Vijesti

Kako urediti ili poništiti slanje iMessage u iOS-u 16

Samar Haddad / The Verge

Svi smo to uradili: poslali tekstualnu poruku i odmah požalili. Bilo da je to bila poruka tvom roditelju sa pravopisnom greškom da te nikad ne bi iznevjerili, poruka s pogrešnom riječju („Ne želim doći na zabavu!“ umjesto „Želim da dođi na zabavu!”), ili iznenadna spoznaja da ste upravo poslali svoju poruku pogrešnoj osobi – to može biti u najmanju ruku neugodno, a u najgorem slučaju katastrofalno.

Iako sve aplikacije za razmjenu poruka kao što su Signal, WhatsApp i Viber imaju neku verziju „izbriši za svakoga“, do sada niste mogli ništa učiniti u vezi s tim na iMessageu osim da to nastavite sa „Nisam to mislio!“ poruka.

U iOS-u 16, Apple je uveo funkciju u svoju iMessage aplikaciju za ćaskanje koja vam omogućava da poništite slanje i uredite poslanu poruku — uz neka pravila koja ću objasniti u nastavku.

Prvo, trebali biste biti svjesni da proces nije napravljen da bude tajan. Ako poništite ili uredite poruku, vaš primalac će biti obaviješten o promjeni – ako ima i iOS 16. Ako ima stariju verziju iOS-a, a vi uredite poruku, jednostavno će dobiti drugu verziju poruke — i poništavanje slanja neće ukloniti poruku sa njihovog uređaja.

Imajući to na umu….

Za brisanje poruke

3 iOS ekrana koji prikazuju poruku koja se uređuje
Da izbrišete poslatu poruku, dugo pritisnite poruku u roku od dva minuta od slanja.
  • Dugo pritisnite na poruku.
  • U padajućem meniju dodirnite Poništi slanje.
  • Poruka će odmah nestati (u prilično lijepom “puf”) i bit će zasivljena na vašem iMessage ekranu, s natpisom “Poništili ste slanje poruke” ispod nje.

U prvoj javnoj beta verziji ove funkcije, bilo vam je dozvoljeno 15 minuta da opozovete slanje poruke. Međutim, to je promijenjeno na dvije minute, nakon čega će opcija nestati iz padajućeg izbornika.

Za promjenu poruke

iMessage s prikazanim izmjenama
Možete vidjeti sve svoje prethodne izmjene.
  • Dugo pritisnite na poruku.
  • U padajućem meniju dodirnite Uredi.
  • Uredite svoju poruku i dodirnite kvačicu sa desne strane poruke da pošaljete ispravku. (Ili dodirnite “x” lijevo od poruke ako ste se predomislili o promjeni teksta.)
  • Ako želite vidjeti sve svoje izmjene, dodirnite mali Edited link ispod poruke. Zatim možete dodirnuti Sakrij izmene samo da vidite posljednju poruku.

Imate malo više vremena za uređivanje poruke — punih 15 minuta. Ako dugo pritisnete na svoju poruku nakon što je prošlo 15 minuta, onda će Uredi opcija više neće biti na meniju. Ali postoji još jedno ograničenje: možete ga uređivati ​​samo do pet puta; nakon toga, Uredi opcija u padajućem meniju nestaje.

Ažuriranje 16. septembra 2022. u 16:10 ET: Ovaj članak je prvobitno objavljen 15. jula 2022. i ažuriran je kako bi se u obzir uzele promjene od beta do finalne verzije iOS 16.

Leave a Reply

Your email address will not be published.