Vijesti

Novi Google Nest ruter s Wi-Fi 6E, Thread i Bluetooth LE pojavljuje se u FCC dokumentima

Čini se da je Google spreman da kasnije ove godine lansira ažurirani Nest ruter opremljen Wi-Fi 6E, Bluetooth Low Energy i Thread mesh mrežnim radijima, prema novom FCC dokumentu. Ima broj modela A4R-G6ZUC, koji je sličan ID-ovima koji su dodijeljeni ne samo prethodnom Nest Wifiju već i Nest Mini, termostatu, pa čak i Google Glass-u.

U junu, potvrdio je izvor sa 9to5Google da je na putu novi Google/Nest ruter, a sada prodajna kuća kaže da je potvrdila da je ovo broj modela za taj uređaj.

Unutrašnje i eksterne slike dosijea ostaju povjerljive i nenavedene, ali razbijaju ugrađenu bežičnu tehnologiju kao i “Interno vlasnički antensko rješenje koje se sastoji od 6 antena”:

  • 2 x 2,4GHz / 5GHz dvopojasni antene za BT, Thread, 5GHz Wi-Fi primarni
  • 2 x 5GHz Wi-Fi Diversity
  • 2 x 2,4GHz / 6GHz dvopojasni antene za Wi-Fi

Za razliku od svojih prethodnika Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E ruteri imaju novi opseg od 6 GHz — pored 2,4 GHz i 5 GHz — za povezivanje kompatibilnih uređaja, smanjujući smetnje signala i omogućavajući veće brzine. Čak i ako još nemate mnogo uređaja koji se mogu povezati na 6GHz, opseg se može koristiti za backhaul lokalne komunikacije između pristupnih tačaka, uklanjajući dio buke iz mreže što može povećati performanse za druge povezane uređaje.

Dok je teoretska maksimalna brzina od 9,6 Gbps nepromijenjena u odnosu na Wi-Fi 6, novi spektar bi trebao omogućiti uređajima da koriste maksimalnu dozvoljenu veličinu kanala i postignu veće brzine u stvarnim situacijama, možda oko 1–2 Gbps s manjim kašnjenjem nego što ste vi. koristi za bežičnu vezu.

Od izdavanja originalnog Nest Wifi-ja, pametni kućni uređaji poput HomePod Mini-a usvojili su Thread – dio standarda interoperabilnosti pametnih kuća koji je Google usvojio poznat kao Matter. Thread može stvoriti namjensku mrežu samo za pametne kućne uređaje, čineći ih pouzdanijim i osjetljivijim bez obzira na proizvođača.

Moguće je da će novi Wi-Fi 6E Google/Nest ruter izaći do kraja godine. Trenutni Nest Wifi paket dolazi sa ruterom i jednom mrežnom tačkom i redovno se prodaje za 269 dolara, ali bi cijena mogla porasti kao kod konkurencije ovoga puta. TP-Link-ova mesh Wi-Fi 6E opcija, na primjer, dolazi u paru za 299 dolara, a Eero Pro 6E iz Amazona dolazi po cijeni od 499 dolara za par.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *