Vijesti

Korisnici ChatGPT-a navode cijenu od 42 USD mjesečno za ‘profesionalni’ pristup, ali još uvijek nema zvanične najave

Ranije ovog mjeseca, OpenAI je rekao da istražuje načine da unovči svoj AI chatbot ChatGPT, dajući korisnicima priliku da se prijave za rani pristup “ChatGPT Professional”. Sada, neki korisnici kažu da im je odobren pristup profesionalnom nivou koji košta 42 dolara mjesečno.

OpenAI nije potvrdio da je ovo službeni test niti je dao bilo kakve najave. Kontaktirali smo kompaniju za više informacija, ali u međuvremenu zapamtite te karakteristike i cijene bi se mogle promijeniti prije nego što se ChatGPT Professional stvarno pokrene. Kao što je OpenAI rekao ranije ovog mjeseca: “Imajte na umu da je ovo rani eksperimentalni program koji je podložan promjenama i da trenutno ne činimo plaćeni profesionalni pristup općenito dostupnim.”

Imajući to na umu, šta vam donosi 42 dolara mjesečno? Prema snimcima ekrana koje dijele korisnici koji su dobili rani pristup, dobijate bržu brzinu odgovora, pouzdaniji pristup (jer je ChatGPT dosta smanjen) i „prioritetni pristup novim funkcijama“ (šta god se ispostavilo).

Zahid Khawaja, programer koji radi na brojnim AI projektima, podijelio je video na kojem profesionalac radi i na desktopu i na mobilnom uređaju (kao i snimak ekrana njegove uplate OpenAI-u kao dokaz). Kao što Khawaja napominje, sistem definitivno reagira brže od besplatne verzije.

Međutim, najzahtjevnije pitanje je cijena. Na službenom ChatGPT Discordu, mnogi korisnici su izrazili ljutnju i razočaranje zbog cijene od 42 dolara.

“Da mi je zaradio novac, mogao bih opravdati 42 mjesečno, ali u mojoj zemlji je to dobar postotak minimalne plate”, rekao je jedan korisnik.

„Jako sam želeo da platim plan, ali 42 dolara je jednostavno previše,“ rekao je drugi.

“42 USD nije previše za ljude koji su veliki korisnici i žele da postanu ‘superljudi’ uz pomoć AI. Ipak će to biti previše za previše”, rekao je drugi.

Kao što napominje posljednji komentator, jasno je da će prosudba korisnika o bilo kojoj cijeni ovisiti o njihovoj potrebi za uslugom. Bilo je dosta anegdotskih izvještaja o ljudima koji koriste ChatGPT da ubrzaju svoj posao, a za ove pojedince 42 dolara mjesečno je vjerovatno razuman izdatak kao i svaka druga pretplata na softver. Obični korisnici će se, međutim, morati nadati da će besplatni nivo ostati tu i zadržati paritet funkcija (manje ili više) sa profesionalnom verzijom. Na kraju krajeva, čak i mala naknada će biti efikasan filter da se vidi koliko je ChatGPT zaista koristan, a s obzirom na nedostatak uporedivih usluga, 42 dolara je vjerovatno spekulativni prvi pokušaj određivanja cijena od OpenAI – i štreberska šala.

Vrijedi se sjetiti, također, da će tržište AI chatbotova ove godine eksplodirati. Ne samo da postoje rivalski sistemi u razvoju (poput Claudea, koji su izgradili bivši zaposlenici OpenAI-a, ali su trenutno dostupni samo u zatvorenoj beta verziji), već i OpenAI-jev izabrani big-tech-veliki brat Microsoft planira integrirati ChatGPT u Bing i njegov uredski paket, dok Google navodno žuri da demonstrira svoj vlastiti proizvod za pretraživanje poboljšan chatom kasnije ove godine. ChatGPT je privukao interesovanje ranih korisnika, ali će uskoro imati veliku konkurenciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *