Vijesti

Microsoft Surface Laptop Go 2 recenzija: mali laptop za lagan rad

Mali, premium laptopi — zaista mali — izašli su iz mode poslednjih godina. Najmanji računar koji Apple prodaje ima ekran od 13,3 inča. Dell-ov najmanji XPS dolazi sa 13,4-inčnim panelom. HP-ova Spectre X360 linija smanjuje se na ekrane od 13,5 inča, koje kompanija navodi kao klasu od 14 inča. Laptopovi od 11 ili 12 inča koje možete kupiti (oni koji nisu tableti koji pokušavaju da se maskiraju u nešto drugo) su obično jeftini i spori. Moderni laptopi imaju značajno smanjene težine i okvire i okvire, što olakšava nošenje oko tih 13-inčnih ili većih ekrana, a pronalaženje premium, potrošača laptopa sa 12-inčnim ili manjim ekranom za vrhunsku prenosivost je izazov.

Tu dolazi Microsoftov Surface Laptop Go 2. Najjeftiniji laptop koji Microsoft prodaje (ne računajući Laptop SE samo za edukaciju), Laptop Go 2 koji košta 599 dolara i više, također je najmanji i najlakši, sa ekranom od 12,4 inča i težine nešto manje od dva i po kilograma. Ali zadržava estetiku i karakteristike Surface dizajna, uključujući udobnu tastaturu, jasne zvučnike i mikrofone, glatku dodirnu tablu i odnos stranica 3:2.

Naravno, ta prenosivost ne dolazi bez kompromisa. Go 2 nema opseg procesora, RAM-a i opcija za skladištenje kao kod većih laptopa, zadržavajući se na Core i5 procesoru 11. generacije i maksimalno 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za skladištenje. Trajanje baterije mi ne dostigne ni pola dana rada. Ovo nije računar za teška, zahtjevna radna opterećenja (a svakako ne igrače ili one koji se bave kreativnim vizualnim radom). Namijenjen je nekome ko samo treba da bude u toku sa e-poštom, sastavlja neke dokumente i pretražuje web i želi malu, laganu mašinu u pokretu. Uostalom, to je tačno u imenu.

Kako pregledavamo i ocjenjujemo uređaje

Surface Laptop Go 2 održava Microsoftovu minimalističku Surface estetiku: njegov kvadratni klinasti oblik identičan je Go-u prve generacije, iz 2020. godine, ili malo smanjenom Surface Laptop-u 4. Ovoga puta možete ga nabaviti u modri zelena pored svijetloplavih, zlatnih ili srebrnih opcija. Moja jedinica za recenzije ima ovu zelenu boju i prilično je lijepa. Nisam ljut što ovogodišnji trend zelenih telefona sada prelazi na laptopove.

Iako je ovo Microsoftov najjeftiniji laptop, ne izgleda niti se oseća kao jeftin računar, sa malim tolerancijama, nedostatkom savijanja kućišta i krutim šarkama sa savršenim otvaranjem jednim prstom. (Nedostatak lepljivih nalepnica na palubi je takođe retkost u ovom cenovnom rangu.) Kao i veći Surface računari, Go 2 ima aluminijumski poklopac i palubu — iako Microsoft koristi plastičnu ploču na dnu, umesto aluminijuma kao što je Surface Laptop 4, nikada nije imao negativan uticaj na moje iskustvo. Biće vam teško da nađete računar ljepšeg izgleda u ovom cenovnom rangu.

Laptop Go 2 ima isti izbor portova kao i njegov prethodnik, što će reći, prilično je loš. Postoji jedan USB-A port, jedan USB-C port (ne Thunderbolt, nažalost), 3,5 mm priključak za slušalice i Microsoftov magnetni Surface Connect port za punjenje i priključivanje. Možete koristiti taj USB-C za povezivanje s vanjskim ekranima ili punjenje uređaja, ali nećete imati prednosti superbrzog prijenosa podataka koje donosi Thunderbolt. Microsoftovi veći Surface laptopi su na sličan način ograničeni na portove, tako da ovo nije iznenađenje, ali još par USB portova bi vam zaista omogućilo da ostavite život ključa iza sebe.

Lijeva strana Microsoft Surface Laptop Go 2 detaljno prikazuje dostupne portove.

Portovi su ograničeni da koriste jedan USB-C, jedan USB-A i jedan 3,5 mm priključak za slušalice. Desna strana računara ima Microsoftov vlasnički Surface Connect port.

Ekran na Laptop Go 2 je takođe nepromenjen u odnosu na svog prethodnika — 12,5-inčni, 3:2, 1536 x 1024 ekran osetljiv na dodir. To nije najsjajniji ekran ili ekran sa najvećom gustoćom piksela koji možete dobiti, ali u mom testiranju, vršna svjetlina je dostigla respektabilnih 360 nita, što je dovoljno da mi omogući korištenje laptopa na otvorenom pod kišobranom bez većih problema. U normalnim situacijama u zatvorenom prostoru, udobna svjetlina (oko 200 nita) bila je oko 70 posto na klizaču. (Jedno na stranu: ako planirate koristiti Go 2 na otvorenom, možda biste željeli ostaviti polarizirane sunčane naočale kod kuće. Polarizacija na ekranu znači da je ekran bio crn kada sam nosio naočare za sunce, osim ako nisam rotirao kompjuter za 90 stepeni. Nemam ovaj problem sa MacBook računarima i istim sunčanim naočalama, tako da je to možda nešto što bi Microsoft mogao popraviti za sljedeći put.) Reakcija na dodir na ekranu je u skladu sa očekivanjima, iako nije kompatibilna s Microsoftovim Surface Pen olovkama za unos olovke.

Kao i drugi Surface računari, ekran Go 2 je dobro kalibriran i tačan u boji. Pokriva 99 posto sRGB spektra, 74 posto AdobeRGB-a i 76 posto P3, prema mom kolorimetru, što znači da se može koristiti za uređivanje fotografija bez većih problema. Ali većina ljudi koji kupuju ovaj računar će samo ceniti prijatne boje i kontrast ekrana i nedostatak pomeranja boja ili duhova. Oni će također cijeniti omjer širine i visine 3:2, koji pruža više vertikalnog prostora od tipičnih 16:9 ekrana koje dobijate u ovom cenovnom rangu, idealan za pregledavanje weba i rad s dokumentima.

Laptop Go 2 ima odličnu tastaturu, uprkos manjim dimenzijama laptopa, sa dobro raspoređenim tasterima, udobnim putovanjem i tihim povratnim informacijama. Moja jedina prava zamjerka je nedostatak pozadinskog osvjetljenja tastature, o čemu bi se po ovoj cijeni trebalo pregovarati, a nalazi se na mnogim drugim popularnim laptopima u ovom cenovnom rangu. Trakpad je manji nego što ćete naći na modernom MacBook ili XPS laptopu, ali radi savršeno dobro za praćenje, skrolovanje i druge pokrete više prstiju, a nisam imao problema sa odbacivanjem dlana.

Prikaz tri četvrtine tastature i dodirne table Surface Laptop Go 2.

Tastatura i trackpad Laptop Go 2 su odlični. Ali, zbunjujuće, nedostaje pozadinsko osvetljenje tastature.

Detaljan snimak skenera otiska prsta Surface Laptop Go 2

Na određenim konfiguracijama postoji skener otiska prsta koji olakšava prijavu na Windows.

Dugme za napajanje, u gornjem desnom uglu tastature, ima integrisani skener otiska prsta za Windows Hello autentifikaciju (na nadograđenim nivoima, ne na osnovnom modelu). Skuplji Surface računari koriste kamere za prepoznavanje lica, ali senzor otiska prsta je brz i jednostavan za korištenje; Uopšte mi nije nedostajalo prepoznavanje lica. Ima čak i malo svjetla oko skenera kako biste ga lakše pronašli kada otvorite poklopac.

Kamera koristi senzor od 720p umjesto 1080p senzora koji se nalazi u drugim Surface računarima. Nije zapanjujući ni po čemu, ali nije ni najgori, sa oštrijim slikama i više detalja od Dell XPS kamera ili 720p kamere na Appleovom najnovijem 13-inčnom M2 MacBook Pro-u. Okružen je sa dva mikrofona koji, zajedno sa zvučnicima Laptop Go 2 ispod tastature, pružaju jasan zvuk video poziva.

Svi Surface Laptop Go 2 modeli imaju isti procesor Core i5-1135G7 sa četiri jezgra. To je sposoban čip i nije imao problema sa rukovanjem mojim tipičnim opterećenjem od desetina kartica pretraživača, Slack-a, Twitter-a, e-pošte, Zoom-a i drugih radnih aplikacija raspoređenih na više virtuelnih desktopa. Međutim, nije korisno za AAA igre ili kreativni rad. Za zabavu, pokrenuo sam PugetBench benchmark za Adobe Premiere Pro koji koristimo za procjenu moćnijih laptopa i dobio je 155. Obično vidimo rezultate u rasponu od 700 i više na laptopima koji imaju diskretne grafičke kartice i moćnije procesore. Ne kupujte ovo ako planirate uređivati ​​4K video; ovo nije laptop za tebe.

Osnovna konfiguracija od 599 dolara dolazi sa samo 4 GB RAM-a i 128 GB memorije, što nije dovoljno. Moja jedinica za pregled od 799 USD ima 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu; to je jedini model koji preporučujem za kupovinu. Manje RAM-a ili skladišta i relativno brzo ćete naići na probleme s performansama ili pohranom. Ta cijena je 100 dolara manja od slično opremljenog Surface Laptop Go prve generacije, ali je još uvijek daleko od jeftine. (Od ovog pisanja, i Microsoft i Best Buy su snizili raspon od 40 do 100 dolara, što znači da možete dobiti top specifikacija za oko 700 dolara. To nije loš posao.)

Uprkos maloj veličini i težini, Laptop Go 2 nije računar bez ventilatora, a njegov mali ventilator je čujan i često dosadan. Moj prvi pregledni uzorak imao je zvuk škljocanja kada je ventilator bio na maloj brzini (koja se često vrti) koji je bio prilično iritantan dok sam bio u tihoj prostoriji. Zamjena nije imala taj problem, pa je moguće da je ograničena na tu konkretnu jedinicu. Veće brzine ventilatora predstavljaju češći zvuk zvižduka, ali obično sam to čuo samo kada sam u Zoom pozivima ili pokrenuo benchmark testove. Donji deo laptopa se takođe zagreva, ali podloga i oslonci za dlanove ostaju udobno hladni.

Međutim, trajanje baterije je možda najveći problem koji imam sa Surface Laptop Go 2. Sa mojim standardnim opterećenjem i ekranom postavljenim na oko 200 nita, u prosjeku sam koristio manje od pet sati između punjenja. Mnogo dana sam morao da se uključim prije podneva kako bih osigurao da ne umre usred sastanka ili rada na dokumentu. Imam nevjerovatnu sposobnost da uništim baterije prijenosnih računala brže od mnogih mojih kolega, ali mnogi laptopi od 13 inča mogu lako izdržati dvostruko duže s mojim opterećenjem, tako da zaista morate cijeniti malo manju veličinu i manju težinu da biste prihvatili ovu vrstu performansi baterije.

Između buke ventilatora, primetne toplote i lošeg trajanja baterije, voleo bih da je Microsoft upravo koristio procesor zasnovan na Arm u ovom računaru. Dosta Arm čipova, kao što je ono što se nalazi u Surface Pro X, Apple-ovim najnovijim računarima i nekoliko Chromebook-a, imaju dovoljno snage da odgovaraju profilu upotrebe ovakvog računara, plus rade hladnije, ne trebaju ventilatore i imaju mnogo bolje trajanje baterije. Windows 11 nastavlja da se poboljšava i sa Arm-om, a ovo se čini kao prava vrsta računara da to iskoristi.

Pogled od tri četvrtine na Microsoft Surface Laptop Go 2 sa poklopcem otvorenim oko 30 stepeni.

Laptop Go 2 ima istu estetiku dizajna kao i Microsoftovi veći i skuplji laptopi.

Tokom cijelog mog vremena korištenja Surface Laptop Go 2, podsjetio sam se na Apple-ov 11-inčni MacBook Air i 12-inčni MacBook iz 2015. Oba su to bila vrhunski, mali računari koji su dizajnirani da budu što lakši i prenosivi , dok i dalje pruža odlične tastature, trackpadove i mogućnosti. Takođe su imali kompromise kada je reč o trajanju baterije i snazi ​​(i portovima).

Surface Laptop Go 2 izgleda kao moderna verzija tih kompaktnih laptopa, zajedno sa mnogim istim ograničenjima. Preskup je da bi bio prava budžetska opcija, nedovoljno moćan da bi bio za zahtjevne korisnike i nema vijek trajanja baterije da izdrži cijeli dan daleko od utičnice. Možete platiti manje novca i dobiti više performansi, trajanja baterije i računara sa Chromebooka ili čak drugog Windows laptopa.

Ono što je Laptop Go 2 je, međutim, mali, lagani računar sa udobnom tastaturom, dodirnom tablom i ekranom, upakovan u pakovanje lepog izgleda i osećaja. Takođe dolazi sa pravim procesorom i dovoljno RAM-a i prostora za skladištenje za pravi posao, za razliku od drugih subkompaktnih računara. Ako su to specifične stvari koje cijenite i koje tražite u laptopu, pa… Surface Laptop Go 2 je zapravo vaša jedina opcija trenutno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *