Vijesti

Meta dozvoljava Trumpu povratak na Facebook i Instagram

Meta je u srijedu objavila da će dozvoliti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu povratak na Facebook i Instagram dvije godine nakon njegove prvobitne suspenzije.

Trampov nalog na Tviteru vraćen je prošlog novembra. Nakon kupovine kompanije, izvršni direktor Tesle Elon Musk pokrenuo je anketu na Tviteru pitajući se da li bi bivšem predsedniku trebalo dozvoliti da se vrati na sajt. Trump se tek treba službeno vratiti na Twitter, isključivo koristeći svoju ličnu platformu društvenih medija, Truth Social, kao svoje primarno sredstvo komunikacije.

Trumpu je zabranjen pristup Facebooku i Instagramu nakon smrtonosnog napada na Kapitol od 6. januara prije skoro dvije godine. U to vrijeme, izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg rekao je da je Trump suspendovan zbog izazivanja nasilja i hvale akcija izgrednika. Meta je bila jedna od prvih platformi koja je zabranila bivšeg predsjednika, efektivno uklonivši sve njegove račune sa glavnih društvenih mreža.

U početku je Meta trajno zabranio Trumpa, ali je kompanija kasnije revidirala tu odluku nakon što je dobila smjernice od svog Nadzornog odbora, internog panela stručnjaka koji savjetuju odluke o moderiranju sadržaja kompanije. Odbor je tvrdio da je zabrana na neodređeno vrijeme neprikladna i pozvao je Metu da pripremi nove politike koje regulišu štetni govor javnih ličnosti. Do juna 2021. godine, Nick Clegg, Metin potpredsjednik za globalne poslove, najavio je da će Trumpova suspenzija trajati dvije godine, a kompanija će odlučiti da li će vratiti njegove račune kada se “rizik po javnu sigurnost povuče”.

U istom junskom postu na blogu, Clegg je rekao da će kompanija uvesti “strogi skup sankcija koje brzo eskaliraju koje će biti pokrenute ako g. Trump počini daljnja kršenja u budućnosti”, sve do i uključujući trajno uklanjanje njegovih stranica i naloga .”

Obnavljanje naloga dolazi mjesecima nakon što je Trump službeno najavio da će se kandidirati za reizbor 2024. Tokom njegovih kampanja 2016. i 2020. Trumpov tim je potrošio milione samo na reklame Meta platforme. Dok je Trump izbačen sa svoje najomiljenije platforme, Twittera, njegove kampanje su potrošile znatno više novca na Facebook i Instagram. Twitter je zabranio političke oglase sa svoje platforme 2019.

U iščekivanju Metine odluke, dva demokratska poslanika pozvala su kompaniju da nastavi sa Trumpovim zabranama u decembru. Zastupnik Adam Schiff (D-CA), šef istrage Predstavničkog doma o napadu 6. januara, potpisao je pismo u kojem je pisalo: “Da bi Meta vjerodostojno održavao legitimnu politiku integriteta izbora, od suštinskog je značaja da vaša kompanija zadrži svoju zabranu platforme na bivši predsednik Tramp”, navodi CNN.

Više od godinu dana nakon što mu je zabranjeno korištenje Facebooka, Instagrama i Twittera, Trump je u februaru 2022. pokrenuo vlastitu platformu društvenih medija pod nazivom Truth Social. Od objave, Trump je prikupio preko 4,5 miliona pratilaca na Truth Social u poređenju sa skoro 34 miliona Facebook-a. pratilaca i 90 miliona pratilaca na Twitteru prije njegove zabrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *