Vijesti

Patreon otpušta 17 posto svoje radne snage i zatvara urede

Kompanija kaže da mijenja smjer. | Foto ilustracija Pavla Gončara/SOPA Images/LightRocket preko Getty Images

Patreon otpušta 80 ljudi, oko 17 posto svoje radne snage, i zatvara urede u Dablinu i Berlinu. U objavi generalnog direktora i suosnivača Jacka Contea kaže se da se rezovi dešavaju jer kompanija mijenja svoje planove nakon što je pokušala brzo rasti tokom pandemije. Smanjuje veličinu svojih timova zaduženih za “operacije, zapošljavanje i druge funkcije interne podrške”, kao i svoj budžet za prodaju i marketing.

Otpuštanja pogađaju Patreonove timove za izlazak na tržište, operacije, finansije i ljude. Radnici u SAD-u će dobiti tromjesečne otpremnine, kao i dvije dodatne sedmice po pola godine radnog staža nakon prve godine rada u kompaniji. Evropski radnici dobijaju sličan dogovor, sa tri mjeseca zdravstvenog osiguranja, dok će Amerikanci dobiti COBRA do kraja 2022. Conte kaže da će održati “više sesija pitanja i odgovora” kako bi se pozabavili tom odlukom.

Osim otpuštanja, Patreon zatvara dvije svoje evropske kancelarije i daje mogućnost devet inženjera u Irskoj da se presele u SAD.

Promjene od utorka dolaze nakon što je Patreon prošle sedmice otpustio svoj petočlani sigurnosni tim. U to vrijeme rekla je šefica američke politike kompanije Ellen Satterwhite The Verge promjena “ne bi imala utjecaja na našu sposobnost da nastavimo pružati sigurnu i sigurnu platformu za naše kreatore i pokrovitelje.” Conte se osvrnuo i na pitanje sigurnosti u svom postu od utorka, rekavši da su prethodna otpuštanja bila “dio dugoročne strategije za nastavak raspodjele sigurnosnih odgovornosti u cijelom našem inženjerskom timu”. Takođe je ponovio da kompanija nastavlja da radi sa spoljnim stručnjacima za bezbednost i rekao da će novi pristup povećati koliko Patreon ulaže u očuvanje bezbednosti platforme.

Patreon je daleko od jedina kompanija koja otpušta zaposlene zbog zabrinutosti za ekonomiju i rastuću inflaciju. Ranije ovog mjeseca, Snap je smanjio oko 20 posto svoje radne snage i otkazao svoje originalne emisije i druge projekte. Netflix, Wayfair, Rivian, Ford, Tesla, Shopify, Peloton i niz kripto kompanija su također ovog ljeta otpustili stotine, pa čak i hiljade ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.