Vijesti

Novo ažuriranje WhatsApp-a olakšava izbjegavanje prijatelja

WhatsApp uvodi način da sakrijete svoj status “zadnji put viđen” od određenih kontakata, kao i mogućnost da napustite grupu bez obavještavanja drugih korisnika.

Prošlog decembra, WhatsApp je standardno počeo da skriva status korisnika na mreži od nepoznatih ljudi. Iako je ovo bio korak u pravom smjeru, i dalje omogućava cijeloj vašoj listi kontakata da vidi da li ste na mreži ili ne. Nadolazeće ažuriranje WhatsApp-a bi to trebalo popraviti jer će vam omogućiti da odaberete koji kontakti mogu vidjeti vaš status. Dakle, ako ne želite da neko zna da ignorišete njegovu poruku, uključite postavku za tog korisnika i (nadajmo se) nikada neće znati razliku.

WhatsApp također pokreće još jednu zgodnu funkciju koja će vam omogućiti da tiho napuštate grupe. Trenutno, aplikacija (vrlo odvratno) obavještava svakog korisnika u grupi o vašem odlasku, što bi moglo potaknuti neke članove grupe da vam privatno pošalju poruku i pitaju zašto ste otišli. Nova funkcija je digitalni ekvivalent Irish Goodbye – čin napuštanja zabave bez da se nikome kaže – i trebala bi pomoći u uklanjanju neugodnosti koje dolazi zajedno s izlaskom iz ćaskanja.

WhatsApp kaže da će ove dvije funkcije početi s uvođenjem ovog mjeseca, te da također radi na načinu da blokira korisnike da prave snimke ekrana poruka koje se prikazuju “jednom”. Za razliku od poruka koje nestaju, pogledajte jednom kada poruke ne nestanu nakon određenog vremenskog ograničenja – one nestaju nakon što je primalac jednom vidi, kao fotografija ili video poslat putem Snapchata. Dodavanje načina blokiranja snimaka ekrana moglo bi spriječiti korisnike da spremaju ili dijele osjetljive informacije s drugima. Ova funkcija je još uvijek u fazi testiranja, ali WhatsApp kaže da će je početi uvoditi korisnicima “uskoro”.

WhatsApp je ove godine napravio još nekoliko malih, ali značajnih ažuriranja. Pored uvođenja emoji reakcija i uvođenja načina za ubrzavanje glasovnih poruka, platforma je također počela dopuštati korisnicima Androida da prenesu svoju historiju razgovora na iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *