Vijesti

Meta navodno planira otpustiti ‘hiljade’ radnika ove sedmice

Meta planira velika otpuštanja radnih mjesta koja bi mogla uticati na “hiljade” radnika, navodi se u izvještaju iz The Wall Street Journal. Rekli su izvori upoznati sa situacijom WSJ da bi otpuštanja mogla početi već u srijedu.

Matična kompanija Facebook i Instagram prijavila je preko 87.000 zaposlenih krajem septembra, ali se očekuje da će ova “velika” otpuštanja smanjiti značajan dio osoblja. Prema WSJotpuštanja bi mogla pogoditi Metu čak i teže nego masovno otpuštanje radnih mjesta na Twitteru, što je uticalo na oko polovinu radne snage kompanije od 7.500 zaposlenih.

Meta je odbio da komentariše situaciju, ali je ukazao The Verge na Zuckerbergovu izjavu tokom prošlomjesečnog poziva kompanije o zaradi. “U 2023. ćemo usmjeriti naše investicije na mali broj visoko prioritetnih područja rasta”, rekao je Zuckerberg. “To znači da će neki timovi značajno rasti, ali većina drugih timova će ostati ujednačena ili će se smanjiti tokom sljedeće godine. Sveukupno, očekujemo da ćemo 2023. završiti kao organizacija otprilike iste veličine ili čak nešto manja nego što smo danas.”

Iako Zuckerberg kaže da Facebook ima aktivnije korisnike nego ikada prije, investitori su i dalje zabrinuti zbog skupe opklade kompanije na metaverzum. Meta-in ogranak virtuelne stvarnosti izgubio je 3,7 milijardi dolara u proteklom tromjesečju i ukupno 9,4 milijarde dolara ove godine, dok se dionice kompanije trguju po najnižoj cijeni od 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *