Vijesti

NASA ima novi datum lansiranja svoje megarokete Artemis I

NASA-ina raketa Artemis I | Foto Joe Raedle / Getty Images

NASA-ina raketa Artemis I sada treba da poleti 27. septembra, a “potencijalni” rezervni datum planiran je za 2. oktobar ako stvari ne budu išle po planu. Agencija je prvobitno razmatrala ponovni pokušaj lansiranja već 23., ali je odlučila za kasniji datum nakon “pažljivog razmatranja više logističkih tema”.

Misija Artemis I koristit će NASA-in megaroket Space Launch System (SLS) za katapultiranje Orionove kapsule bez posade oko Mjeseca kao dio napora agencije da vrati ljude na površinu Mjeseca do 2025. godine. Dok je NASA-in prvi pokušaj lansiranja prekinut zbog problem sa motorom, drugi pokušaj 3. septembra završio se prerano nakon što je tim Artemis I otkrio curenje vodonika koje inženjeri nisu mogli popraviti.

Kako bi osigurala da stvari teku glatko ovog puta, NASA vrši neke pripreme. Tim Artemis I je već završio rad na curenju vodonika, što je uključivalo zamjenu zaptivki oko sistema za “brzo odvajanje” koji pomaže da se zamrznuto tečno vodonično gorivo usmjeri u raketu. Inženjeri su planirali testiranje za 21. septembar kako bi vidjeli da li brzo isključenje izdržava u kriogenim uvjetima koje zahtijeva lansiranje.

Tu je i pitanje da li će NASA morati da testira baterije u sistemu za okončanje leta rakete, koje Svemirske snage mogu koristiti da unište raketu ako nešto pođe katastrofalno naopako tokom njenog leta. Testiranje sistema bi zahtijevalo NASA-u da vrati SLS u zgradu za sklapanje vozila, putovanje od četiri milje koje traje satima. Na kraju je na Svemirskim snagama da odluče da li NASA može nastaviti bez testiranja. NASA-i je već odobreno produženje roka za produženje certifikacije rakete sa 20 na 25 dana, ali Svemirske snage još uvijek odlučuju da li će agenciji odobriti još jednu.

“NASA nastavlja da poštuje proces Eastern Range za reviziju zahtjeva agencije za produženje trenutnih zahtjeva za testiranje sistema za završetak leta i pruža dodatne informacije i podatke po potrebi”, piše NASA u objavi. “Uporedo s tim, agencija nastavlja pripreme za kriogeni demonstracijski test i potencijalne mogućnosti lansiranja, ako zahtjev bude odobren.”

Ako sve uspije, NASA će pokušati lansirati raketu 27. septembra sa 70-minutnim prozorom za lansiranje koji se otvara u 11:37 ujutro po istočnom vremenu. Datum lansiranja je u sendviču između dva druga velika svemirska događaja, a NASA bi trebala poslati svemirsku letjelicu koja se sruši na asteroid u sklopu svoje misije Double Asteroid Redirect (DART) 26. septembra, a posade NASA-e i SpaceX-a krenule su na Međunarodnu svemirsku stanicu 3. oktobra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.