Vijesti

Kolaps kripto hedž fonda ostavlja iza sebe ljute zajmodavce i jahtu “Much Wow” od 150 miliona dolara

Sada bankrotirani Three Arrows Capital (3AC) pokazao je znakove lošeg upravljanja prije konačnog kolapsa hedž fonda za kriptovalute. Izveštaj sa Njujork Magazin otkriva da su se suosnivači 3AC Kyle Davies i Su Zhu suočili s kritikama banaka i drugih trgovaca prije nego što je kompanija uopće ušla na kripto tržište.

U svojim ranim danima, 3AC sa sjedištem u Singapuru ušao je u trgovinu devizama (FX) i navodno je prakticirao nešto što se zove valutna arbitraža, što je omogućilo Zhuu i Daviesu da unovče na pogrešnim cijenama različitih brokera, čak i ako je rezultiralo dobicima od samo “ delići centa na svaki trgovani dolar.” Prema Njujork Magazin, banke bi ponekad pokušavale da kontaktiraju 3AC u pokušaju da opozovu ili prilagode trgovinu, ali bi firma odbijala. Banke su navodno počele da ukidaju 3AC do 2017.

„Za ovo smo djelimično krivi mi trgovci valutom jer smo pouzdano znali da ovi momci ne mogu zaraditi novac u stranoj valuti“, rekao je bivši trgovac Njujork Časopis. “Ali onda kada su došli u kripto, svi su mislili da su genijalci.”

Kada je 3AC prešao na trgovanje kriptovalutama, postigao je uspjeh primjenjujući iste principe valutne arbitraže na tržištu. Ali Njujork Magazin napominje da su investitori počeli shvaćati da nešto „možda nije u redu“ u vezi sa kompanijom 2019. godine, kada je ponudila da proda svoj udio u berzi kripto opcija, Deribit, za naduvanu cijenu od 700 miliona dolara. U stvarnosti, vrijednost investicije je navodno iznosila samo 289 miliona dolara, a 3AC je „pokušavao da vrati dio svoje investicije uz visoku maržu, čime je fond u suštini ostvario ogroman povrat novca“.

Suosnivači 3AC-a su se kasnije hvalili oko 2 milijarde dolara ove kompanije u GBTC (Grayscale Bitcoin Trust) – ali je firmi navodno trebalo predugo da proda svoju poziciju i gledala je kako njen dobitak nestaje. Kako prenosi Njujork Magazinu, Davies je priznao da je znao da će vrijednost GBTC-a na kraju pasti tokom podcasta koji je kreirala firma rizičnog kapitala Castle Island, a kasnije je zamolio producente da prekinu taj dio prije nego što emisija krene uživo (što su i učinili).

3AC se takođe kladio na Terru i njenu sestrinsku kovanicu Lunu, koja je pala nakon što je u maju pala sa svog dolarskog kursa. Rekao je Herbert Sim, investitor iz Singapura koji je pratio novčanike 3AC Njujork Časopis da su udjeli 3AC-a porasli sa oko 500 miliona dolara na samo 604 dolara nakon kolapsa. U intervjuu sa The Wall Street JournalDavies i Zhu priznali su da je kompanija izgubila 200 miliona dolara u investicijama, ali su rekli da su “uvijek bili vjernici kripto” i “još uvijek jesu”.

I tako smo došli. 3AC je prošlog mjeseca podnio zahtjev za bankrot, srušivši zajedno s njim kripto brokera Voyager Digital. Kripto milijarder i osnivač FTX berze, Sam Bankman-Fried, krivi 3AC za pokretanje efekta talasanja koji je naveo kripto kompanije da podnesu zahtev za bankrot ili zamrznu transakcije. “Sumnjam da bi oni mogli biti 80 posto ukupne izvorne zaraze”, rekao je Bankman-Fried u izjavi za Njujork Časopis. “Nisu oni jedini ljudi koji su eksplodirali, ali su to učinili mnogo više nego bilo ko drugi. I prije toga su imali mnogo više povjerenja u ekosistem.”

Vjeruje se da se suosnivači 3AC-a kriju, a zajmodavci ne mogu doći do njih. Prema Njujork Magazin, kruže teorije da je kompanija pozajmila novac od pojedinaca umiješanih u organizirani kriminal i da su zato suosnivači naizgled netragom nestali. 3AC je navodno proslijedio stabilne coine u vrijednosti od 32 miliona dolara kroz Kajmanska ostrva, lokaciju koju ultra-bogati često koriste kao put za pranje novca zbog svojih labavih poreskih zakona.

Prošlog mjeseca, Zhu i Davies su održali intervju sa Bloomberg sa “neotkrivene lokacije” i rekla izdanju da planiraju otići u Dubai, gdje SAD ili Singapur nemaju nikakve sporazume o ekstradiciji. Par iza sebe ostavlja superjahtu od 150 miliona dolara – pod nazivom “Much Wow” u odnosu na meme Doge — i singapurska vila od 30 miliona dolara koju je Zhu već pokušao prodati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *