Vijesti

Izvršni direktor MicroStrategyja Michael Saylor odstupio je kako bi se “fokusirao” na Bitcoin kao predsjednik

Zagovornik bitcoina Michael Saylor povlači se s mjesta izvršnog direktora softverske kompanije koju je suosnivač, MicroStrategy, i umjesto toga će preuzeti ulogu izvršnog predsjednika. Saylorovo vjerovanje u Bitcoin pretvorilo je kompaniju u holding vozilo za kriptovalutu. Vijest je stigla kada je kompanija objavila svoju zaradu u drugom kvartalu. Zabilježio je gubitak od 1,062 milijarde dolara, uglavnom zbog naknade za umanjenje vrijednosti od 917 miliona dolara na osnovu vrijednosti svojih bitkoina, koji su pali od vrhunca cijene u novembru prošle godine.

Phong Le, trenutni predsjednik MicroStrategy-a, zauzeće Saylorovo mjesto kao izvršnog direktora. “Radujem se što ću voditi organizaciju za dugoročno zdravlje i rast našeg poslovnog softvera i strategija akvizicije bitcoina”, rekao je Le u izjavi dioničarima.

MicroStrategy je 2020. godine kupio 250 miliona dolara u Bitcoinu, a od 30. juna 2022. MicroStrategy izvještava da trenutno drži 1,988 milijardi dolara u Bitcoinu.

Digitalna imovina: Od 30. juna 2022. godine, knjigovodstvena vrijednost digitalne imovine MicroStrategy (sastoji se od približno 129.699 bitcoina) iznosila je 1.988 milijardi dolara, što odražava kumulativne gubitke zbog umanjenja vrijednosti od 1.989 milijardi dolara od akvizicije i prosječnu knjigovodstvenu vrijednost po bitcoinu326 od približno 1 dolara. Od 30. juna 2022., prvobitna osnova troškova i tržišna vrijednost bitkoina MicroStrategy iznosile su 3,977 milijardi dolara i 2,451 milijardu dolara, respektivno, što odražava prosječnu cijenu po bitcoinu od približno 30,664 dolara i tržišnu cijenu po bitcoinu od 18,895,02 dolara, respektivno.

MicroStrategy u poruci investitorima kaže da će Saylor nastaviti da “pruža nadzor nad strategijom akvizicije bitkoina kompanije kao šef Investicionog komiteta Odbora”. Nejasno je šta je izazvalo organizacionu promjenu, jer Saylor vodi MicroStrategy otkako je osnovao kompaniju 1989. godine.

“Vjerujem da će nam podjela uloga predsjednika i izvršnog direktora omogućiti da bolje slijedimo naše dvije korporativne strategije sticanja i držanja bitkoina i rasta našeg poslovanja sa softverom za korporativnu analitiku,” kaže Saylor. “Kao izvršni predsjednik moći ću se više fokusirati na našu strategiju akvizicije bitcoina i povezane inicijative zastupanja bitcoina, dok će Phong biti ovlašten kao izvršni direktor za upravljanje ukupnim korporativnim operacijama.”

U aprilu je Saylor najavio da će MicroStrategy biti prva kompanija koja će usvojiti Fidelityjev 401(k) plan penzionisanja zasnovan na Bitcoinu za svoje zaposlene.

Komisija za hartije od vrijednosti otvorila je istragu o MicroStrategyju, jer se protivila načinu na koji je kompanija obračunala svoj Bitcoin u jednom od svojih podnesaka iz 2021. Kako je primetio Bloomberg Tax, Microstrategy je koristila mjere koje nisu GAAP za evidentiranje svoje Bitcoin imovine, a koje nisu zasnovane na Općeprihvaćenim računovodstvenim principima (GAAP). Kompanije obično rijetko koriste metode koje nisu GAAP.

MicroStategy je također bio predmet istrage SEC-a zbog navoda o prijevari u javnom računovodstvu još 2000. godine. SEC je optužio Saylora i njegove najviše rukovodioce da su precijenili prihode i zaradu kompanije nakon što je izašla u javnost u junu 1998. do marta 2000. Saylor i dvojica njegovi rukovodioci nagodili su se sa agencijom za 11 miliona dolara, a niko od njih nije „priznao ili negirao navode Komisije“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *