koji je pokémon spritovima potrebno nekoliko sekundi da se učitaju kada prelistate kroz aplikaciju velikom brzinom. Nadamo se da će se taj dio grubosti moći izgladiti u budućim ažuriranjima, ali u njegovom trenutnom stanju, to je definitivno nešto u vezi sa pokédexom što ostavlja mnogo da se poželi.

Isto važi i za profilnu aplikaciju za novi Rotom Phone, koja krasi selfie po vašem izboru sa informacijama o tome koliko ste znački sakupili, koliko pokemona ste uhvatili, koliko ste recepata za sendviče sakupili i kako mnogo sjajnih pokemona protiv kojih ste se borili. Iako je lijepo vidjeti kada ste se prvi put upisali u Akademiju Naranja / Uva, koliko gotovine imate pri ruci i kakvi se efekti značke teretane odnose na vas, aplikacija za profil se čini kao najmanje razrađeni dio Rotom Phone. Da je to sve što postoji u novom Rotom telefonu, možda bi bilo teško razumjeti zašto se nadogradnja Paldean modela isplati. Ali sve što je potrebno da biste zaista cijenili najbolju funkciju novog Rotom telefona je da ga imate pri sebi dok padate sa opasne visine koja može ozbiljno povrijediti ili ubiti nekoga.

Treneri upoznati s regijom Hisui dobro razumiju koliko opasno može biti lutati u divljinu u potrazi za moćnim pokemonima koji preferiraju život na udaljenim lokacijama koje nisu baš bezbedne za ljude. Paldeini pokemoni nisu baš tako agresivni kao njihovi preci Hisui, ali planinski teren u regiji je često jednako opasan kao i Hisui zahvaljujući svojim bezbrojnim strmim liticama sa kojih je nemoguće skliznuti. Slično načinu na koji je najnovija generacija Apple iPhone uređaja i Apple satova opremljena funkcijama hitnog SOS-a za pomoć ljudima bez obzira na to gdje se nalaze u svijetu, novi Rotom telefon može otkriti kada ste pali s velike visine i da će proskočiti u akciju kako biste bili sigurni da nećete strmoglaviti u svoju preranu smrt.

Dječak koji pada sa litice i spašava ga njegov mobilni telefon koji lebdi, koji izleti kako bi slomio njegov pad baš kad se sprema da udari o zemlju.

Rotom telefon trenera pokemona spašava ga od strmog pada.
Slika: Nintendo

Iako se čini da Rotom koji živi unutar svakog Rotom telefona nije toliko zainteresiran za vašu dobrobit u normalnim situacijama, tokom hitnih slučajeva, on će preuzeti kontrolu nad uređajem i koristiti njegovu sposobnost levitacije da vas spriječi da se srušite na zemlja sve dok je telefon u vašim rukama. Pored toga što će vam spasiti život, novi Rotom Phone će vam ponuditi i da vas vrati sa tačke s koje ste pali jer razumije da, iako vjerovatno ne namjeravate da padnete sa svjetionika ili sa stijena, vjerovatno želite biti gore na tim mjestima za jednu ili drugu stvar.

Pokédexe (ili uređaji koji ih sadrže) rijetko su najzanimljivije stvari u istraživanju novih regija Pokémon svijetu, a Paldean Rotom Phone nije izuzetak. Novi telefon se definitivno osjeća kao komad hardvera koji razumije osnovnu ulogu koju treba da igra u vašoj sljedećoj velikoj avanturi, i umjesto da pokušava tu i tamo spakovati gomilu malih funkcija koje nikada nećete koristiti, fokusiran je na radi par stvari veoma dobro.

Možda bi bilo lijepo vidjeti novi Rotom telefon opremljen robusnijim skupom mogućnosti snimanja fotografija sličnih Novi Pokémon Snap‘s istraživačka kamera, a nedostatak većeg estetskog remonta može neke razočarati. Ali činjenica da će vam novi Rotom Phone doslovno spasiti život u situacijama u kojima vam je život u opasnosti čini ga obaveznim za sve trenere koji žele proći kroz Paldeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.