Vijesti

Osnivač Spotifyja pomogao je u razvoju skenera zdravlja tijela koji pokreće AI

„Nakon četiri godine intenzivnog istraživanja i razvoja proizvoda, danas zvanično pokrećemo Neko Health“, stoji u objavi. “Kompaniju su osnovali Hjalmar Nilsonne i Daniel Ek sa vizijom da stvori zdravstveni sistem koji može pomoći ljudima da ostanu zdravi kroz preventivne mjere i rano otkrivanje.”

Prema prevedenoj verziji web stranice Neko Healtha, neinvazivni skener za cijelo tijelo švedske kompanije može otkriti i izmjeriti rast madeža, osipa i staračkih pjega. Također koristi poseban skener kako bi otkrio bilo kakve abnormalnosti u funkciji srca, krvnog tlaka i pulsa u cijelom tijelu.

Skener cijelog tijela čeka.
Slika: Neko Health

Neko kaže da kompanijski skener tijela od 360 stupnjeva dolazi opremljen sa preko 70 senzora koji prikupljaju više od “50 miliona tačaka podataka o koži, srcu, krvnim žilama, disanju, mikrocirkulaciji i još mnogo toga”. Ovi podaci se zatim analiziraju od strane “samoučećeg AI sistema” koji navodi rezultate za doktore i pacijente. Klijenti dobijaju rezultate na svom terminu, a mogu čak i da vide i prate svoje rezultate u pratećoj aplikaciji.

„Naša misija je da izgradimo proaktivan sistem zdravstvene zaštite, koji je fokusiran na prevenciju bolesti“, piše Nilsonne u objavi na LinkedInu, navodeći rastuće troškove zdravstvene zaštite u Švedskoj i Evropskoj uniji. Skeniranje cijelog tijela, za koje Neko kaže da traje samo nekoliko minuta, trenutno je otvoreno za javnost u Švedskoj i košta 2.000 SEK (ili oko 190 USD). U ovom trenutku pisanja, skenovi su trenutno rasprodati.

Ekov prodor u zdravstvenu industriju nije baš iznenađenje. Glasine o startupu kruže od novembra, a Ek je već dugo nagovještavao da će se uključiti u zdravstvo. U 2013, izvještaj iz The Financial Times otkrio je da Ek “provodi slobodne sate razmišljajući o tome kako da popravi ‘zeznuti’ zdravstveni sistem.” „Ja nisam pronalazač, ali možda sam osoba koja je dovoljno glupa da ide protiv sistema i pokuša da ga pobedi pod sopstvenim uslovima“, rekao je tada.

Očigledno je prerano reći kakav bi uticaj Neko Health mogao imati na zdravstvenu industriju, ali zvuči obećavajuće. Slična tehnologija se pojavila u prošlosti, s Facebookom i Univerzitetom u New Yorku koji su se udružili kako bi učinili skeniranje magnetnom rezonancom bržim pomoću AI, a istraživači su razvili AI tehnologiju koja skenira vašu mrežnicu i predviđa rizik od srčanih bolesti. Ali Neko Health koristi ovu tehnologiju u većoj i pristupačnijoj skali, i uzbudljivo je razmišljati o njenom potencijalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *