Vijesti

Ovaj izuzetno težak Pokémon randomizer je trenutno najbolja stvar na Twitchu

U protekle dvije sedmice, svaki put kada uskočim na Twitch, zatekao sam se kako pretražujem Pokémon FireRed i LeafGreen streamove tako da mogu gledati kako ljudi igraju klasične igre na možda najteže moguće načine.

Ako ste igrali preko glavne linije Pokémon naslova ranije, vjerovatno ste uspjeli proći kroz igru ​​bez previše problema. Prilično sam siguran da su svi moji prijatelji u odrastanju iskusili neku varijaciju jednostavnog dopuštanja svom starteru da ih nosi da postanu Pokémon šampion. Ali postoji zajednica igrača koja igre čini dramatično izazovnijima primjenom nekog oblika onoga što zajednica naziva skupovima pravila “IronMon”.

Suština IronMon-a je da je to zaista težak randomizer. Pokémoni na koje naiđete, njihovi pokreti i predmeti koje pokupite su nasumično raspoređeni, dok pokemoni s kojima se borite u divljini ili oni u vlasništvu trenera imaju povećane nivoe. Da, to znači da će i vaš početni pokémon biti nasumičan, tako da nećete birati samo između Bulbasaura, Charmandera i Squirtlea. Prema pravilima, ne možete čak ni zaviriti koji pokemoni su dostupni da biste napravili svoj izbor; samo treba da priđeš pokéball-u i prihvatiš ono što dobiješ. (Iako streameri često provjeravaju ostale pokéballs nakon što su već odlučili koju će odabrati da vide što bi mogli propustiti.)

IronMon izazovi su poput Nuzlockeovih trčanja, ali još teži. Meni standardna pravila IronMona zvuče kao već zapanjujući nivo težine – šta ako je moj starter slab Metapod? Ali izazov tu ne prestaje. Ako se vaš pokémon onesvijesti, morate ga pustiti ili vratiti u skladište, što znači da ga više nikada ne možete koristiti. A na Twitchu sam sklon gledanju teže verzije izazova, nazvane Kaizo IronMon, gdje se igrači moraju boriti sa jedan pokemon. Ako se taj pokemon onesvijesti, trčanje počinje iznova.

Ako ste zainteresirani za čitanje svih pravila, možete ih pogledati ovdje (i saznati više o još teže IronMon skup pravila, preživljavanje), ali zaista preporučujem da jednostavno uskočite na Twitch i pogledate neke streamove.

STEELEDUP Streamera GrandPooBeara izgledao je obećavajuće, ali je nažalost izbačen samo nekoliko trenutaka kasnije. RIP STEELEDUP.

Mnogi streameri će vjerovatno biti zaglavljeni u laboratoriji profesora Oaka ili će lutati po početnim dijelovima igre. Pokémonu je prilično teško biti dovoljno dobar da preživi rane oblasti. Iako bi to moglo zvučati dosadno, smatram da je početna igra zabavna – chat obično pomaže pri glasanju o tome kojeg startera odabrati, na primjer, i urnebesno je kada chat odabere pogrešan, a streamer odmah izgubi. Ponekad, streameri će se također „okrenuti“ ka novom glavnom pokemonu, i obično će raspravljati o prednostima odabira jednog pokemona naspram drugog u svom ćaskanju.

Kada trčanje krene, to je uzbudljivo. Svaki protivnički pokemon predstavlja potencijalnu opasnost, čak i kada je pokemon streamera na desetinama nivoa ispred. Protivnik može pobijediti čak i najmoćnije pokemone dobro tempiranim protupokretom ili smanjivanjem zdravlja kroz statusni efekat, uništavajući višesatnu trku. A igrači uvijek daju nadimak svojim pokemonima, tako da ću se uložiti u sudbine stvorenja sa glupim imenima poput “STEELEDUP” (Steelix) i “SMILE” (Blissey).

Ali više od svega drugog, stalno gledam iz nade da ću vidjeti kako trčanje ide do kraja — i da ću biti tamo kada se stvari gotovo neizbježno raspadnu. Jedne noći, gledao sam streamera Iateyourpiea (koji je na stranici pravila zaslužan za stvaranje IronMon-a) kako apsolutno uništava trku sa moćnim Blisseyem. Ujutro sam provjerio Lateyourpie-ov Twitter feed da vidim kako su se stvari završile. Pustiću vas da sami vidite šta se desilo u poslednjoj bitci igre:

Srceparajuće. Ali još uvijek se uključujem na više streamova kako bih pokušao uhvatiti sljedeću sjajnu vožnju — ili čak i one koji su zaglavili u Oakovoj laboratoriji.

Snimke ekrana Jay Peters / The Verge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *