Vijesti

Njujork pauzirao dozvole za najzagađujuće rudarenje kriptovaluta

Napori za suzbijanje zagađenja kriptovalutama jučer su zabilježili veliku pobjedu kada je guvernerka New Yorka Kathy Hochul potpisala nacrt zakona kojim se stavlja na pauzu posebno prljav oblik rudarenja kriptovaluta. Zakon nameće dvogodišnji moratorij na sve nove dozvole za određene elektrane na fosilna goriva koje žele da rudare kriptovalute.

U jednom značajnom slučaju, fabrika gasa u njujorškoj regiji Finger Lakes savladala je ekonomske probleme rudarenjem bitkoina. Zagovornici zaštite životne sredine nadaju se da će moratorij spriječiti da se bilo koja druga elektrana na plin ili ugalj, koja bi inače mogla biti zatvorena, pretvore u kripto-rudnike.

Moratorijum je ograničen na rudarenje kriptovaluta koje koristi proces koji je veoma gladan energije za validaciju transakcija koje Bitcoin koristi, a koji se naziva dokaz o radu. Bitcoin godišnje sagorijeva toliko električne energije koliko i mala zemlja jer rudari non-stop pokreću specijalizirani hardver kako bi dodali blokove provjerenih transakcija u blockchain, zarađujući nove tokene zauzvrat.

“Prvi te vrste u zemlji i ključni korak za New York”

Novi zakon u New Yorku cilja na rudarske kompanije koje pokušavaju koristiti elektrane na plin i ugalj za pogon tog procesa. Ne reguliše rudare koji koriste obnovljive izvore energije niti blokove poput Ethereuma koji su se okrenuli metodi validacije koja manje zagađuje. Dok je moratorijum na snazi, zakon nalaže da država završi studiju uticaja na životnu sredinu o kripto rudarstvu sa dokazom rada u Njujorku.

“[The legislation] je prvi te vrste u zemlji i ključni korak za New York dok radimo na rješavanju globalne klimatske krize”, napisao je Hochul u memorandum juče.

Zagovornici koji su se zalagali za zakon upozorili su da bi, ako se elektrane na fosilna goriva pretvore u kripto-rudnike, one poremetile klimatske ciljeve države. Elektrana Finger Lakes koja rudari Bitcoin, nazvana Greenidge Generating Station, također je uznemirila neke stanovnike svojom bukom i potencijalnim utjecajem na okoliš i turizam u blizini jezera Seneca. Državni regulatori odbili su Greenidgeu da dobije obnovljenu dozvolu za korištenje zraka ranije ove godine. Ali fabrika može nastaviti da rudari Bitcoin jer osporava odluku. Pošto već radi, Greenidge ne podliježe novom moratoriju.

Ipak, novo zakonodavstvo je najnoviji udarac sve lošijoj zimi kriptovaluta. Njujork je brzo postao novo središte za rudarenje bitkoina nakon što je Kina razbila tu praksu 2021. Sada, izgleda da bi boravak mogao biti kratak. „Ako guverner potpiše zakon, mislim da biste vidjeli prilično brz egzodus svih rudara koji se gotovo ne oslanjaju isključivo na obnovljivu energiju“, rekao je John Olsen, čelnik industrijske grupe Blockchain Association u državi New York. The Verge ranije ovog mjeseca.

“Prilično brz egzodus svih rudara koji se gotovo ne oslanjaju samo na obnovljivu energiju”

Blockchain asocijacija je ove godine potrošila oko 225.000 dolara na lobiranje u Albanyju kako bi pokušala poraziti nacrt zakona koji je Hochul upravo potpisao i promovirati alternativno zakonodavstvo. Članovi udruženja su takođe donirali hiljade dolara Hochulinoj iznenađujuće tesnoj kampanji, zbog čega su se neki zagovornici zaštite životne sredine zabrinuli da bi mogla dozvoliti da račun umre. Državni zakonodavci usvojili su zakon još u junu, a Hochul se suočio sa rokom do kraja godine da ga potpiše ili stavi veto.

“Hvala vam, guverneru Hochul, što ste postavili presedan za ostatak zemlje i što ste ostali vjerni mandatima njujorškog zakona o klimi”, rekla je Liz Moran, njujorška zagovornica politike neprofitne organizacije Earthjustice. izjava danas. Država New York usvojila je Zakon o klimi 2019. kako bi smanjila svoje emisije stakleničkih plinova za najmanje 85 posto do 2050. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.