Vijesti

Intel procesor će zamijeniti Pentium i Celeron u laptopovima 2023

Ilustracija Alex Castro / The Verge

Intel zamenjuje svoje brendove Pentium i Celeron samo sa Intel procesorom. Novi brend će zamijeniti oba postojeća brenda u prijenosnim računalima 2023. i navodno će olakšati stvari kada potrošači žele kupiti jeftine laptope.

Intel će se sada fokusirati na svoje Core, Evo i vPro brendove za svoje vodeće proizvode i koristiti Intel procesor u onome što naziva „esencijalnim“ proizvodima. „Intel je posvećen pokretanju inovacija u korist korisnika, a naše porodice procesora početnog nivoa bile su ključne za podizanje standarda računara u svim cenovnim kategorijama“, objašnjava Josh Newman, potpredsjednik i privremeni generalni direktor platformi za mobilne klijente u Intelu. “Novi brend Intel procesora će pojednostaviti našu ponudu tako da se korisnici mogu fokusirati na odabir pravog procesora za svoje potrebe.”

Kraj Pentium brenda dolazi nakon skoro 30 godina upotrebe. Prvobitno predstavljeni 1993. godine, vodeći Pentium čipovi su prvi put predstavljeni u vrhunskim desktop mašinama pre nego što su prešli na laptopove. Intel je u velikoj meri koristio svoj Core brend za svoju vodeću liniju procesora još od svog predstavljanja 2006. godine, a Intel je umesto toga promenio brend Pentium za procesore srednjeg opsega.

Intel procesor će zamijeniti Pentium i Celeron brend
Slika: Intel
Intelov novi pojednostavljeni brend.

Celeron je bio Intelov brend za jeftine računare. Lansirani oko pet godina nakon Pentiuma, Celeron čipovi su uvijek nudili mnogo manje performanse uz mnogo nižu cijenu za proizvođače laptopa i, na kraju, potrošače. Prvi Celeron čip 1998. godine bio je baziran na Pentium II procesoru, a najnoviji Celeron procesori se uglavnom koriste u Chromebookovima i jeftinim laptopima.

Intelov potez da pojednostavi na samo Intel procesor znači da će više porodica procesora sada biti smještene pod jednim brendom. Kako Intel planira da se bavi edukacijom potrošača o tome šta je srednje, a šta jeftino, nije sasvim jasno. U svakom slučaju, jeftini čipovi Celeron i Pentium su sigurno stvorili dovoljno negativnih asocijacija posljednjih godina, budući da se proizvođači PC-a sve više fokusiraju na Chromebookove i jeftine uređaje gdje čipovi ponekad ne mogu pratiti korak.

Intel kaže da promena brenda neće uticati na trenutnu ponudu proizvoda kompanije ili njenu mapu puta, i da će „nastaviti da pruža iste proizvode i prednosti unutar segmenata“.

Intelovo rebrendiranje dolazi samo nekoliko sedmica prije nego što kompanija treba da predstavi svoje vodeće desktop procesore 13. generacije. Intel je ranije ove sedmice slučajno otkrio specifikacije za neke od svojih čipova 13. generacije nakon što je obećao da će barem jedan raditi na 6GHz na zalihama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.