Vijesti

Koji je najbolji studentski laptop? Pitali smo studente

Kupovina laptopa može biti stresna – dvostruko stresna ako ćete vi ili vaša djeca prvi put učiti online. Djeca različitog uzrasta imaju niz različitih slučajeva upotrebe laptopa i različite potrebe. I kako se izbori za najbolji laptop i najbolji Chromebook razvijaju, tako se razvijaju i potrebe učenika. Zato sam razgovarao sa nekim stručnjacima na tu temu: samim studentima.

Moje preporuke ovdje imaju za cilj da udovolje različitim preferencijama i rasponima cijena. Ali oni su prije početna tačka nego iscrpna lista: svaki učenik je drugačiji. Prije nego što donesete odluku, svakako pročitajte recenzije i sami isprobajte uređaje ako možete. Dat ću sve od sebe da ovaj članak bude ažuriran sa artiklima koji su na zalihama.

Najbolji laptop za studente

Google-ov Pixelbook Go ima solidno trajanje baterije i nabranu bazu koju je lako držati, što ga čini dobrim izborom za djecu.
Foto Vjeran Pavić / The Verge

Najbolji laptop za osnovnu školu

Za mlađe učenike, uređaj sa ekranom osetljivim na dodir je lakši za korišćenje nego tastatura i touchpad, kaže Michelle Glogovac. Glogovčev petogodišnji sin koristi iPad za Webex sastanke sa odeljenjem u vrtiću. Shvatio je to; Glogovac kaže da je već naučio kako isključiti i uključiti zvuk, “što je vještina s kojom mnogi odrasli nisu upoznati.”

Međutim, možda bi bilo vrijedno investirati u futrolu za tastaturu ako idete putem tableta. Glogovac mora za njega ukucati šifre sastanaka i lozinke svog sina, što može biti glomazno na ravnom ekranu iPada.

Kako djeca budu starija, njihov najbolji izbor laptopa će varirati ovisno o njihovim potrebama. Kao roditelj, važno je da vi i vaše dijete budete usklađeni oko toga kako ga namjeravaju koristiti i veličine programa koje žele.

Kristin Wallace kupila je jeftini HP laptop za svoju kćerku Bellu, ali nije znala koliko brzo će devetogodišnjakinja napuniti 32 GB prostora za pohranu. “Zaista je spor i nema mjesta za igre. Treba mi računar sa više prostora za skladištenje,” rekla je Bella, koja koristi laptop za zumiranje sa prijateljima i pohađanje virtuelnih časova gitare i obogaćivanja matematike. Wallace planira kupiti Bellu bolji uređaj u narednih nekoliko sedmica.

Kvalitet zvuka je važan faktor za laptopove za djecu. Lisa Mitchell, specijalista za osnovne bibliotečke medije, kaže da njeni učenici koriste svoje uređaje za gledanje YouTube videa pored svojih online časova. Trajanje baterije je također plus, čak i za učenike na daljinu koji možda nisu daleko od zidne utičnice. Bella voli da koristi svoj laptop svuda po kući i ne želi da nosi kabl sa sobom.

Prema Mitchell-u, izdržljivost je također vrijedna plaćanja. Ako koristite tablet, nabavite zaštitnu futrolu. „Ako je dostupno osiguranje ili polisa za zamjenu po razumnoj cijeni, obično je vrijedno dodatnih troškova.”

Provjeri:

Najbolji laptop 2022: Lenovo Chromebook Duet

Lenovo Chromebook Duet košta samo 289 dolara, ali bez problema može pokrenuti mnogo kartica i aplikacija.
Fotografija Monike Čin / The Verge

Najbolji laptop za srednju školu

Učenici srednjih škola s kojima sam razgovarao ne koriste svoje laptope za mnogo više od školskih zadataka na webu i pregledavanja. Nemojte biti previše zabrinuti za snagu – dajte prednost mašini koja je udobna i laka za vaše dijete.

„Upravo smo dobili najosnovniji Chromebook i potpuno je savršen“, kaže Gabrielle Hartley, advokat i majka troje djece. “Najosnovniji Chromebook služi svim potrebama učenika osnovnih škola.”

Korisnik kuca na Acer Chromebook Spin 713.

Chromebookovi, poput ovog iz Acer-a, dobar su izbor za učenike koji koriste Google učionicu.
Fotografija Monike Čin / The Verge

Hartlijev sin Maks, koji ide u osmi razred, se slaže. „Stvarno bih voleo računar za igre ili laptop za igre koji se može priključiti na monitor i pokrenuti video igre sa 120 fps, ali to mi zaista ne treba,“ kaže Maks. “Većina učenika osmog razreda neće pokretati nijednu video igricu na svojim laptopima ili bilo koji softver koji zahtijeva puno energije.”

Maks uglavnom koristi svoj laptop za aplikacije Google učionice, uključujući Gmail, Slajdove, Google dokumente i Google tabele. Veoma su laki za upotrebu na njegovom uređaju, koji on opisuje kao „proizvedeni Samsung Chromebook“. Međutim, ako vaše dijete ove godine kreće u srednju školu, bilo bi vrijedno provjeriti sa njihovim nastavnicima koji operativni sistem je najkompatibilniji s njihovim tokom rada. Caspian Fischer Odén, učenik devetog razreda iz Švedske, rekao mi je da ima problema sa svojim Chromebookom jer je njegova škola blokirala preuzimanje aplikacija iz Google Play trgovine.

Čak i djeca sa zahtjevnijim hobijima misle da jeftin uređaj može obaviti posao. Sem Hikman, učenik osmog razreda iz Velike Britanije koji koristi svoj laptop za uređivanje fotografija i videa, kaže: „Za većinu srednjoškolaca, svaki procesor razvijen u poslednje dve godine moći će da se nosi sa bilo kojim zadatkom koji mu mogu dati.”

Pa šta je vredi platiti? Udobna tastatura, reklo mi je nekoliko studenata. Mnoga djeca srednje škole nisu navikla da kucaju dugo vremena. Također biste trebali potražiti uređaj koji je kompaktan i lak za nošenje, posebno ako se priprema za osobnu školu. Snimajte za model od 11 do 13 inča – svakako ništa veći od 15 inča.

Provjeri:

Surface Laptop 4 od 15 inča gledano odozgo.

Surface Laptop 4 je sposoban laptop bez besmislica — upravo ono što mnogi srednjoškolci žele.
Fotografija Monike Čin / The Verge

Najbolji laptop za srednju školu

Potrebe za laptopima srednjoškolaca mogu varirati u zavisnosti od njihovih interesovanja, ali većini nisu potrebne moćne mašine sa puno zvona i zviždaljki — posebno ako imaju kvarove ili ozbiljne nedostatke koji bi mogli da ometaju školski rad. Miles Riehle, učenik srednje škole Laguna Beach, ima vrhunski Surface Pro 7, ali ga smatra neodoljivim. „Ima toliko drugih stvari koje ne koristim često“, rekao je. “Nešto jednostavnije bi moglo biti malo jednostavnije.”

Najbolji operativni sistem može zavisiti od toga na šta je vaše dete naviklo. Aryan Nambiar, učenik srednje škole Barrington u Illinoisu, ima iMac kod kuće i uživa u korištenju iPada za svoje školske zadatke. Riehle kaže da bi više volio Chromebook jer ima Android telefon i često koristi Google usluge.

Ali skoro svaki učenik sa kojim sam razgovarao složio se da je najvažnija karakteristika srednjoškolskog laptopa prenosivost. Djeca koja pohađaju osobne časove možda nose svoj uređaj veći dio dana s hrpom drugih knjiga. Potražite ekran od 13 ili 14 inča ili lakši model od 15 do 17 inča.

Učenici također preporučuju nešto čvrsto. „Većina srednjoškolaca koje sam video baciće svoj laptop u torbu bez previše pažnje“, kaže Moses Bakvalter, učenik srednje škole Penn Manor. Ruksaci se mogu gurnuti i u hodniku. Djeca također mogu upasti u nevolje kod kuće. „Svašta se može dogoditi“, kaže Aadit Agrawal, srednjoškolac iz Indije. “Moj rođeni brat je noktima izgrebao moj laptop.”

Trajanje baterije je još jedna ključna karakteristika. „Može biti prava borba pronaći mjesto za punjenje dok ste u nastavi“, kaže Cas Heemskerk, student druge godine iz Holandije. Za razliku od studenata, mnogi srednjoškolci nemaju česte pauze da bi napunili svoje uređaje, pa pokušajte pronaći nešto što može trajati cijeli dan.

Mnogi studenti preporučuju ekran osjetljiv na dodir s podrškom za olovku. Nambiar koristi ovu funkciju za svoj čas biologije, gdje radi puno vizualnog modeliranja. „Ekran osetljiv na dodir je uvek bonus za crtanje dijagrama, dok ako koristite laptop, to bi bio čitav proces slanja dijagrama koji ste nacrtali,“ kaže Nambiar. Riehle koristi Surface Pen za popunjavanje školskih obrazaca i označavanje PDF-ova. Agrawal smatra korisnim da pravi bilješke na istom ekranu kao i njegove online lekcije.

Ovisno o širokopojasnoj situaciji u vašem području, možda ćete poželjeti i laptop s više opcija povezivanja. Agrawalove online časove ponekad prekidaju nestanci struje, pa on preporučuje LTE model. Matej Plavevski, student na koledžu Yahya Kemal u Sjevernoj Makedoniji, preporučuje traženje Ethernet porta u slučaju da sporije veze ometaju sastanke. To je teško pronaći na manjim laptopovima, ali postoji niz pristupačnih donglova i priključnih stanica koje treba razmotriti.

Provjeri:

Najbolji laptop 2022: HP Envy x360 13

Za studente koji traže pristupačan laptop, HP Envy x360 radi jednako dobro kao i neki skupi konkurenti.
Fotografija Monike Čin / The Verge

Najbolji laptop za fakultet

Studenti su opravdano troše nešto više novca od ostalih starosnih grupa. Neki (posebno na STEM kursevima) mogu očekivati ​​da će obaviti neki prilično zahtjevan posao. Assad Abid, student elektrotehnike iz Pakistana, treba da pokrene softver za simulaciju za svoje zadatke. Aakash Chandra, student na New Horizon College of Engineering u Indiji, radi dosta kodiranja, pored kreativnog rada u Premiere Pro i Photoshopu, i igranja igara. Studenti su takođe istakli da se isplati platiti laptop koji će trajati nekoliko godina nakon diplomiranja. To znači da nećete morati da brinete o pronalaženju i finansiranju svog sledećeg uređaja dok se (nadamo se) ne naviknete na posao.

Ali među vrhunskim uređajima koji imaju sposobnost još uvijek postoji širok raspon opcija. Studenti su naglasili da laptop za koledž treba da bude lagan. Očekujte da ga nosite između časova, obroka, sastanaka, biblioteke i drugih lokacija u kampusu. „Velika je blagodat što mogu nositi svoj laptop kao i neke notebook računare, a da se ne osjećam kao da nosim previše šest sati dnevno,“ kaže Haseeb Waseem, apsolvent na Univerzitetu Villanova.

Dell XPS 13 ima različite konfiguracije. Učenici sa malim opterećenjem mogu preferirati osnovni model, dok igrači i kreativci mogu dodati GPU.
Fotografija Monike Čin / The Verge

Još jedna univerzalno hvaljena karakteristika: trajanje baterije. Waseem, koji koristi HP Spectre, kaže da mu cjelodnevni sok daje “fleksibilnost da uči na gomili različitih lokacija, pa čak i napolju.”

Zvučnici i web kamere se često zanemaruju, čak i na vrhunskim uređajima. Ali studenti kažu da vrijedi tražiti dobre ako ove godine krećete na fakultet. Iako su se mnogi studenti sada vratili ličnoj nastavi, neki će se i dalje sastajati s klubovima i prisustvovati događajima na mreži. Waseem nije zadovoljan kvalitetom zvuka i slike na svom laptopu, što je, kako kaže, otežavalo obraćanje pažnje na času i interakciju s drugim učenicima.

Mnogi učenici će morati više ulagati u oblasti prilagođene njihovim interesovanjima i potrebama školskih zadataka. Chandrin laptop iz snova bi uključivao olovku i ekran osjetljiv na dodir za njegov kreativni rad, kao i vrhunski GPU. Waseem, koji svoj laptop koristi za niz aktivnosti, uključujući striming, kodiranje, društvene mreže, video ćaskanje i Microsoft Office rad, radije bi dao prioritet velikom ekranu kako bi pratio više zadataka.

Provjeri:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *