Vijesti

MSI GS77 Stealth recenzija: ne dozvolite da vas ime zavara

Ne dozvolite da vas ime zavara — nema ništa skriveno u vezi sa ovim uređajem.

MSI GS77 Stealth je dugo bio prenosiva opcija među MSI-jevom gejming elitom, i dok je ta činjenica ostala sumnjivo istinita sa prošlogodišnjim GS76 Stealthom od 5,4 funte, ovogodišnji GS77 debljine 0,79 inča i 6,17 funti je efektivno lansirao tu ideju u sunce. Ovaj laptop je velik, debeo i glomazan, i iako mu nedostaju svjetlosne trake i LED rešetke kojima se mogu pohvaliti drugi upadljivi laptopovi za igre, njegova RGB tastatura i dalje jasno pokazuje da je prije svega za igranje igara.

Ovo nije nužno velika šteta za uređaj – GS76 je bio prilično lagan za ono što je bio, a GS77 je vratio Stealth seriju u liniju sa ostatkom tržišta od 17 inča. Sada je teži nešto više od Razerovog Blade 17 i Asusovog Zephyrus S17. I gotovo je iste težine kao MSI-jev snažniji GE76 Raider.

Može se vidjeti zašto je MSI možda želio da bude veći jer su čipovi iznutra spržili skoro svaku šasiju koju dotaknu ove godine. Model koji smo poslali uključuje Core i7-12900H 12. generacije — jedan od najmoćnijih mobilnih čipova u Intelovoj istoriji — uparen sa Nvidijinim RTX 3070 Ti, 32 GB RAM-a i 1 TB prostora za skladištenje, a sve to pokreće QHD ekran od 240 Hz.

Ali novi obim oduzima veliku prednost koju je GS77 nekada imao u odnosu na ove modele: čini se da je GS77 Stealth izgubio nešto od onoga što ga je učinilo poželjnim kao „prenosivi” model. Tastatura je na ravnoj strani, touchpad je neugodno krut, trajanje baterije nije dobro, a uređaj je prevelik i pretežak da bi ga pouzdano nosio bilo gdje. Ono što nam preostaje je računar koji traži mnoge iste kompromise kao i najmoćniji gejming laptopi na tržištu, a da ne donosi iste izuzetne brzine kadrova.

Za više informacija o našem bodovanju, pogledajte kako ocenjujemo.

Primarna prednost Stealtha sada je njegova cijena. Moja testna jedinica je trenutno na listi za 2,899 dolara. Za nabavku ovog GPU-a u GE76 Raideru (koji ima još bolji Core i9 kao i otmjeniji dizajn) bilo bi 100 dolara više, dok bi QHD Razer Blade 17 sa 3070 Ti koštao cijelih 3,399,99 dolara. Takođe sam uspeo da pronađem GS77 modele po ceni od 1799 dolara (za ekran od 144Hz 1080p, RTX 3060 i 16GB RAM-a), dok je najjeftiniji Blade na Razer-ovoj stranici 2799 dolara, a Raider 12. generacije počinje od 2299 dolara. Ipak, 2.899 dolara teško da je budžetska cijena, i vrijedno je znati koje kompromise pravite za tu nižu cijenu.

MSI GS77 Stealth gledan odozgo napola otvoren na klupi od zelene tkanine.

Poklopac je prilično bez otisaka prstiju.

Zadnji lijevi ugao MSI GS77 Stealth.

Kao i veći dio tastature.

Prvo, aspekt GS77 koji je neupitno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu: kvalitet izrade. Imao sam zamjerke u vezi sa MSI-jevom šasijom u prošlosti, ali baza i poklopac GS77 su i čvrsti i nepopustljivi. Trakpad je prilično lako prikupio neke otiske prstiju, ali ostatak kućišta nije bio preveliki magnet za njih. Kompjuter je lijepog izgleda i nije pokupio nijednu ogrebotinu ili udubljenje nakon što je nekoliko dana bio tučen u koferu.

