Vijesti

Konačno, rješenje za Switch-ov Joy-Con drift

Nakon godina suočavanja s Joy-Con driftom i bez zadovoljavajućih odgovora od Nintenda, možda konačno imamo naše rješenje. Kompanija pod nazivom Gulikit kreirala je set zamjenskih prekidača za džojstik koji obećavaju da će jednom zauvijek spriječiti pomicanje štapa (preko Gizmodo).

Pogledajte ove zamjene za džojstik bez drifta.
Slika: Gulikit

Za razliku od vaših standardnih Joy-Cons-a iz Nintenda, Gulikitove zamjene za džojstik koriste nešto što se zove senzori Hall efekta kako bi ih u suštini učinili otpornim na drift — istu tehnologiju koju koriste Sega-ini Saturn 3D i Dreamcast kontroleri iz 90-ih. Kao što iFixit ističe, senzori koriste magnete da detektuju kretanje džojstika, što znači da se nijedna od komponenti zapravo ne trlja jedna o drugu i ne istroši se kao senzori koji se koriste na Joy-Cons.

Jedan od razloga zašto se Joy-Cons uopće pomaknu je taj što koriste potenciometre. Ova tehnologija se vremenom pogoršava, što rezultira pogrešnim očitanjima zbog kojih se vaš kontroler čini kao da je opsjednut. Godine 2021., izvršni direktor Nintenda Ko Shiota uporedio je problem sa automobilskim gumama koje se „habaju dok se automobil kreće, jer su u stalnom trenju o tlo da bi se rotirali“.

Tu dolaze Gulikitovi džojstici. Štapovi, koji su dostupni po cijeni od 29,70 dolara na Amazonu će vjerovatno staviti tačku na česte zamjene Joy-Cona i narudžbe za popravke (to apsolutno ne bi trebao biti slučaj). Morat ćete sami instalirati zamjenske džojstike, naravno, ali ovaj video s iFixit-a bi vas trebao uputiti u pravom smjeru kada je u pitanju demontaža Joy-Cons-a. Gulikitovi džojstici također dolaze s odvijačem, zamjenskim šrafovima, pincetom i plastičnim alatom koji će vam pomoći da počnete.

Iako nismo imali priliku da ih sami isprobamo, korisnici na Amazonu su ostavili uglavnom pozitivne kritike. Međutim, neki kažu da ostavljaju mali razmak između prstena koji bi trebao spriječiti prašinu i druge krhotine da uđu u Switch, iako je nejasno kako ili hoće li to utjecati na štapove (ili na same Joy-Cons). Gulikit također ima zamjenske džojstike za Steam Deck, kao i puni KingKong 2 Pro kontroler sa senzorima Hall efekta.

Imajte na umu da bi dodavanje štapića treće strane moglo poništiti jamstvo na vaš Switch i Joy-Cons, ali je i dalje potencijalno rješenje ako vam je dosadilo pomicanje sticka. Samo je tužno što – 2023. – moramo proći kroz sve ovo samo da bi stvari funkcionisale kako treba kada je tehnologija već tu i jeste bio tamo decenijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *