Vijesti

Ovdje dolaze USB-C punjači velike snage koji mogu u potpunosti napajati 16-inčni MacBook Pro

USB Promoter Group objavila je najnoviju specifikaciju Power Delivery u maju prošle godine, ali proizvođači dodatne opreme tek sada isporučuju proizvode koji to podržavaju. I bilo je krajnje vrijeme jer su korisnici MacBook Pro-a od 16 inča koji se zaklinju u brzo punjenje zaglavili s uključenom kockom koja nije pogodna za putovanja koja ima samo jedan USB-C port. Sada možete nabaviti one sa više portova, što vam daje fleksibilnost da svu tu snagu dijelite sa telefonom, tabletom ili čak drugim laptopom zajedno sa MacBook Pro-om.

Još ih nismo testirali, ali neke opcije USB PD 3.1 multiport punjača uključuju HyperJuice 140W za 129,99 USD i Ugreen Nexode 140W za 149,99 USD. Oba ova punjača imaju dva USB-C porta i jedan USB-A port za veću fleksibilnost, ali podržavaju samo maksimalno 140W iz jednog određenog porta i do 100W iz drugog, pojedinačno. Za USB-A portove, Nexode može dati do 22,5 W, dok Hyper ima 30 W.

Ugreen tvrdi da njegov Nexode 140W može brzo napuniti 16-inčni MacBook Pro od 0 do 56 posto za 30 minuta.
Slika: Ugreen

HyperJuice i Nexode inače izgledaju kao slični proizvodi (iako je Nexode 20 dolara više), ali se zapravo ponašaju drugačije kada uključite više uređaja. Na primjer, ako priključite dva laptopa na HyperJuice, on može isporučiti do 100 W na prvi uređaj, ali samo 20W na drugi. Nexode će, međutim, podjednako podijeliti snagu – dajući svakom laptopu do 65 W snage.

Kada zauzme sva tri porta, HyperJuice će i dalje izbacivati ​​100 W iz prvog porta, ali će onda drugi USB-C i USB-A port sada dijeliti isti mali bazen od 20 W. U redu je ako su vaš drugi i treći uređaj tableti, telefoni ili dodatna oprema manje snage, ali ako ste poput mene i koristite punjač za iPhone MagSafe i stari punjač za Apple Watch, moj iPhone možda neće moći brzo da se napuni bežično.

Ugreenov punjač dijeli džule različito na tri načina: 65W na USB-C velike snage, 45W na drugi i do 22,5W iz USB-A porta. Ovo je svakako svestranija podjela, ali ako je vaš glavni laptop više gladan energije, onda bi HyperJuice opcija mogla imati više smisla.

Anker 717 takođe ima USB PD 3.1 Spec za 140W, ali ima samo jedan port.

Anker 717 takođe ima USB PD 3.1 Spec za 140W, ali ima samo jedan port.
Slika: Anker

Anker također proizvodi USB PD 3.1 punjač od 140 W, ali kao i Appleov, ima samo jedan USB-C port u ponudi. Takođe je ista cena kao i kupovina zvaničnog iz Apple prodavnice po ceni od 100 dolara, ali Anker 717 je barem malo kompaktniji, iako ne koristi malo efikasniju tehnologiju kompanije GaNPrime. Tu je i Ankerova prijenosna baterija PowerCore 24K koja može iscijediti do 140W energije iz svojih ćelija, iako se ne može priključiti na zid i sama povući AC napajanje.

Ovo je samo početak nove ere kompaktnih višeportnih punjača. Oni će biti sve manji i moćniji – ali samo ako dobijemo više uređaja koji zahtijevaju snagu. 2.1 revizija USB-C PD 3.1 specifikacije (da, prilično je zbunjujuća) sposobna je za do 240W snage, tako da su možda laptopi za igranje koji su gladni energije sljedeći uređaji koji će pomaknuti taj okvir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.