Ostale pogodnosti prethodnih modela ostaju. Postoji dobar raspon portova uključujući dva USB-C, dva USB-A, priključak za slušalice, HDMI, Ethernet i čitač SD kartica. (Međutim, SD čitač je čudno sporiji nego što je bio prošle godine, kao što su drugi recenzenti primijetili.) QHD ekran čini da igre izgledaju sjajno. Unutra je nevjerovatnih šest zvučnika, i iako ne daju najbolji zvuk na tržištu od 17 inča, moje igre su i dalje zvučale prilično dobro. Nisam imao problema sa mikrofonima, koji podržavaju AI poništavanje buke, a web kamera ima fizički prekidač zatvarača sa strane za malo mira.

MSI GS77 Stealth tastatura gledana odozgo na klupi od žute tkanine.  Na ekranu se prikazuje početna stranica Verge.

Ali touchpad je druga priča.

Ipak, zaista ne mogu da vidim sebe da koristim ovaj uređaj kao svakodnevni drajver iz dva važna razloga: tastature i tačpeda. Tastatura ima prilično osvjetljenje, ali je prilično tanka za kucanje, s više spužvastim nego što klikće. I dok postoji numerička tabla, tasteri su kao rezultat toga pomalo skučeni. Tasteri sa strelicama su posebno mali.

A touchpad je mjesto gdje sam zaista imao problema. Velik je, ali je bilo teško kliknuti kao što sam ikada iskusio na touchpad-u. (A takođe je prilično glasan.) Osjećao sam se kao da stvarno moram pritisnuti prstom da bih registrovao klik. Bio sam blizu uključivanja miša (nešto što ne radim kada testiram za slučajeve upotrebe produktivnosti, kao opštu politiku) zbog toga koliko sam mrzeo navigaciju sa njim. Ovo nisu nečuveni kompromisi kada su u pitanju 17-inčni gejming laptopi, ali naglašavaju koliko malo bih preporučio ovo da se koristi kao svakodnevni vozač.

MSI GS77 Stealth zatvoren na klupi od žute tkanine gledano odozgo.

Zmaj je i dalje tu, ali je savladan.

Kada je u pitanju brzina kadrova, kako se ove specifikacije slažu? Sa svim klizačima na maksimumu, Red Dead Redemption 2 radio je u prosjeku 60 sličica u sekundi pri izvornoj rezoluciji (tehnički 59.3, ali možemo to nazvati 60). To je skočilo na 65 pri 1080p. On Shadow of the Tomb Raider u 1080p, vidjeli smo u prosjeku 83 kadra u sekundi sa praćenjem zraka na Ultra (njegovo maksimalno podešavanje) i 121 kad je funkcija isključena. U izvornoj rezoluciji, ovo je prevedeno na 58 sličica u sekundi (još jedan broj koji slobodno možemo nazvati 60) i 86, respektivno. Sve u svemu, više nego igrivo.

GS77 je dao apsurdnih 400 frejmova u sekundi na CPU-u CS:GO u 1080p i još uvijek prilično visokih 286 pri izvornoj 1440p. Jedini naslov koji je igri zadavao probleme je Cyberpunk 2077, koji je — pri prirodnoj rezoluciji, na maksimalnim postavkama, sa praćenjem zraka podignutim na „Psycho“ — radio pri 19 sličica u sekundi (ali je postigao 33 na tim postavkama u 1080p).

Sve u svemu, ovo je svakako napredak u odnosu na prošlogodišnji model i pokazuju da ne biste trebali imati problema s pokretanjem većine modernih igara u QHD rezoluciji, iako su ispod onoga što možete dobiti od skupljeg Core i9 i RTX 3080 mašine. Ipak, postoji razočaravajući propust: GS77 ne podržava MUX. Ova komponenta (koju i Raider i Blade imaju) omogućava laptopima da podrže adaptivne funkcije kao što je G-Sync i takođe može dovesti do značajne razlike u performansama. Čudna je stvar isključiti po ovoj ceni i nešto za šta bih zamislio da mnogi ljudi koji su spremni da plate 2.900 dolara neće želeti da naprave kompromis.

Portovi na lijevoj strani MSI GS77 Stealth.

Vidite taj mali prekidač? To je za web kameru.

Kada su u pitanju druga opterećenja, Stealth je bio konkurentniji. Završio je naš petominutni, 33-sekundni 4K Adobe Premiere Pro video izvoz test za dvije minute i 15 sekundi. Raider je pobedio ovaj put, sa jednim minutom i 56 sekundi, ali je jedan od retkih laptopa koji je to ikada uradio. Prošlogodišnji 3070 GS76 bio je 12 sekundi sporiji. (Ovo nije zamišljeno kao poređenja između jabuka i jabuka, jer se različite verzije Premiere-a mogu mijenjati tokom vremena; oni su više namijenjeni da vam daju ideju o tome koliko dugo izvoz može potrajati.)

GS77 je takođe pobedio GS76, kao i Blade i druge kreativne radne stanice poput Gigabyte Aero 16, na Puget Systems benchmarku za Premiere Pro, koji testira live reprodukciju i performanse izvoza pri 4K i 8K. (Izgubio je od Raidera dosta). Ovo nije laptop koji bih preporučio ljudima da koriste za kancelarijske poslove, tako da dobre performanse GS77 ovde nisu najveća tačka u njegovu korist.

Portovi na desnoj strani MSI GS77 Stealth.

Dva USB-C i SD sa desne strane.

Tastatura MSI GS77 Stealth gledano odozgo.

Port za punjenje, HDMI i eternet nalaze se pozadi.

MSI-jev softver definitivno nije tako kvar kao što je bio u proteklih nekoliko godina, što je ohrabrujući znak. Nisam imao problema sa podešavanjem profila ventilatora i slično sa unapred instaliranim programima. Naišao sam na jedan kvar gdje je ekran počeo da se gasi kada sam pokušao da pokrenem igrice (problem na laptopu za igre). MSI mi je poslao zamjensku jedinicu, koja nije pokazivala taj problem. Ipak, to nije nešto što volimo da vidimo na proizvodima od 2.900 dolara.

A onda dolazimo do onoga što vidim kao najvećeg kompromisa: vijeka trajanja baterije. Imao sam u prosjeku samo oko dva sata i 16 minuta kontinuirane upotrebe na ovoj stvari, a neka ispitivanja su trajala i ispod dva sata. To mora biti blizu najgorem napajanju baterije koju sam ikada dobio od laptopa za igre. Iako je generalno poznato da će jeftiniji laptopi imati manje moćne čipove u sebi, potreba za odustajanjem od trajanja baterije pored te snage (Raider mi je trajao oko dva sata duže sa istim opterećenjem) je teška pilula za progutanje.

Ako gledate isključivo brzinu kadrova na papiru, ovaj laptop je dobra kupovina. Može pokrenuti sve vrste igara u QHD rezoluciji bez spaljivanja vašeg podruma.

Ali Stealth nadimak, i način na koji je linija istorijski pozicionirana, nekima bi mogli ukazivati ​​na to da je ovaj uređaj dobar izbor za više od igranja. Nije; MSI-jeve promjene u Stealth liniji učinile su ga moćnijim na račun drugih karakteristika koje su ga učinile, pa Stealthy. Prevelik je i težak da bih ga stalno nosio u aktovci ili ruksaku, trajanje baterije nije upotrebljivo za svakodnevni rad daleko od utičnice, a tastatura i touchpad jednostavno ne bi bili moj izbor za svaki dan. Ovo više nije prijenosna alternativa Raideru. To je samo pristupačnija verzija Raidera.

Što je u redu, ako je to ono što tražiš. Ali s Raiderom sa snažnijim specifikacijama, boljim trajanjem baterije, više RGB-a i MUX prekidačem za nekoliko stotina dolara više, mislim da pruža sveobuhvatno bolje iskustvo koje će vrijediti novca za ljude koji kupuju u ovom rasponu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *