Vijesti

Novi Wemo Smart Dimmer Switch with Thread je samo za Apple-ov HomeKit

Wemo, pametna kućna ruka kompanije Belkin, ove sedmice je najavila ažuriranu verziju svog prekidača za prigušivanje u zidu. Novi Wemo Smart Dimmer with Thread (59,99 USD) je žičani pametni prekidač koji vam omogućava da daljinski prigušite i uključite i isključite svjetla. Radi isključivo sa Apple-ovom HomeKit platformom preko Thread-a ili Bluetooth-a i sada je dostupan u Belkinovoj web prodavnici (a uskoro i na Amazonu).

Ovaj fokus na HomeKit prati nedavni trend kompanije, čiji poslednjih nekoliko proizvoda — Wemo Stage Scene Controller, pametni priključak i video zvono na vratima — rade samo sa Apple-ovom platformom za pametne kuće. To znači da će novi prekidač koristiti isključivo aplikaciju Apple Home (a ne aplikaciju Wemo) i da će raditi sa Siri za glasovnu kontrolu.

Uprkos tome što koristi Thread, glavni bežični protokol za Matter, i što je javno najavio da će ovog ljeta lansirati nove uređaje koji su spremni za Matter, Wemo kaže da Smart Dimmer neće biti nadograđen kako bi podržao nadolazeći standard pametne kuće.

“Od sada, Dimmer with Thread neće se moći nadograditi na Matter putem ažuriranja firmvera kada novi standard bude lansiran kasnije ove godine,” rekla je Cassie Pineda, glasnogovornica Belkina. The Verge u emailu. “Kada Matter bude lansiran kasnije ove godine, na tržište ćemo izbaciti nove prekidače/dimere koji podržavaju Matter over Thread.”

Iako se čini suvišnim objavljivati ​​dvije gotovo identične verzije istog proizvoda u istoj godini, Pineda je rekao da je razlog zašto dimer koji se danas pokreće podržava HomeKit preko Thread-a, „pružajući potrošačima brže, pouzdanije i sigurnije iskustvo pametne kuće bez gnjavaža aplikacija trećih strana”, rekla je. Odlaganje Matter-a (prvobitno je bilo planirano da se pokrene ovog ljeta), možda je također doprinijelo ovom podijeljenom ekosistemu.

Novi Wemo Smart Dimmer prekidač od 60 USD će raditi sa Apple-ovim HomeKit-om.
Slika: Belkin

Novi Smart Dimmer ne zamjenjuje trenutni Wemo Smart Dimmer Switch, koji je još uvijek dostupan i radi preko Wi-Fi mreže. To je kompatibilno sa Amazon Alexa, Google Home i Apple HomeKit, a košta samo oko 40 dolara.

Najveća promjena s novom verzijom, osim što je ekskluzivna za Appleovu platformu, je korištenje Thread umjesto Wi-Fi veze za povezivanje. Thread je bežični protokol posebno napravljen za pametne kućne uređaje; dizajniran je da bude brži i pouzdaniji, kao i da koristi manje energije nego Wi-Fi.

Budući da Smart Dimmer koristi HomeKit preko Thread-a, potreban vam je Apple HomePod Mini ili Apple TV 4K (druga generacija) da djeluje kao Thread border router za prekidač. Predstojeće ažuriranje Thread-a će otvoriti granične rutere različitih proizvođača da rade zajedno, ali Wemo Switch može raditi samo s Appleovim graničnim ruterima.

Ako nemate Mini ili noviji Apple TV, i dalje možete koristiti Smart Dimmer preko Bluetooth-a. Za ovo bi vam trebao samo iPhone za lokalnu kontrolu i Apple Home hub (ipad ili bilo koji model Apple TV-a ili HomePod-a) ako želite kontrolirati prekidač kada ste daleko od kuće i postaviti automatizaciju u Home app.

Uz Thread i Bluetooth, Smart Dimmer također ima NFC tehnologiju za brže postavljanje dodirom za uparivanje.

Novi dimer ima dva dugmeta za prigušivanje svetla.
Slika: Belkin

Ožičeni prekidač, dimmer se uklapa u zidnu električnu kutiju.
Slika: Belkin Wemo

Ožičeni prekidač, Smart Dimmer radi sa ili bez neutralne žice, što ga čini kompatibilnim i sa novijim i sa starijim domovima. Postoji samo nekoliko pametnih prekidača koji rade bez neutralne žice: Lutron Caseta, Leviton, Aqara i GE Lighting’s Cync nude neke od poznatijih opcija.

Wemo Smart Dimmer nije kompatibilan sa trosmjernim prekidačima (svjetla koja se kontroliraju prekidačima s dvije lokacije). Može zamijeniti samo jednopolne prekidače (Wemo prodaje Wi-Fi trosmjerni pametni prekidač). Može se upariti s Wemo Stage Scene Controllerom za ponovno kreiranje virtualne trosmjerne postavke. Wemo kaže da prekidač ima tehnologiju bez treperenja, tako da radi i sa standardnim i sa sijalicama koje se mogu prigušiti bez stvaranja efekta treperenja pri nižim razinama svjetla.

Iako je dobro vidjeti više Thread proizvoda koji dolaze u pametni dom, lansiranje novih Thread uređaja koji danas neće biti nadograđeni na Matter, a zatim obećanje da će isti uređaj doći kasnije ove godine sa Matter podrškom će izazvati zabunu. Konfuzija u pametnoj kući jedna je od glavnih stvari koje Matter treba da popravi.

Glavni zaključak je da je Wemoov novi Smart Dimmer dizajniran za one koji koriste Appleov HomeKit i ne planiraju isprobati bilo koju drugu platformu za pametne kuće. Ako planirate usvojiti Matter u svom pametnom domu – što sa sobom donosi obećanje kontrole vašeg doma s više platformi ako želite – onda pričekajte sljedeću verziju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *