Vijesti

James Earl Jones dozvoljava AI da preuzme glas Dartha Vadera

Darth Vader u Disney Plus-u Obi Wan. | Slika: Lucasfilm

James Earl Jones je bio legendarni glas Darth Vadera od početka Ratovi zvijezda, ali sa 91 godinom, čini se da je spreman da uradi posao za njega. Prema izvještaju iz Vanity Fair (preko Rok), Jones je potpisao prava na svoj arhivski glasovni rad, omogućavajući ukrajinskom startupu Respeecher da iskoristi AI tehnologiju i rekreira zvuk njegovog glasa u Disney Plus’ Obi-Wan Kenobi.

Da bi to uradio, Respeecher koristi zvučne zapise da „kloni“ glas glumca, dozvoljavajući studiju da snimi nove replike bez prisustva glumca. Rekao je Matthew Wood, nadzorni urednik zvuka Skywalker Sounda Vanity Fair da je ponudio Jonesu opciju kada je “spomenuo da želi ukinuti” ulogu Dartha Vadera. Nakon što je Jones dao Lucasfilmu dozvolu da koristi glas generiran umjetnom inteligencijom, Vanity Fair kaže da je studio dao zadatak Respeecheru da učini da Vader zvuči kao Džonsov “zlikovac iz mračne strane od prije 45 godina” u Disney Plus-u Obi-Wan Kenobi.

Zbog toga biste mogli primijetiti da Vader zvuči kao u ranijim filmovima Obi-Wanza razliku od Jonesovog stvarnog glasa iz 2019 Uspon Skajvokera. Uprkos tome što studio koristi veštačku inteligenciju za Vaderov glas, Wood kaže da Džons preuzima ulogu „dobronamernog kuma,“ i još uvek pomaže u vođenju studijskog prikaza negativca.

Ovo takođe nije prvi put da Respeecher radi sa Lucasfilmsom. Startup je također generirao glas za mlađu verziju Lukea Skywalkera u Disney Plus-u. Mandalorac i Knjiga Bobe Fetta. U saopćenju za javnost, Respeecher objašnjava da je koristio isječke iz “mnogih ranih radijskih emisija, intervjua, ADR-a i sinhronizacija” sa Markom Hamilom kako bi digitalno rekreirao Skywalkerov glas.

Drugi alati AI za sintezu govora kao što su Voicemod, Veritone, Descript i Resemble AI također su se pojavili kao potencijalni načini za slavne ličnosti i kreatore da digitalno rekreiraju svoje glasove.” Kao što moj kolega James Vincent ističe, ovaj trend bi mogao postati popularan među slavnim ličnostima koje žele “povećati svoj prihod uz minimalan napor kloniranjem i iznajmljivanjem svog glasa”. Ili, u Jonesovom slučaju, to bi moglo pomoći da se sačuva glas vjerovatno jednog od najpoznatijih negativaca na filmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.