Vijesti

Kako početi eksperimentirati s Google Lensom

Jutros sam dokono pregledavao svoj Twitter i naišao na nit o kojoj se raspravlja Starbucks je nedavno zaposlio bivšeg Pinkertonovog obavještajnog analitičara, što je dovelo do rasprave o istoriji Pinkertonovih kao strajkbrejkera, što je dovelo do ilustracije iz 19. veka gomile žena koje se suočavaju sa uniformisanim muškarcima s oružjem. Zanimajući izvor ilustracije, usmjerio sam svoj Pixel 6 telefon na njega i tapnuo na ikonu Google Lens na desnoj strani polja za pretraživanje na Google-u moje početne stranice.

Nakon možda minutu, pronašao sam niz web stranica koje su koristile ilustraciju, uključujući i onu s Wikipedije koja mi je rekla da je slika drvene gravure iz 1884. napravljene prema skici Josepha Beckera koja ilustruje prijem ‘Blackleg’ u “upečatljivim rudarima”. ‘ radnika po povratku s posla u pratnji odreda Pinkertonovih detektiva.”

Da bih prepoznao ovaj drvorez, uperio sam kameru svog telefona u njega i koristio objektiv.

Ilustracija starog vremena sa pretraživanim izvorima

Rezultati su bili brojni sajtovi koji su koristili ilustraciju, što mi je omogućilo da pronađem izvor.

Lako je zaboraviti koliko Google Lens može biti koristan. Ova Android aplikacija se polako poboljšava otkako je predstavljena 2017. godine i vjerovatno ne dobija toliko pažnje koliko zaslužuje. Lens, aplikacija za prepoznavanje slika, ne samo da može pomoći u identifikaciji izvora slike, već vam može pomoći i da shvatite koja je ptica na fotografiji vašeg prijatelja ili da li neko još uvijek prodaje taj džemper koji trebate zamijeniti.

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti s Google Lensom. Oni su testirani sa Pixel-om 6 koji koristi Android 12; budući da se Android telefoni mogu razlikovati (naročito ako imate Samsung uređaj), vaša kilometraža može varirati.

Kako pristupiti Google Lensu

Prije nego što razgovaramo o tome šta Google Lens može učiniti, vjerovatno je dobra ideja da vas obavijestimo kako mu možete pristupiti. Postoji nekoliko mjesta na kojima ga možete pronaći u Androidu:

 • U Google polju za pretragu na vašem početnom ekranu, Lens je ikona krajnje desno. (Izgleda kao krug okružen sa tri raznobojne linije i tačkom.)
 • U aplikaciji Google Photo, prevlačite lijevo po dugmadima na dnu ekrana dok se ne označi načini rada, a zatim odaberite Objektiv.
 • U aplikaciji Chrome dodirnite ikonu kamere na desnoj strani polja za pretraživanje.
 • I naravno, uvijek možete samo otvoriti samu aplikaciju Lens.

Početni ekran

Da biste prikazali Objektiv, možete samo dodirnuti simbol desno od polja za pretraživanje Google.

Aplikacija za fotografije s odabranim načinima rada.

Također možete odabrati Načini > Objektiv u aplikaciji Foto.

Kako koristiti sliku sa svog uređaja

Kada otvorite aplikaciju Lens, slike s vašeg uređaja će biti navedene ispod kvadratnog polja „Traži pomoću kamere“ na vrhu.

Iako ne možete pretraživati ​​među tim slikama u Lensu (što je u najmanju ruku nezgodno), možete suziti pretragu. Odjeljak odmah ispod polja za pretraživanje će reći nešto poput “Snimke ekrana” ili “Preuzimanja”. Dodirnite strelicu pored nje i možete birati između raznih izvora i aplikacija s kojima vaša slika može biti povezana.

Lakši način da koristite Lens sa postojećom slikom je da odete u aplikaciju Fotografije i koristite its funkciju pretraživanja da pronađete određenu sliku koju želite. Odaberite sliku, a zatim dodirnite ikonu Objektiv na dnu ekrana.

Kako prepoznati stavku ili tekst pomoću kamere

 • Ako želite da identifikujete objekat, neki tekst ili bilo šta drugo što još niste fotografisali, onda možete tako što ćete izabrati jednu od gore navedenih metoda da pokrenete Lens na svom telefonu. Vidjet ćete to četvrtasto polje na vrhu s oznakom “Traži pomoću kamere.” Dodirnite ikonu kamere u sredini tog polja i ona će se otvoriti da zauzme cijeli ekran.
 • Vidjet ćete četiri ugaone linije koje će pokazati na šta će se Lens koncentrirati. Pomerite kameru tako da slika koju želite bude unutar tih linija; možete koristiti i prste da biste povećali ili smanjili sliku. Ako smatrate da nemate dovoljno svjetla, dodirnite ikonu munje u gornjem lijevom kutu.
 • Dodirnite “Traži” na dnu ekrana.

Kako prepoznati određeni dio slike

Nakon što kažete Lensu da počne identificirati sliku, on će početi pokušavajući da pogodi šta na fotografiji želite da uskladite i pokazaće vam na šta se koncentriše okružujući predmet sa četiri “ugaone” linije. Ali dok Lens može biti vrlo dobar u odabiru onoga što je zanimljivo na fotografiji, može pogoditi pogrešno. Na primjer, kada sam ga isprobao na fotografiji psa u prvom planu s osobom koja hoda u pozadini, Objektiv se usredsredio na osobu.

Ako smatrate da se identificira pogrešan objekt, dodirnite stavku na fotografiji na koju želite da se koncentriše. (Ponekad će sekundarni objekat već imati tačku na sebi, kao da želi reći: „Možda je ovo umjesto toga?“)

Objektiv sa fotografijom psa

Objektiv misli da želim identificirati osobu u pozadini. Ili možda pas umjesto toga?

Objektiv pokazuje psa

Dodirom na psa, Lens zna šta želite da identifikujete.

Ako je Objektiv odabrao ispravnu stavku, ali obris zauzima previše ili premalo okolnog područja, samo ga prilagodite prstom.

Šta još možete učiniti sa Lensom?

Kada shvatite osnove, postoji niz funkcija s kojima možete eksperimentirati. Ako odete u aplikaciju Lens, možete vidjeti ove funkcije navedene na dnu ekrana ispod vaše slike. Evo nekoliko:

 • Dodirom na Prevedimožete prevesti tekst na jedan od nekoliko desetina jezika.
 • Dodirom na Tekst na dnu ekrana Lens možete kopirati tekst u međuspremnik ili na svoj uređaj, slušati kako se čita ili pretraživati.
 • Zadaća će prikazati informacije o istaknutom tekstu. Na primjer, kada sam koristio pjesmu Edne St. Vincent Millay “Dirge Without Music”, dobio sam rezultate od Poetry Foundation i Poets.org, između ostalih.

Poema Edne St. Vincent Millay

Usmjeravanjem kamere prema tekstu, možete ga kopirati, sačuvati ili pročitati naglas.

Poema Edne St. Vincent Millay

Također možete dati tekst odmah (iako vjerovatno nesavršeno) preveden.

 • Kupovina pomoći će vam da pronađete proizvod sličan onom koji ste snimili (korištenjem bar koda dobit ćete mnogo preciznije rezultate).
 • Mjesta omogućava vam da pokažete na zgradu ili drugi objekt na otvorenom koji će vam dati informacije o tome gdje se nalazite ili šta gledate.
 • Dining omogućava vam da fotografišete hranu ili jelovnik i identifikujete recepte ili gde se restoran nalazi.

Postoji niz drugih stvari koje možete učiniti s Lensom — a najbolji način da saznate kako funkcionira za vas je da ga isprobate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *