Vijesti

Kompanija za iznajmljivanje e-skutera Usaina Bolta više ne luta okolo

Električni skuteri Bolt Mobility više se ne vrte okolo. Kompanija za iznajmljivanje bez pristaništa, čiji je suosnivač slavni sprinter Usain Bolt, navodno se naglo zatvorila u gradovima širom SAD-a, čak i potpuno uzbunivši neke gradske zvaničnike (preko TechCrunch-a).

Prema izvještaju, Bolt je zaustavio operacije u američkim gradovima uključujući Portland, Oregon, Burlington, Vermont, South Burlington, Vermont, Winooski, Vermont, Richmond, Kalifornija i Richmond, Virginia, uz potvrdu gradskih zvaničnika. The Verge obratio se Boltu putem onlajn kontakt obrasca kompanije, ali nismo dobili nikakav odgovor.

Aplikacija Bolt ne prikazuje skutere u Portlandu.

Ni ovdje nećete naći nikakve vijke.

Iznenadni nestanak Boltove usluge ostavio je mnoštvo e-skutera i e-bicikla nefunkcionalnim i razbacanim po gradovima. Bolt je rastao u posljednjih nekoliko godina i prošle godine je kupio kompaniju za e-skutere Ojo, koja se spojila s drugom kompanijom za iznajmljivanje lične mobilnosti Gotcha 2019.

Snimak ekrana aplikacije u 2019. To je posljednji Bolt skuter koji sam pronašao i nije se otključao. Prilično sam siguran da sam imao kredite u aplikaciji koji su ostali neiskorišteni.
Slika: Umar Shakir / The Verge

Aplikacija za mobilnost Bolt je još uvijek na mreži (ne treba je brkati s European Bolt ridesharing aplikacijom), iako moj račun iz 2019. više ne radi (Bolt nije ponovo dobio licencu u Baltimoreu). Aplikacija vam danas omogućava da zumirate gradove u kojima je posljednji put radila, ali gradovi poput Richmonda imaju iskačuće prozore u aplikaciji koji govore da više nije dostupna. Ako zumirate Majami, prikazuje se još jedna poruka: „Zbog odluke Grada Majamija, svi iznajmljivanja su onemogućena. Izvinjavamo se zbog neugodnosti koje ovo uzrokuje.” Chat korisničke službe u aplikaciji sada prikazuje samo prazan ekran.

Također se čini da su Boltovi e-skuteri nestali sa mape aplikacije. Prema mom vlastitom iskustvu, Bolt je imao najnepouzdaniju konekciju u odnosu na druge opcije kao što su Lime i Spin. Bio sam u mogućnosti da se vozim samo na jednom od Boltovih žutih „kočija“ skutera na kojima stojite sa nogama jedno pored drugog, ali ste neprijatno odvojeni pregradom. Imao je kul mali ekran, ali skutere je bilo teško otključati. Bolt je najnoviji primjer poteškoća u izgradnji industrije iznajmljivanja skutera koja je izgrađena da traje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *