Vijesti

Oppo i OnePlus obustavljaju prodaju telefona u Njemačkoj nakon tužbe kompanije Nokia

Kineski proizvođač pametnih telefona Oppo i njegov podbrend OnePlus zaustavili su prodaju pametnih telefona u Njemačkoj nakon što su izgubili patentni spor s Nokijom.

Nokia je optužila kompanije da koriste svoju patentiranu tehnologiju za obradu 4G i 5G signala bez plaćanja licence, prenosi evropski sajt za patente Juve Patent, i dobio zabranu za zaustavljanje prodaje prošlog petka na njemačkom sudu. (Za pojašnjenje: ovo je Nokia, finski telekom gigant, veliki igrač u evropskoj telekomunikacijskoj opremi. Nokia mobilni brend je u vlasništvu posebne kompanije, takođe finske, pod nazivom HMD Global.)

Oppo i OnePlus su ispoštovali ovu naredbu, o čemu svjedoče promjene u njihovim njemačkim web trgovinama.

Oppo stranica sada uopće ne spominje hardverske uređaje, uključujući telefone i pametne satove. Uporedite ovo sa sajtom kompanije u Velikoj Britaniji, koji sadrži link do Oppo prodavnice i razne informacije o proizvodima na početnoj stranici. OnePlus je na sličan način ukinuo svoju njemačku stranicu (opet: uporedite s web-mjestom u Velikoj Britaniji), koja ne pokazuje rezultate za telefone ili satove u svojoj trgovini. Put do opisa proizvoda možete pronaći uz malu navigaciju, ali klikom na dugme “kupi sada” šaljete se direktno na stranicu sa greškom 404.

OnePlus-ova web stranica u Njemačkoj onemogućuje kupovinu pametnog telefona od kompanije.
Slika: The Verge

U izjavi za medije datoj The VergeOnePlusov direktor komunikacija Spenser Blank potvrdio je da je kompanija zaustavila prodaju u Njemačkoj i okrivio “Nokijin zahtjev za nerazumno visokom naknadom” za patente kao razlog za tužbu.

“Aktivno radimo sa relevantnim stranama na rješavanju tekuće pravne stvari”, rekao je Blank. “Dok su prodaja i marketing relevantnih proizvoda na čekanju, OnePlus ostaje posvećen njemačkom tržištu i nastavit će naše poslovanje. U međuvremenu, korisnici OnePlus-a u Njemačkoj mogu nastaviti uživati ​​u našim proizvodima i srodnim uslugama kao što su redovna ažuriranja softvera i naša postprodajna usluga kao i prije.”

U izjavi datoj Juve Patentglasnogovornik Oppa-a je također potvrdio da kompanija “obustavlja prodaju i marketing određenih proizvoda preko službenih kanala Oppo Njemačke” i okrivio Nokijinu “nerazumno visoku naknadu za obnovu ugovora” za svoje patente kao casus belli.

Kao što obje ove izjave impliciraju: Oppo i OnePlus uređaji će nastaviti raditi sasvim dobro u Njemačkoj, a prodaja će i dalje biti dostupna preko preprodavača trećih strana.

Iako su Oppo i Oneplus prepoznatljiva imena za sljedbenike tehnologije, kompanije su mali igrači na evropskom tržištu pametnih telefona. Prema podacima iz Counterpoint ResearchOppo je činio samo pet posto ukupnog evropskog tržišta u Q2 2022 (iza Samsunga, Applea i Xiaomija), a OnePlus čak i manje od ovoga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *