Vijesti

Microsoft će otpustiti hiljade zaposlenih

Ažuriranje 18. januara, 9:45 ET: U dopis objavljen u srijedu ujutro, Microsoft je potvrdio planove da otpusti preko 10.000 zaposlenih do kraja marta. Originalna priča se nastavlja u nastavku.

Microsoft se sprema da sutra objavi otkaze. Sky News izvještava da će hiljade uloga biti ukinuto, a softverski gigant kaže da namjerava smanjiti oko 5 posto svoje radne snage. Sa više od 220.000 zaposlenih u Microsoftu, to bi moglo značiti više od 10.000 otpuštanja.

Dok Sky News ne navodi tačan datum za očekivana smanjenja, kaže izvor upoznat sa Microsoftovim planovima The Verge da će kompanija vjerovatno objaviti otpuštanja u srijedu, uoči svoje tromjesečne zarade sljedeće sedmice.

Bloomberg također izvještava da će sutra biti objavljeni brojni otpuštanja u Microsoftovim inženjerskim odjelima. Rečeno je da su otpuštanja radnih mjesta “značajno veća” od smanjenja Microsoftove radne snage za 1 posto prošle godine. Prethodna otpuštanja poslova uticala su na pozicije u konsaltingu i rješenjima za kupce i partnere.

Microsoft je najnovija velika tehnološka kompanija koja se suočava sa izazovnom ekonomijom, a otpuštanja će doći samo nekoliko dana nakon što je Microsoft uveo novu politiku neograničenog slobodnog vremena. Zaposleni u Microsoftu koji imaju neiskorišteni godišnji odmor dobiće jednokratnu isplatu u aprilu, a menadžeri će moći da odobre neograničeno „diskreciono slobodno vreme“.

Smanjenje je također uslijedilo samo nekoliko sedmica nakon što je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella upozorio na dvije godine izazova za tehnološku industriju. U intervjuu za CNBC, Nadella je priznao da Microsoft nije “imun na globalne promjene” i govorio je o potrebi da tehnološke kompanije budu efikasne.

“Sljedeće dvije godine će vjerovatno biti najizazovnije”, rekla je Nadela. “Imali smo dosta ubrzanja tokom pandemije i postoji određena količina normalizacije te potražnje. A povrh toga, u nekim dijelovima svijeta vlada prava recesija.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *