Vijesti

Kako omogućiti VoiceOver čitač ekrana na vašem Macu

Počevši od macOS X-a, Apple je uključio izvorni čitač ekrana pod nazivom VoiceOver na svojim Mac i MacBook uređajima. Ova funkcija je dizajnirana da pomogne slabovidnim ili slijepim korisnicima da lakše navigiraju svojim računarima – i internetom. Radi tako što čita naglas tekstualne opise svega što se pojavljuje na ekranu, kao i čitanje bilo kojeg prikazanog teksta. Tehnologija takođe omogućava korisnicima interakciju sa elementima na ekranu.

Iako je VoiceOver prvenstveno namijenjen osobama sa oštećenjem vida, može biti od pomoći u mnogim različitim scenarijima — na primjer, ako ste neko ko ima smetnje u učenju i više voli da sluša tekst nego da ga čita.

Apple ima cijeli korisnički vodič koji ulazi u detalje o tome kako koristiti VoiceOver s osvježivim ekranima na Brajevom azbuku i pokretima na dodirnoj ploči, kao i kako prilagoditi funkciju tako da najbolje odgovara vašim potrebama (npr. brzina čitanja, glasovni profil, ekran za omogućavanje zavjesa za privatnost itd.). Ali ako tek počinjete, evo nekoliko jednostavnih načina da uključite VoiceOver.

  • Otvori Sistemske postavke a zatim odaberite Pristupačnost. Na lijevom izborniku, u kategoriji Vizija, odaberite Glas preko. Kliknite Omogućite VoiceOver. Takođe možete kliknuti na dugme Open VoiceOver Training da biste pristupili meniju obuke za brzi početak. Klikom na dugme Otvori VoiceOver Utility otvorit će se meni u kojem možete prilagoditi funkcije poput brzine čitanja i glasovnih profila.

Dugme Saznajte više daje vam brzi pregled kako da koristite osnovne komande ove funkcije.
Snimak ekrana: Victoria Song / The Verge

  • Pritisnite Zapovjedi i Dugme F5. Ovo bi takođe trebalo da otvori prozor dobrodošlice u VoiceOver. Kliknite na dugme Koristi VoiceOver. U donjem levom uglu nalazi se dugme Saznajte više gde možete da shvatite suštinu osnovnih komandi, naučite kako funkcija funkcioniše i vežbajte da je efikasno koristite. Možete ga isključiti pritiskom na iste tipke, a zatim klikom na dugme “Isključi VoiceOver”.
  • Ako imate omogućen Siri na svom Macu, možete ga zamoliti da “Uključi VoiceOver” ili “Isključi VoiceOver”. Ako nemate omogućen Siri, idite na Apple meni na gornjoj traci i odaberite Sistemske postavke, a zatim kliknite na ikonu Siri. Kada ste tamo, provjerite Omogućite Pitaj Siri kutija.
  • Pritisnite Opcija + Zapovjedi i F5 da biste otvorili tablu sa prečicama za pristupačnost. Pritisnite taster tab dok ne čujete opciju VoiceOver. Zatim pritisnite razmaknicu.
  • Postoji alternativna prečica ako koristite macOS Big Sur ili noviji i vaš Mac ima dugme TouchID. Dok držite Komandno dugmebrzo pritisnite TouchID dugme tri puta. Ovo takođe funkcioniše ako vaša Magic Keyboard ima dugme TouchID.

Također možete odabrati da se VoiceOver uključi kad god se prijavite na računar. Da biste to učinili:

Snimak ekrana prozora s opcijama za prijavu koji prikazuje opcije pristupačnosti

Takođe možete omogućiti VoiceOver prilikom prijave.
Snimak ekrana: Victoria Song / The Verge

  • Idi Sistemske postavke.
  • Odaberite Korisnici i grupezatim odaberite Opcije prijave dugme na dnu liste korisnika.
  • Ako je ikona zaključavanja u donjem lijevom kutu zatvorena, unesite svoju administratorsku lozinku.
  • Kliknite na Opcije pristupačnosti dugme na desnoj strani prozora.
  • Označite okvir VoiceOver, a zatim kliknite Prijavite se.

VoiceOver nije jedina funkcija pristupačnosti dostupna na macOS-u. Ako ste zainteresirani za istraživanje drugih opcija, ovdje pogledajte naš vodič za pristupačnost za macOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *