Vijesti

Otišao sam do Genesis tačke Dishove 5G mreže i dobio sam samo razočaranje

Trenutak koji sam čekao posljednjih mjeseci da doživim konačno je došao u vožnji autobusom niz Las Vegas strip.

Testirao sam Dishovu novu 5G mrežu — onu koja je trebala pretvoriti kompaniju u četvrtog velikog bežičnog operatera u SAD-u — s vrlo srednjim rezultatima. Ali ti testovi su bili u Spokaneu, Washington; sad sam konačno bio u gradu u kojem je sve počelo i gdje je mreža bila najzrelija. I u tom trenutku u autobusu, pronašao sam ono što su me poslali u Vegas da tražim: dokaz da će Dish-ov servis jednog dana zaista biti konkurentan, u obliku testa brzine koji pokazuje da preuzimanja dolaze brzinom od 236 Mbps, uz respektabilan ping od 41 milisekunde.

Uzbuđeno sam otkucao poruku svojim kolegama na Slacku: „Svi. Konačno sam pronašao oblak 5G“, ponosno prikazujući snimak ekrana mog rezultata testa brzine, poput roditelja koji je otkrio da njihovo dijete zapravo može raditi umjetnost.

Nisam stigao da saznam kako su reagovali, jer dok je autobus prošao pored Vegas Kitchen and Bara Guya Fierija, moj internet je potpuno prestao da radi.

Snimak ekrana dostojan mjesta na vratima frižidera.

Brinem se da neću moći u potpunosti da uhvatim svoje razočaranje u tom trenutku, ali ako ću pokušati, moramo se malo povući.

Project Genesis, ćelijska mreža koju sam testirao, u osnovi je Dish-ov poligon za testiranje nacionalne ćelijske mreže koju je zakonski potrebno izgraditi zahvaljujući spajanju T-Mobilea sa Sprintom 2020. godine. Kao dio tog spajanja, Dish je kupio Boost Mobile i pristup nekom spektru koji je T-Mobile dobio kao dio ugovora, i to dogovorili da izgrade bežičnu mrežu širom zemlje kako bi osigurali konkurenciju na tržištu. U junu je Project Genesis počeo sa radom u preko 120 gradova nakon otprilike godinu dana testiranja i izgradnje mreže u Las Vegasu.

Genesis je dostupan na… čudnoj mješavini mjesta, a Spokane, Washington, je jedno od njih. Budući da slučajno živim tamo, dobio sam zadatak da to pokrijem i povremeno provjerim kako usluga radi — i za sada su rezultati prilično razočaravajući. Mreža se još uvijek osjeća kao beta bez pružanja bilo kakvih zapanjujućih performansi za kompenzaciju štucanja.

Uvek sam se osećao kao da ne dobijam potpuno Genesis iskustvo

Svi ti utisci su, međutim, zasnovani na mom iskustvu sa njim u Spokaneu. Ali — i obećavam da ću ovo reći s ljubavlju — ovdje je skoro sve samo malo gore nego drugdje. (Nemoj @mene osim ako ne želite da čujete dugotrajno brbljanje o našem nedostatku muzeja, teškoćama punjenja moje autobusne kartice ili lokalnoj ekopolitici.)

Oduvijek sam mislio da bi možda stvarne prednosti onoga što Dish opisuje kao „prvu pametnu 5G mrežu nacionalnu u oblaku“ mogle biti očigledne drugdje, posebno u Las Vegasu, gdje je teoretski najzrelije. U Vegasu postoji više od stotinu Dish tornjeva, u poređenju sa oko 15 u Spokaneu, prema podacima CellMapper-a iz masovnih izvora. (Mada, koliko mogu da procenim, ja sam bukvalno jedina osoba u Spokaneu koja je dala doprinos na karti, tako da je moguće da ih ima nekoliko više od toga). U teoriji, to bi trebalo značiti mnogo veću pokrivenost, bolje brzine i sve druge prednosti koje dolazi samo sa značajno razvijenijom mrežom.

Je li ideja o Vegasu kao Genesis utopiji samo u mojoj glavi? Možda malo. Čuo sam od nekoliko pojedinaca da su tamo imali stvarno dobra iskustva, a Vegas je i dalje Dish-ov testni centar za nove tehnologije. To uključuje eksperimentalnu 5G glasovnu tehnologiju – poznatu kao VoNR – koja bi trebala biti verzija sljedeće generacije Voice Over LTE-a i implementaciju opsega staničnog spektra, n66, za koji se čini da se trenutno ne koristi nigdje drugdje, prema CellMapper-u. Band 66 objedinjuje druge dijelove spektra koje Dish posjeduje, za koje kompanija kaže da bi trebalo da dovedu do “povećane propusnosti podataka”.

Ali Dish nikada nije u potpunosti predstavio Vegas kao izlog za svoju tehnologiju. Tako da sam u šali pokazao svojim kolegama komentar na Redditu koji govori o tome kako je mreža u Vegasu uglađeniji i rekao da će moja sljedeća prijava biti imati uključiti putovanje u Nevadu. “Ne postoji drugi način”, otkucala sam, smiješeći se u sebi na moju malu šalu.

A onda me je šef shvatio ozbiljno.

Snimak ekrana dvije Slack poruke od Alexa Cranza, koji glase: „Mitchell AMD radi događaj za svoj novi GPU u novembru.  Ako želite da odete i uradite priču iz Genesis...”

Nikad se ne šali.

Ovako sam se zatekao kako sjedim na aerodromu u Las Vegasu, pokušavam da isključim pristupnu tačku svog telefona Genesis i borim se protiv nagona za panikom jer me je upravo počelo pogađati da sam se prijavio da pokrijem svoju prvu ličnu objavu i nisam imao pojma šta radim. Ni spora izvedba pristupne tačke na mom telefonu – Galaxy S22, jedan od samo dva telefona koja Dish trenutno podržava – nije mnogo pomogla. Učitavanje web stranica trajalo bi vječno, a Slack iz nekog razloga uopće ne bi radio.

„Ovo je u redu“, pomislio sam. Budući da zapravo nisam pogledao mapu, zaključio sam da je aerodrom relativno udaljen od centra grada gdje će biti svi tornjevi (provjera činjenica: u suštini je tačno na traci), a 5G ionako ima tendenciju da usisa oko aerodroma za iznenađujuće zanimljivi razlozi. „Stvari će biti bolje kada zaista uđem u Vegas“, rekao sam sebi.

I jesu! Dok sam se vozio autobusom do hotela, moj telefon je bio savršeno upotrebljiv, dozvoljavajući mi da šaljem slike sa (navodno) pametnim natpisima svojim kolegama, prijateljima i supruzi, jer očigledno nisam dobro naučio o opasnostima šale. I sljedećih dan ili tako nešto, nije bilo ništa vrijedno pažnje da se kaže o mom telefonu; Nisam razmišljao o tome – jednostavno je funkcionisalo kao da očekujete da telefon radi.

Brzine preuzimanja su uglavnom bile u rasponu od 20–40 Mbps, a moja usluga je prekinuta samo jednom kada bih ušao u lift — nešto što bih očekivao i od svog ličnog telefona na Verizonovoj mreži. Naravno, takva vrsta performansi me nije oduševila, ali ako je budućnost tiho kompetentna tehnologija, mislim da mogu živjeti s tim.

Međutim, ne mogu govoriti o tome kako napreduje Dish-ova nova glasovna tehnologija, jer sam imao pogrešan telefon – uprkos tome što posjedujem jedan od samo dva koja operater podržava (i jedini telefon koji je bio dostupan kada se prijavio za uslugu sa Spokane-om adresa). Jedini telefon koji može koristiti Dishovu VoNR tehnologiju je Motorola Edge Plus, prema Meredith Diers, glasnogovornici kompanije. Ostali telefonski pozivi u Vegasu idu preko Dishove “partnerske mreže”, što znači AT&T ili T-Mobile.

Snimak ekrana sa komentarima za objavu na Redditu pod naslovom

Kako da uživam u zakucavanjima ako se ne učitavaju? Usput, obratite pažnju na pune trake 5G.

Moja blažena dosada sa Project Genesis: Vegas Edition završila je te večeri tokom dugog čekanja na kasni autobus u blizini Medicinskog okruga. Prolazio sam kroz svoju vrlo zdravu noćnu rutinu skakanja između Reddita – da pronađem smiješne ili slatke slike mačaka koje bih poslao svojoj ženi – i Twitter – da bih pročitao o tome kako se Twitter apsolutno raspada – kada su moji podaci odjednom usporili do puzanja.

U početku se komentari ne bi učitavali. Zatim slike. A onda sam prestao da šaljem poruke. Ono što pokušavam da kažem je da je moj telefon skoro potpuno prestao da radi, ali su Google Mape nekako uspele da se drže. Konačno je stigao moj autobus i počeo da vozi mene i možda još jednu ili dvoje ljudi prema našim odredištima.

Obični smrtnici nisu trebali izdržati noćna putovanja javnim prijevozom bez ikakve smetnje, posebno nakon jako dugog dana pisanja o grafičkim karticama. Zurio sam kroz prozor u prolazno predgrađe obasjano mjesečinom, razmišljajući o tome šta tačno radim. Zašto sam mislio da će iskustvo korištenja ove mobilne mreže u Vegasu biti bolje nego kod kuće? Zašto sam dobrovoljno prijavio dvije odvojene priče na jednom putovanju? Da li još neko doživljava isti jezivi osjećaj frustracije zbog loše, nametljive, pretjerane tehnologije kao i ja?

Dish je počinio najveći grijeh: ostavio me samog sa svojim mislima

Nisam želeo ništa drugo nego da stavim Kings of Leon “Cold Desert” da u potpunosti ispunim vibraciju, ali moj Project Genesis telefon nije mogao da podnese striming muzike. Takođe, moja mačka mi je prerezala kablove za slušalice pre nego što sam otišao.

Srećom, baš kad sam bio na ivici da zapravo počnem da obrađujem svoje emocije na zdrav način, moj telefon je zazujao da me obavijesti da je stiglo nekoliko Telegram poruka. Vratio sam se na mrežu, dušo, i mogao sam ponovo zakopati svoje misli u sitne drame. Također sam primijetio da Google Maps pokazuje Denny’s u blizini mog odredišta, što je dovelo do toga da sam još više otupio svoju posljednju funkcionalnu moždanu ćeliju da se pokori ogromnom navalom šećera koju su izazvale neke palačinke. Za trenutak sam zaboravio na svoj teret pokušaja da shvatim 5G mrežu u nastajanju.

Sljedećeg dana, došlo je vrijeme da napustimo Vegas, što nas vraća do turističkog autobusa na kat na traci. Umjesto da buljim kroz prozor i škiljim u repliku Ajfelovog tornja kroz prozirnu reklamnu grafiku, bocnuo sam u svoj telefon, pokušavajući da dobijem uslugu od koje je potpuno odustao. Čak sam i uništio napredne vještine rješavanja problema koje sam stekao godinama tehničke podrške… i pod tim, mislim da sam uključio način rada u avionu i onda, kada to nije uspjelo, ponovo pokrenuo telefon.

Snimak ekrana Google mapa sa ekranom greške na kojem piše “Ne mogu se povezati s Mapama.  Pokušajte ponovo za nekoliko minuta.”

Ako Mape prestanu da rade, na taj način znate da su stvari krenule naopako. Također, opet: pet traka 5G.

Oba koraka su bila uspješna nekoliko puta kada se ovakav prekid mreže dogodio kod kuće, ali su me iznevjerili tog dana. Nevoljno sam iskopao svoj iPhone za svakodnevni vozač (koji takođe radi na malo nestabilnoj mreži zasnovanoj na oblaku) iz svog ranca kako bih se uverio da ne propustim stanicu.

Nije da očekujem savršenstvo od Dishove mreže, posebno ovako rano u njenom životnom vijeku. Naravno, kompanija ga oglašava kao „prvog te vrste“ i inovativnog, obećavajući da će „promijeniti način na koji se povezujemo“, ali koji operater nije dao vrijedne tvrdnje o svom 5G? Na kraju krajeva, Dish-u je zaista potrebna samo njegova mreža da uradi dvije stvari: pokrije dovoljno ljudi da ga FCC ne tuži i ponizi približno istom stopom kao AT&T, Verizon i T-Mobile.

I iskreno, iznenađujuće se približava prihvatljivom nivou upijanja! Kada sve radi u redu, to je zaista slično iskustvo kao kod korištenja mog normalnog telefona. Ali onda, s vremena na vrijeme, dno će ispasti, a ja se podsjetim da moju uslugu pokreće kompanija koja samo ispunio je svoj prvi FCC rok i razmatra prodaju brenda za koji je rekao da će koristiti za širenje ove mreže. I kada mi se to dogodilo ne jednom nego dvaput u gradu u kojem je mreža zaista počela, konačno sam dobio poruku da ne mogu da prihvatim hype.

Dok smo stigli do znaka „Dobro došli u Vegas“, moj telefon je shvatio svoj život i ponovo je bio na mreži. Ali bilo je prekasno; moj san je bio potpuno razbijen, a čak ni Creedova “My Sacrifice”, koja je neobjašnjivo pucala dok su turisti stajali u redu da se slikaju na ulazu u grad, nije mogla da mi podigne raspoloženje. Barem me je uspjelo vratiti na aerodrom kako bih mogao odletjeti kući i nastaviti da imam skoro isto mobilno iskustvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.