Vijesti

NASA opoziva lansiranje Artemis I dok se nazire tropska oluja Ian

NASA-ino lansiranje Artemis I već je nekoliko puta odgođeno. | Fotografija CHANDAN KHANNA/AFP preko Getty Images

NASA je otkazala svoje lansiranje Artemis I zakazano za 27. septembar jer tropska oluja Ian nastavlja da se pojačava, potencijalno jačajući u veliki uragan koji će pogoditi Floridu sljedeće sedmice. Agencija još uvijek nije odlučila da li da vrati raketu Space Launch System (SLS) u zgradu za montažu vozila (VAB) u svemirskom centru Kennedy, ali ukazuje da će konačnu odluku donijeti u nedjelju.

“Tokom sastanka u subotu ujutro, timovi su odlučili da odustanu od priprema za datum lansiranja u utorak kako bi im omogućili da konfiguriraju sisteme za vraćanje rakete Space Launch System i svemirske letjelice Orion u zgradu za sklapanje vozila”, navodi NASA. Agencija dodaje da su inženjeri “odgodili konačnu odluku o izboru za nedjelju”, što će “omogućiti dodatno prikupljanje i analizu podataka”.

Lansiranje bez posade je test NASA-ine SLS rakete koja će katapultirati kapsulu Orion oko Mjeseca i dio je sveobuhvatnog cilja agencije da vrati ljude na površinu Mjeseca 2025. Dok je prvi pokušaj lansiranja završio zbog problema s motorom, drugi je prekinut zbog velikog curenja goriva.

U petak su zvaničnici NASA-e ostali uvjereni da je raketa Artemis I spremna za lansiranje nakon uspješnog testa njenog problematičnog sistema za punjenje gorivom. Tim Artemis I uspeo je da napuni raketu super-ohlađenim tečnim vodoničnim gorivom neophodnim za stvarno lansiranje, nailazeći na samo “upravljivo” curenje. NASA je također dobila produženje od Svemirskih snaga koje omogućava da megaroketa ostane na lansirnoj platformi bez testiranja baterija u svom sistemu za završetak leta, sigurnosnoj funkciji koja uništava raketu ako nešto pođe po zlu tokom leta.

Osim sada otkazanog datuma lansiranja 27. septembra, NASA je također označila 2. oktobar kao potencijalni rezervni datum lansiranja u slučaju da stvari ne ispadnu. Ali ako NASA odluči da vrati raketu, to vjerovatno znači da njen rezervni datum lansiranja ne dolazi u obzir. Putovanje od četiri milje do VAB-a traje nekoliko sati i potencijalno bi moglo odgoditi lansiranje do novembra. S druge strane, ostavljanje rakete napolju moglo bi je izložiti opasnim vremenskim uslovima, a zvaničnici NASA-e kažu da raketa može izdržati samo udare vjetra do 85 milja na sat dok je na lansirnoj platformi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.