Vijesti

Ovaj prilagodljivi pametni ekran je zabavan stoni dodatak kojem je potrebna svrha

Kada je Tidbyt, koji njegovi kreatori opisuju kao “personalni piksel displej”, stigao u moju kuću, svidio mi se prije nego što sam uopće znao šta da radim s njim. Sa svojom oblogom od oraha i ultra-pikseliziranim ekranom, izgleda kao što bi se dogodilo kada biste nekoga 1956. zamolili da dizajnira Echo Show za Amazon. Dugačak je 8,2 inča, visok 4,4 inča i dubok dva inča, što je malo veliko da ga stavite na noćni ormarić, ali se lijepo uklapa u policu za knjige ili na veći stol. To je impresivno dobro napravljena stvar za prvi proizvod kompanije.

Ali stvar u vezi sa Tidbyt-om od 179 dolara je da nikada ne postane očigledno šta je ovaj uređaj za. To je sat, ali ne budilnik. To je urnebesno loš digitalni okvir za fotografije. Ne radi ništa što vaš telefon ne može, a vaš telefon definitivno radi sve te stvari bolje. To je odličan sistem za dostavu brzih delova ambijentalnih informacija, ali ako vam to odmah ne znači ništa, ne treba vam Tidbyt. Njegov šarm je stvaran i još uvijek se nije izgubio na meni, ali još uvijek se čini pomalo nedovršenim.

Tim koji stoji iza Tidbyta počeo je raditi na ovome prije nekoliko godina i lansirao proizvod na Kickstarteru u martu 2021. Godinu i po kasnije, svi podržavaoci su dobili svoje Tidbytove, a uređaj je općenito dostupan. Otprilike: suosnivač Rohan Singh mi kaže da je trenutna zaliha rasprodata, ali “imamo još jedinica na putu za nekoliko sedmica.” Proizvodnja je teška, ali Singh je uvjeren da Tidbyt može ostati u toku.

Ipak, postoji mnogo nagoveštaja da je Tidbyt još uvek nov u ovome. Za početak, moj uređaj je stigao sa Anker-brendiranim kablom za punjenje u kutiji zajedno sa crnim zidnim utikačem koji je očito izašao iz kante negdje u fabrici u Kini. Nijedno od toga mi ne smeta, zaista – i barem je kabel jedan od onih lijepih opletenih – ali ovo nije iskustvo raspakiranja poput Applea.

Ekran je cijela poenta Tidbyt-a, međutim, i vrlo je neobičan. To nije ekran koliko kolekcija pojedinačnih LED dioda — 64 poprijeko sa 32 prema dolje, ukupno njih 2048 — koje se mogu osvijetliti i kontrolirati pojedinačno. Možete da kontrolišete osvetljenost ekrana i može da postane ozbiljno svetao; Zadržao sam nivo svjetline na oko 15 od 100, a pri punoj snazi ​​tih 2048 LED dioda bilo je dovoljno svijetlo da je Tidbyt osvjetljavao moju kućnu kancelariju praktički sam.

Ekran Tidbyt-a je zadivljujuće niske rezolucije, ali i dalje radi za većinu namjena.

Po dizajnu je nevjerovatno niske rezolucije jer nije namijenjen da radi mnogo. Proizvođači Tidbyta ne pokušavaju da naprave super impresivan gadžet, već nešto što vas može sprečiti da ne morate da gledate u svoj telefon svaki put kada vam zatreba mali deo informacija. Singh kaže da je napravio originalni prototip kao način da brzo sazna kada dolazi metro. „Kada bih došao na telefon da provjerim“, kaže on, „onda bih provjerio i Twitter. Provjerio bih Instagram i ostalo, a onda bih to radio otprilike pola sata.” Umjesto toga, hakovao je stvar koja se uključila u API podzemne željeznice New Yorka i rekla mu kada stiže sljedeći G voz. Izgleda kao statusna tabla podzemne željeznice jer upravo to i jeste.

Postoji čitav žanr gadžeta koji se svi sami postavljaju na ovaj način, naravno. “Ovo je gadget koji će vas osloboditi vašeg telefona” odnosi se na sve, od Apple Watcha i Alexa do minimalističkih pametnih telefona kompanije Palm i drugih. Tidbyt samo dovodi ideju do krajnosti tako što vam uopće ne dozvoljava interakciju s uređajem.

Sva vaša interakcija s Tidbytom zapravo se događa s aplikacijom na vašem telefonu.

Da biste podesili Tidbyt, samo ga priključite. On se automatski uključuje i prelazi u način uparivanja. Sav stvarni posao odvija se u aplikaciji Tidbyt, koja je dostupna na Androidu i iOS-u: povezujete se na Tidbyt putem Bluetooth-a, a zatim ga prijavite na svoju Wi-Fi mrežu i on radi. Aplikacija je mjesto gdje odlučujete šta će Tidbyt raditi, koliko će svijetliti i sve ostalo. Pomalo poništava cijelu ideju „ne koristi svoj telefon“, ali kada se Tidbyt podesi kako vam se sviđa, aplikacija vam više nije potrebna.

Što se tiče preuzimanja stvari na Tidbyt, to se dešava iu aplikaciji. Postoji trgovina s nekoliko desetina različitih aplikacija, sve besplatne, koje možete instalirati na svoj uređaj u nekoliko dodira. Većina su statusne ploče neke vrste: postoji mnogo različitih satova, hrpa aplikacija za vremenske prilike, načina za praćenje berze ili cijene Bitcoina ili mjesečeve faze, neke aplikacije za sportske rezultate koje se pomiču poput ESPN oznake, i mnogo načina da vidite kada dolazi sljedeći voz podzemne željeznice. Postoji i nekoliko glupih aplikacija, kao što je animacija Nyan Cat ili rekreacija skakućeg DVD logotipa za koje se ne stidim priznati da sam gledao oko 20 minuta zaredom samo da vidim hoće li ikada pogoditi ugao. (Jeste, i bilo je sjajno.)

Sve više aplikacija dolazi na Tidbyt cijelo vrijeme, ali je i dalje prilično osnovno. Ne postoji aplikacija za kalendar koja radi za Outlook ili iCloud, na primjer, niti postoji način da vidite većinu lista obaveza osim iz Todoista ili Things. Izrada aplikacije za Tidbyt je prilično jednostavna — na kraju krajeva, to je samo gomila svjetala, a ako imate pristup Linuxu i osnovnom znanju Pythona, možete prilično lako napisati svoju. A Tidbyt tim mi kaže da bi na kraju željeli da Tidbyt radi više kao platforma bez kodiranja za bilo koga da kreira prilagođene aplikacije. Ipak, to je još daleko, a za sada postoje velike rupe u trgovini aplikacijama.

Dovoljno je lako dodati aplikacije u svoj Tidbyt, ali volio bih da mogu učiniti više da upravljam njima. Prema zadanim postavkama, Tidbyt rotira kroz sve aplikacije koje ste instalirali, prikazujući svaku po 15 sekundi. Možete povući aplikacije okolo da odredite redoslijed u kojem će se pojavljivati, i možete skratiti vrijeme prebacivanja na samo pet sekundi, ali ne možete više – a ja želim da bude duže. Više od toga, ono što želim je način da ga zamrznem na jednoj aplikaciji, kao da pritisnete “čekajte” na termostatu kako biste ga održali na jednoj temperaturi umjesto da radim po normalnom rasporedu. Tehnički možete zakazati kada se aplikacije pokreću, a kada ne, tako da možete vrsta obrnuti inženjering ovu postavku, ali to je mnogo više posla nego što bi trebalo.

Bez ove vrste kontrole, zaista ćete htjeti dodati samo aplikacije u Tidbyt koje planirate koristiti cijelo vrijeme. Ponekad se vozim DC metroom, ali ne svakodnevno, i bilo mi je dosadno stalno gledati raspored u dane koje mi nije bilo stalo. Nyan Cat je bio smiješan – ali nedovoljno da se gleda jednom u minuti 24 sata dnevno.

Za cijelo vrijeme korištenja Tidbyt-a, stalno sam se kolebao između toga da cijenim koliko malo radi i želje da radi samo malo više. To je prekrasan stoni sat i, sa zvučnikom, bio bi odličan alarm – ali ja ne stvarno želim da ova stvar viče na mene cijeli dan. Bilo bi dobro da mogu ručno da skrolujem kroz svoje aplikacije, ali takođe ne želim da svoj Tidbyt pretvorim u stvar preko koje moram da prolazim i da komuniciram sa njom.

Tidbytov hardver i softver su napravljeni da se popravljaju.

Evo gdje sam sletio: dugme. Voleo bih da Tidbyt ima jedno, jedno, prilagodljivo dugme na vrhu. To dugme bi moglo biti potpuno programabilno — i hardver i softver se lako rastavljaju i popravljaju, za šta mi je Singh rekao da je ključni dio njegove svrhe — ali ja bih ga koristio samo kao način da zaustavim i pokrenem Tidbyt rotacija aplikacije: jedan udarac da ga zamrznem na bilo kojoj aplikaciji koja se trenutno prikazuje tako da mogu samo imati sat i prognozu koji pokazuju većinu vremena, još jedan udarac da pokrenem ciklus između svega što sam instalirao.

Mislim da neću uskoro dobiti svoje dugme, ali Tidbyt tim radi na još nekim kontrolama za softver. „Trenutno je definitivno ograničeno“, kaže Singh, „ali je jednostavno. Vrlo je predvidljivo. Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti, kao što je dodavanje rasporeda, ili vam dozvoliti da držite aplikaciju ili promijenite koliko vremena se jedna aplikacija prikazuje – pitanje je kako to učiniti i pružiti vam korisničko iskustvo koje ima smisla.” Čitava poenta Tidbyt-a, kaže on, je da ne morate da ga koristite to da bude korisno, a on to ne želi izgubiti.

Druga stvar koja trenutno nedostaje Tidbytu je podrška za više korisnika. Za uređaj koji će vjerovatno biti postavljen oko domova ljudi, problem je činjenica da njime možete upravljati samo s jednog telefona. Tim kaže da radi i na tome, kao i na boljoj kontroli za kuće sa više Tidbytova.

Nakon nekoliko dana igranja sa svim Tidbyt aplikacijama, na kraju sam zadržao samo tri: jedna prikazuje prognozu; jedan prikazuje sljedeći događaj u mom kalendaru; a jedna je divno pikselizirana slika moja dva psa. Tidbyt se okreće između njih svakih 15 sekundi.

Kao rezultat toga, moj Tidbyt je u osnovi super-pokretan stoni sat. 179 dolara je užasno puno za super-moćan stoni sat, naravno, i on ne nudi ništa što ne možete dobiti brzim pogledom na svoj telefon. Takođe nudi mnogo manje nego što biste dobili od pametnog ekrana od Google-a ili Amazona, od kojih mnoge možete pronaći mnogo jeftinije. Ali sviđa mi se ideja o ovim laganim, ambijentalnim gadžetima, koji imaju informacije koje su mi potrebne, ali mi ih ne guraju u lice push notifikacijama ili pokušavaju da me namame u doomscrolling svaki put kada pogledam. Sviđa mi se ono što Tidbyt predstavlja čak više nego što mi se sviđa sam uređaj. Ne želim čak ni da radi više stvari! Samo želim da to bolje kontrolišem.

Fotografija David Pierce / The Verge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *