Vijesti

Nakon spajanja, može li Ethereum izbrisati i svoje historijske emisije?

Postoje novi napori da se uhvati u koštac s Ethereumovim naslijeđem zagađenja, čak i nakon što je kriptovaluta drastično smanjila svoje emisije stakleničkih plinova ove godine. Ethereum softverska kompanija ConsenSys lansirala je novu inicijativu zajedno sa više od deset tehnoloških i Web3 kompanija juče tokom klimatski samit Ujedinjenih nacija koji se održava u Egiptu. Cilj inicijative, nazvane Ethereum Climate Platform, je da se “popravi i suprotstavi” zagađenju klime koje je Ethereum ostavio od svog početka 2015. do ove godine.

U septembru je Ethereum završio The Merge — dugo očekivano ažuriranje softvera koje je smanjilo potrošnju električne energije u blockchain mreži za 99,988 posto. Ali prije tog ažuriranja, Ethereum je koristio sistem koji je izuzetno gladan energije za provjeru transakcija na svom blockchainu. Kripto “rudari” su se utrkivali u rješavanju složenih zagonetki kako bi dobili priliku da dodaju blokove provjerenih transakcija u lanac, osvajajući nove tokene zauzvrat. Spajanje je u suštini riješilo zagonetke, zbog čega je mreža sada u stanju da koristi djelić energije koju je ranije koristila.

Prije spajanja, procijenjeno je da je Ethereum godišnje trošio otprilike toliko električne energije koliko i zemlja Bangladeš

Uprkos tome, Ethereum mreža je i dalje stvarala dosta zagađenja u proteklih sedam godina. Prije spajanja, procijenjeno je da je Ethereum godišnje koristio otprilike toliko električne energije koliko i zemlja Bangladeš. Sada ConsenSys, koji je bio uključen u The Merge i čiji je izvršni direktor bio suosnivač Ethereuma, želi da se riješi tih historijskih emisija.

Prvi korak za Ethereum Climate Platform bit će otkriti koliko je kriptovaluta zapravo stvorila zagađenje ugljičnim dioksidom. „Tehnologija ostavlja iza sebe procijenjeni dug ugljika u desetinama miliona metričkih tona“, navodi se u saopštenju za štampu ConsenSys-a. Platforma planira da potpiše studiju kako bi došla do preciznije procjene.

Osim toga, rad Klimatske platforme je još uvijek nejasan. Planiraju da finansiraju i podrže širok spektar projekata, uključujući i one koji bi mogao izvući ugljični dioksid iz atmosfere. ConsenSys spominje projekte poput novih tehnologija za uklanjanje ugljika i strategije zasnovane na prirodi koje iskorištavaju sposobnost šuma i okeana da zarobe CO2.

Postoji skepticizam da se takve šeme svode na zeleno pranje kada ih koriste kompanije čije zagađenje i dalje raste. Srećom, to nije slučaj sa Ethereumom. Budući da se mreža ne oslanja na uklanjanje ugljika kako bi smanjila svoj trenutni ugljični otisak, ovi napori bi zapravo mogli pomoći da se napravi udubljenje u gomili zagađenja koje su već ispumpali u atmosferu.

Upozorenje je, naravno, da li ConsenSys i njegovi partneri zaista mogu ispuniti svoju jučerašnju obavezu. Kaže da planira raditi s neprofitnim grupama i međuvladinim organizacijama na planiranju svojih sljedećih poteza. Također i dalje poziva druge da se pridruže inicijativi. Među svojim osnivačima ubraja Microsoft, Polygon i Global Blockchain Business Council.

Ali mnogi od njegovih članova su kompanije Web3 koje planiraju da „pomažu[e] Web3 izvorne tehnologije” u potrazi za ciljem Climate Platforme da se uhvati u koštac s prethodnim emisijama Ethereuma. Web3 projekti su izgubili više od 2 milijarde dolara kao rezultat hakovanja u samo prvih šest mjeseci 2022. godine, prema izvještaju koji je pronađen ranije ove godine, naglašavajući rizike s kojima se tehnologija još uvijek suočava. A s obzirom da se kripto zima samo produbljuje nakon bombaškog ciklona koji je bio FTX, industrija trenutno ima mnogo nereda za čišćenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.