Vijesti

Meta gasi jednu od svojih najvećih VR igara – ali samo za vlasnike Quest 1

Otprilike u isto vrijeme kada je Meta povećala cijenu svojih Quest 2 slušalica, također je objavila da ukida podršku za Quest 1 za Populacija One, popularna battle-royale pucačina smještena u virtualnu stvarnost. BigBox VR, programer koji stoji iza igre u vlasništvu Meta, podijelio je ažuriranje u objavi na svom blogu, napominjući da vlasnici Quest 1 više neće moći pokrenuti ili igrati igru ​​od 31. oktobra 2022.

BigBox VR kaže da je gašenje neophodno kako bi se mogao fokusirati na razvoj novih iskustava “koja će pomjeriti granice VR-a za više igrača”. Programeri napominju da još uvijek možete igrati Populacija: Jedan putem Air Linka — funkcije koja vam omogućava bežično igranje igrica na vašem računaru sa slušalica — ali to znači ponovnu kupovinu igre na Steamu ako već niste. Igrači koji koriste Quest 2, Oculus Rift i Oculus Rift S i dalje će imati pristup igri.

Dok Meta nudi vlasnicima Quest 1 povrat novca Populacija: Jedan, postoji kvaka: morali ste da kupite igru ​​iz Quest Store-a u proteklih šest mjeseci. Ova politika se čini nekako nepravednom za igru ​​koja je lansirana na Quest prije skoro dvije godine i vjerovatno će ostaviti brojne igrače sa igrom koju ne mogu ni igrati (osim, naravno, ne nadograde na Quest koji sada košta 399 dolara 2 ili koristite Air Link, za koji je potreban skupi računar spreman za VR).

Populacija: JedanGašenje takođe postavlja pitanje da li će drugi programeri uskoro odbaciti podršku za trogodišnji Quest 1. Portparol Mete Caiti Sullivan rekao je u izjavi za The Verge da kompanija trenutno “razrađuje detalje procesa završetka podrške u cijelom ekosistemu” i da će “drugi programeri koji odluče prekinuti podršku za aplikacije na Quest 1 moći to učiniti.” Meta je odbio da komentariše dalje kada je upitan da li će neke druge igre prekinuti podršku Quest 1 u bliskoj budućnosti.

Znam da igre ne mogu zauvijek podržavati svaki stariji sistem, ali povećanje cijene, zajedno s najavom da će uskoro vlasnicima Questa 1 ostaviti jednu igru ​​manje za igranje, je kao dvostruki udarac u stomak. Kao što moj kolega Jay Peters ističe, Meta bi mogla podići cijenu Quest 2, a možda čak i tjerati korisnike na to, kako bi zaustavila gubitke koje je njegova ruka virtualne stvarnosti prijavila u prvom i drugom kvartalu 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *