Vijesti

Microsoft konačno priznaje da je prodaja Xbox One bila manja od polovine prodaje PS4

Zvanična prodaja Xbox One-a je uglavnom bila misterija, ali sada Microsoft konačno priznaje očigledno: PS4 je nadmašio Xbox One – mnogo.

Microsoft je prestao da objavljuje podatke o prodaji Xbox One-a na početku svoje finansijske godine 2016, fokusirajući se umjesto toga na Xbox Live brojeve. Promjena je značila da nikada službeno nismo znali koliko se Xbox One drži u poređenju sa PS4 nakon problematičnog lansiranja Xbox One-a. Procjene analitičara dosljedno stavljaju Microsoft na treće mjesto iza Sonyja i Nintenda, a sada dokumenti (Word doc) dostavljeni brazilskom nacionalnom regulatoru konkurencije (primijetio ga je Game Luster) konačno bacaju svjetlo na to kako je napredovala Xbox One generacija.

“Sony je nadmašio Microsoft po prodaji konzola i instaliranoj bazi, prodavši više nego dvostruko više Xbox-a u prošloj generaciji”, priznaje Microsoft, prevedeno s portugalskog.

Sony više ne prijavljuje isporuke PS4, što znači da je doživotna prodaja iznosila 117,2 miliona u martu. Iako Microsoft nije dao konkretan broj prodaje za Xbox One, njegovo priznanje znači da je kompanija prodala manje od otprilike 58,5 miliona jedinica. To je u skladu sa istraživanjem tržišta iz Ampere Analysis 2020., koje je stavilo bazu za instalaciju Xbox One na 51 milion jedinica na kraju Q2 2020. Nintendo Switch trenutno ima 111,08 miliona doživotne prodaje, a izgleda da će kasnije ove godine preći PS4 godine.

Xbox Series S pomaže premostiti jaz u prodaji PlayStationa.
Foto Vjeran Pavić / The Verge

Čini se da Microsoft zatvara ovu ogromnu prazninu sa svojim konzolama Xbox Series S/X. Ampere Analysis kaže da je “Sony završio 2021. sa kumulativnim prodajom PS5 koji je dostigao 17 miliona jedinica, što je oko 1,6 puta više od prodaje Xbox serije.” Dok je Microsoft nedavno zabilježio tromjesečni pad prihoda od hardvera za Xbox, izvršni direktor Satya Nadella je rekao da je Microsoft „tri kvartala zaredom na tržištu u Sjevernoj Americi među konzolama sljedeće generacije“. Microsoft još uvijek ne otkriva zvanične podatke o prodaji Xboxa.

Xbox One se možda nije dobro prodao, ali Microsoftov rad na generaciji Xbox One postavio je neke važne temelje za Xbox Series S/X. Microsoft je prešao na Xbox Series X sa podrškom od 1440p, promjenjivom brzinom osvježavanja (VRR) i puno Igre od 120Hz na lansiranju zahvaljujući testiranju ovih funkcija na prethodnim Xbox One konzolama.

Microsoftovo priznanje slabe prodaje Xbox One dolazi kao dio šire debate između Sonyja i Microsofta oko kupovine Activision Blizzarda od strane proizvođača Xboxa za 68,7 milijardi dolara. Sony i Microsoft se svađaju oko toga Poziv dužnosti, pretplate na igre i još mnogo toga dok Microsoft pokušava riješiti svoju akviziciju u Brazilu. Microsoft je takođe tvrdio u dokumentima dostavljenim brazilskom regulatoru da Sony plaća za “prava blokiranja” kako bi spriječio programere da dodaju svoj sadržaj u Xbox Game Pass.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *