Vijesti

New York krši pravo na popravku računa pošto je potpisan zakonom

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul potpisala je Zakon o popravci digitalnog sajma 28. decembra 2022. godine, a zakon će stupiti na snagu 1. jula 2023. – punu godinu dana nakon što ga je prvobitno usvojilo zakonodavno tijelo države NY. Zakonom se utvrđuje da potrošači i nezavisni serviseri imaju pravo da pribave priručnike, dijagrame, dijagnostiku i dijelove od proizvođača originalne opreme (OEM) kako bi sami popravili svoje uređaje. Međutim, zakon je značajno kompromitovan u poslednjem trenutku amandmanima koji proizvođačima originalne opreme daju neke zgodne izuzetke i rupe u zakonu da izađu iz obaveza kojima su se nadali mnogi zagovornici prava na popravku.

Jedna od najkontroverznijih prilagodbi u potpisanom zakonu je da dozvoljava OEM-ima da prodaju sklopove dijelova umjesto pojedinačnih komponenti ako to žele. Račun također neće zahtijevati od OEM-a da daju “lozinke, sigurnosne kodove ili materijale” kako bi zaobišli sigurnosne karakteristike, što je ponekad neophodno učiniti da bi se sačuvao zaključan, ali inače funkcionalno dobar uređaj.

Hochul u svom potpisanom memorandumu tvrdi da je zakon izmijenjen kako bi se smanjio rizik od fizičkog oštećenja ili sigurnosnih problema prilikom popravki, amandman koji Rossman naziva „sranjem“ i očekuje da će proizvođači iskoristiti kako bi zaobišli duh zakona.

Nacrt zakona baca široku mrežu na podobnost zaštićenih uređaja, koristeći termin “digitalna elektronska oprema”. Međutim, u potpunosti izuzima određene industrije, uključujući kućne aparate, motorna vozila, medicinske uređaje i terensku opremu. Takođe izuzima poslovne uređaje na koje se oslanjaju škole, bolnice i data centri, piše izvršni direktor iFixita Kyle Wiens u izjavi na blogu kompanije.

Još jedan veliki amandman koji se pominje u memorandumu guvernera uključuje koji su istorijski uređaji obuhvaćeni zakonom — ili potpuni nedostatak istih. U dopisu se navodi da je 1. jul 2023. datum kada uređaji “prvi put proizvedeni i prvi put prodati ili korišteni u New Yorku” postaju podobni za pokriće, što implicira da se pravo na popravku zaštite neće primjenjivati ​​ni na šta sačinjena prije datuma stupanja na snagu zakona. Ostaje nam da vidimo potpuni tekst konačnog izmijenjenog zakona radi potpune analize.

Ipak, mnogi pristalice zakona slave nakon višegodišnje borbe za usvajanje zakona. Nathan Proctor, viši direktor kampanje za pravo na popravak u američkoj istraživačkoj grupi javnog interesa, podijelio je u izjavi:

Zalagao sam se za reformu popravke u desetinama država, a industrijski lobisti su mi rekli da nikada nećemo vidjeti pravo glasa, da nikada nećemo usvojiti zakon, da ga guverner nikada neće potpisati. I iako to nije sve što smo željeli, to je prvi te vrste u državi i tek početak.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *