Vijesti

Microsoft daje programerima Xbox Series S više memorije za poboljšanje grafičkih performansi

Microsoft daje programerima igara Xbox Series S više kontrole nad memorijom na konzoli. Novi komplet za razvoj Xbox softvera nedavno je pušten programerima i oslobađa više memorije za programere za pristup igrama Xbox Series S i povećava performanse u određenim naslovima.

„Stotine dodatnih megabajta memorije sada su dostupne programerima Xbox Series S“, kaže Microsoftov tim za razvojne programere u video snimku koji opisuje ažuriranja. “Ovo daje programerima veću kontrolu nad memorijom, što može poboljšati grafičke performanse u uvjetima ograničene memorijom.”

Xbox Series S od 299 dolara lansiran je kao konzola sposobna za igranje igara u 1440p pri brzini do 120fps, ali mnoge igre su dostigle samo 1080p i bez veće brzine kadrova od moćnije Xbox Series X. Microsoftova veća i moćnija konzola Xbox Series X dolazi sa daleko više snage GPU-a, ali ima i 16GB RAM-a, dok manji Xbox Series S ima samo 10GB. Programeri moraju da rade sa oko 8 GB memorije na seriji S, jer Microsoft rezerviše oko 2 GB za operativne zadatke.

Ta ograničenja memorije su detaljno opisana od strane Digital Foundry, pri čemu programeri navodno osjećaju bol oko optimizacije igara za Xbox Series S. To je manje CPU i GPU snage Xbox Series S, posebno jer Serija S ima isti CPU kao X, ali više memorijsku situaciju. Microsoftova poboljšanja, iako mala, mogla bi pomoći u smanjenju tog trenja oko razvoja igara za Xbox Series S.

Microsoft je također “riješio problem gdje su grafičke virtuelne adrese dodijeljene znatno sporije od ne-grafičkih virtualnih adresa”, što znači da Xbox igre sada mogu bolje iskoristiti druga nedavna poboljšanja memorije koja je Microsoft dodao svojim Xbox programerskim alatima. Držimo prste na ovome što znači da ćemo uskoro vidjeti neka poboljšanja performansi u nekim igrama koje rade na Xbox Series S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *