Vijesti

Kako koristiti iPhone sigurnosnu provjeru i SOS funkcije za hitne slučajeve

Iako je – s pravom – mnogo toga pisano i emitirano o tome kako se nositi s napadima i kršenjem privatnosti na mreži i putem društvenih medija, sada se sve veća pažnja poklanja pomoći ljudima da ostanu sigurni u svojim domovima i vani. Dvije funkcije koje se nude putem Appleovih iPhonea – jedna je upravo predstavljena u iOS-u 16 – mogu pomoći ljudima koji će možda morati da se odvoje od opasnih ljudi ili situacija: Sigurnosna provjera i Hitni SOS.

Jedna od najznačajnijih novih funkcija u iOS-u 16 je Safety Check, koja je posebno namijenjena ljudima koji se nađu u teškoj ili zlostavljačkoj situaciji kod kuće.

Vrlo je uobičajeno da prijatelji i partneri dijele različite aplikacije i funkcije kao što su fotografije, kalendari i lokacija, između ostalog. Nažalost, moguće je da se ovi korisni alati mogu zloupotrijebiti ako pogrešna osoba dobije pristup ili ako se par razdvoji. Sigurnosna provjera će vam omogućiti da prekinete neke ili sve svoje veze tako da se više nećete moći pratiti. Prema Appleu, podaci koji se više neće dijeliti uključuju informacije kao što su informacije o lokaciji, podaci o vašem domu, foto albumi i još mnogo toga.

Imajte na umu da na svakoj stranici Sigurnosne provjere, a Brzi izlaz link u gornjem desnom uglu će vas odmah vratiti na vašu početnu stranicu (u slučaju da sumnjate da neko gleda dok koristite funkciju).

Hitni SOS vam omogućava da uputite hitni poziv pritiskom i držanjem bočnog dugmeta i jednog od tastera za jačinu zvuka ili pritiskom na bočno dugme pet puta.

Također možete odabrati kontakt za hitne slučajeve koji će biti upozoren ako je hitan SOS aktiviran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.