Vijesti

iPhone 14 može koštati više nego što biste očekivali

Apple bi nadolazeći iPhone 14 mogao učiniti skupljim od iPhonea 13 Apple analitičar Ming-Chi Kuo. Kuo vjeruje da bi prosječna prodajna cijena (ASP) kombinovane linije iPhone 14 mogla porasti za 15 posto u odnosu na iPhone 13 liniju.

Za referencu, standardni model iPhone 13 počinje od 799 dolara (sa popustima operatera), dok modeli Pro i Pro Max povećavaju tu cijenu do 999 i 1099 dolara, respektivno. Iako Kuo ne spominje predviđanja cijena za pojedinačne uređaje, on misli da bi ASP iPhone 14 linije (uključujući Pro modele) mogao da se kreće oko 1.000 do 1.050 dolara. Kuo za povećanje ASP-a okrivljuje potencijalno skuplje iPhone Pro i Pro Max, kao i „veći udio isporuke“.

U junu, rekao je analitičar Wedbush Securities Dave Ives Sunce da očekuje da će iPhone 14 koštati 100 dolara više od iPhonea 13 zbog povećanja cijena koje utiču na globalni lanac nabavke. U međuvremenu, glasine iz korejskog lista Lanzuk sugeriraju da će Apple podići cijenu samo Pro modela, a ne osnovnog iPhonea 14.

Dok se očekuje da će osnovni iPhone 14 imati poboljšanu stražnju kameru od 48 megapiksela i selfi kameru sa autofokusom, priča se da će iPhone 14 Pro i Pro Max modeli dobiti većinu nadogradnji. Pro i Pro Max bi mogli odbaciti izrez u kojem se nalazi prednja kamera u korist izreza za bušenje rupa u obliku pilule, opremljenog novim A16 čipom i podržavaju uvijek uključen ekran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *