Vijesti

Kako promijeniti bočne panele u novom prikazu Gmaila

Kada The Verge‘s Richard Lawler je izvijestio da Google uvodi svoju novu stiliziranu verziju Gmaila za web, odlučio sam da i ja želim pogledati. Pošto se moja Gmail stranica još nije prebacila, kliknuo sam na ikonu Postavke poput zupčanika u gornjem desnom kutu moje stranice, a zatim na link označen Isprobajte novi Gmail prikaz i osvježio moju stranicu.

Kako Richard piše, promjena nije radikalna. Postoji nova šema boja koja mi se više sviđa i nekoliko drugih podešavanja interfejsa. Glavna promjena, međutim, je lijevi bočni panel – sada, on dva bočne ploče.

Ranije ste imali jedan panel koji vam je davao pristup meniju vaših različitih Gmail kategorija i oznaka (kao što su Inbox, Starred, Trash, itd.). Klikom na ikonu u tri reda u gornjem lijevom kutu (također poznatu kao “hamburger”), možete podesiti ovaj panel da prikazuje ili ikone i oznake ili samo ikone. Ali sada je Google dodao još jednu bočnu ploču koja vam daje trenutni pristup nekoliko aplikacija: Mail, Chat, Spaces i Meet.

Nova bočna ploča nudi pristup aplikacijama Mail, Chat, Spaces i Meet.

Ako smatrate da su dva bočna panela malo previše (kao ja, posebno na displeju laptopa), možete učiniti da onaj sa kategorijama potpuno nestane klikom na ikonu hamburgera u gornjem lijevom uglu.

Gmail bez panela kategorija

Kliknite na tri paralelne linije u gornjem lijevom kutu da nestane ploča sa kategorijama.

Ako želite ići u drugu kategoriju ili oznaku u svom Gmailu, možete ih pronaći tako što ćete staviti kursor iznad ikone Mail na novom panelu.

Gmail sa menijem kategorija u oblačiću

Prelazak kursora preko ikone Mail će prikazati meni vaših kategorija.

Želite nazad svoj drugi panel? Ponovo kliknite na ikonu hamburgera.

Riješite se panela aplikacija

A šta ako stvarno ne koristite Google Chat ili Meet? Zapravo je vrlo lako riješiti se njihovih ikona — i te dodatne bočne ploče:

  • Odaberite Postavke > Prilagodi.
  • Bit ćete pozvani da odaberete koje ćete aplikacije koristiti u Gmailu. Poništite izbor Google Chat i Google Meet i kliknite na Gotovo.

Popup za odabir aplikacija koje ćete koristiti u Gmailu

Riješite se nove ploče aplikacija tako što ćete poništiti ova dva polja.

To je to! Sada ste se vratili na jednu poznatu bočnu ploču. I kao i prije, ikona hamburgera jednostavno će se prebacivati ​​između bočne ploče sa ikonama i oznakama ili samo ikona.

Sada imate novi Gmail bez panela aplikacija.

Sada imate novi Gmail bez panela aplikacija.

A ako ste samo umorni od cijele stvari, za sada se možete vratiti na kako je bilo klikom na Postavke > Vratite se na originalni prikaz. Koliko dugo to opcija će biti dostupna zavisi od Google-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *