Vijesti

Meta’s Quest 3 slušalice će imati bolju tehnologiju miješane stvarnosti, prema Zuckerbergu

Ključna karakteristika Meta-inih Quest Pro slušalica od 1.499,99 dolara pojavit će se – u nekom obliku – u pristupačnijim slušalicama usmjerenim na potrošače koji će doći kasnije ove godine, rekao je izvršni direktor Mark Zuckerberg u najnovijem izvještaju o zaradi. Ta ključna karakteristika je podrška za Meta Reality, tehnologiju koja je dizajnirana da omogući da se slušalice za virtuelnu stvarnost koriste i za proširenu stvarnost, što rezultira takozvanim slušalicama mešovite stvarnosti.

Meta je potvrdio u prethodnom pozivu o zaradi da je slušalica, koja će se vjerovatno zvati Meta Quest 3, planirana za puštanje u prodaju krajem 2023. Zuckerberg očekuje da će koštati između 300 i 500 dolara, oko trećine Quest Pro fokusiranog na preduzeća.

“Mr [mixed reality] ekosistem je relativno nov, ali mislim da će mnogo porasti u narednih nekoliko godina”, rekao je Zuckerberg u ovosedmičnom pozivu o zaradi u komentarima koje je izvukao UploadVR. “Kasnije ove godine, lansirat ćemo našu sljedeću generaciju potrošačkih slušalica, koje će također sadržavati Meta Reality, i očekujem da će ovo uspostaviti ovu tehnologiju kao osnovnu liniju za sve slušalice u budućnosti, a na kraju, naravno i za AR naočare također.”

“Naše potrošačke slušalice sljedeće generacije… imat će Meta Reality”

Ono što je trenutno nejasno je kakav će tačno oblik Meta Reality imati na pristupačnijim slušalicama. Na Quest Pro kombinuje dva prikaza kamere kako bi rekonstruisao 3D prikaz stvarnog sveta oko vas kako bi olakšao interakciju sa njim, ali ko zna da li će tehnologija raditi na isti način na Quest 3. Quest 2 trenutne generacije , u međuvremenu, nudi osnovniji video prolaz koji prikazuje monohromatski pogled niske rezolucije na svijet izvan slušalica. Prethodni izvještaj sugerirao je da bi Quest 3 mogao imati senzor dubine za mjerenje prostora ispred vas ili potencijalno omogućavanje ručnog praćenja.

Vrijedi napomenuti da uprkos Metinom marketingu, Meta Reality zaista nije bila toliko impresivna na Quest Pro-u. „Metin prolaz u boji ni izdaleka ne liči na stvarni svet“, napisala je moja koleginica Adi u svojoj osuđujućoj recenziji Quest Pro. „Video snimak je nejasan na zrnatom ekranu Quest Pro-a. Hrana je mutna pri slabom osvjetljenju, isprana ili treperava pri jakom svjetlu, a ponekad i jezivo zasićena između. Čitanje ekrana telefona ili računara iz stvarnog svijeta kroz njega je gotovo nemoguće. To je dobar sistem za uranjanje u fizički svijet dok razgovarate ili pijete kafu, ali nije mnogo korisniji (ili ugodniji) od crno-bijelog prolaza Quest 2.” Jao.

UploadVR izvještava da druge karakteristike Quest 3 o kojima se pričalo uključuju upotrebu palačinki sočiva, što bi omogućilo manje ekrane i kompaktnije slušalice u cjelini, te bi ih mogao osloboditi moćniji Qualcomm procesor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *