Vijesti

Microsoft vraća prečicu Task Managera na Windows 11 traku zadataka

Microsoft je konačno vratio Task Manager nazad u njegovu pravu kuću na Windows Taskbar-u. Korisnici koji se pretplate na Dev Channel ažuriranja Windows Insider-a pronaći će novu opciju kada desnim tasterom miša kliknu na traku zadataka nakon ažuriranja na Preview Build 25211, što im omogućava da brzo pozovu Task Manager. Ovo nije jedina funkcija koja se pojavljuje s najnovijim ažuriranjem, ali je definitivno najimpresivnija. Ispravke grešaka također dolaze sa ovom verzijom, ali postoje neke grublje tačke kojih bi korisnici trebali biti svjesni. Ovo konkretno ažuriranje je predstavljeno samo na Dev Channel-u i ne bi trebalo da utiče na pretplatnike Windows Insider-a koji koriste Beta kanal ili verzije za pregled izdanja za Windows.

Ovo su značajnija ažuriranja uvedena u Preview Build 25211:

Nove funkcije dolaze uz nekoliko ispravki grešaka, ali sve ovo dolazi sa poznatim upozorenjem. Mašine s instaliranim ovim ažuriranjem neće moći deinstalirati ili popraviti Win32 aplikacije sa međuzavisnostima. Ukratko, to znači da nećete moći deinstalirati mnoge igre koje se pokreću sa Steam klijenta ili samog Steam-a. Međutim, ova greška je prilično česta među verzijama Windows Insajdera, tako da još nema potrebe za panikom.

Otkako je Microsoft Store počeo podržavati izvorne Win32 aplikacije, postao je sve popularniji među programerima koji žele više prilagođavanja i kontrole nad svojim aplikacijama, a ne samo kod programera igara. Lista igara i aplikacija koje se oslanjaju na Win32 samo je sve veća, čineći ograničenja ove konstrukcije smetnjom.

Microsoft je uvijek upozoravao da su njegova ažuriranja Dev Channel-a često vrlo gruba i nisu baš stabilna. Iako je mogućnost pozivanja trake zadataka bez ctrl+alt+brisanja vašeg puta tamo primamljiva, ne bismo preporučili instaliranje ovog ažuriranja za sada, jer vraćanje ažuriranja Windows Insidera bez uticaja na važne aplikacije ili dokumente može biti malo teško.

Leave a Reply

Your email address will not be published.