Vijesti

Intel poriče da je Meteor Lake odgođen do 2024., kaže da će potrošački čipovi biti lansirani 2023.

Intel je imao nevjerovatno težak kvartal, neočekivano je izgubio pola milijarde dolara zbog pada kupovine računara, a jučerašnji dan je izgledao kao još lošija vijest – izvještaj TrendForcea o kašnjenjima u proizvodnji podstakao je glasine da će Intelov sljedeći veliki vodeći procesor Meteor Lake biti odgođen do 2024. , što bi zakasnilo čak godinu dana. (Na sastanku s investitorima u februaru, Intel je rekao da će Meteor Lake biti “uključen” ovog ljeta prije isporuke 2023.)

Međutim, Intel danas odlučno demantuje te glasine, a glasnogovornik Thomas Hannaford je pojasnio The Verge da ne samo da nisu istinite, već da će Meteorsko jezero zapravo biti isporučeno, lansirano i biti dostupno potrošačima 2023. godine.

Mapa puta Intelovog klijentskog procesora, od Dana investitora 2022
Slika: Intel

To je dobra stvar za Intel, jer je Meteor Lake jedan od najvažnijih razvoja kompanije u mnogo godina. Ne samo da je to prvi klijentski procesor na kompanijinoj Intel 4 arhitekturi (ranije poznat kao 7nm) i navodno prvi koji koristi ekstremnu ultraljubičastu litografiju (EUV) u proizvodnji, već je to i prvo veliko izdanje od Intela koje koristi dizajn čipa u kojem procesor komponente se mogu kombinovati više kao Legos. Intel je već počeo da se kreće hibrid čipova sa svojom kombinacijom performansi i efikasnosti Alder Lake 12. generacije, slično čipu pametnog telefona, ali to nije ista stvar.

Ideja da je Meteor Lake još uvijek na pravom putu neće biti veliko iznenađenje za bilo koga ko je slušao Intelov poziv o zaradi u drugom kvartalu 2022. Tamo je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger direktno rekao investitorima da će kompanija isporučiti Meteor Lake 2023. godine, rekavši da ono pokazuje „dobro zdravlje i u našim laboratorijama i u laboratorijama naših kupaca“ i da je već „široko uzorkovano kupcima“. ”

Isporuka uzoraka kupcima, naravno, nije isto što i spremnost za potrošačko lansiranje – ali sada, Intel pojašnjava da će biti spreman i za potrošače 2023. godine.

Izvještaj TrendForcea sugerirao je da Intel neće ni započeti masovnu proizvodnju ključne komponente Meteor Lake do kraja 2023. i da je “ovaj incident uvelike utjecao na TSMC-ov plan proširenja proizvodnje”. TSMC nije želeo da komentariše Intel, ali je negirao da je njegov projekat proširenja kapaciteta bio pogođen u izjavi za kineski Economic Daily.

Tokom svog razgovora o zaradi u drugom kvartalu, Intel je rekao da je već isporučio 35 miliona jedinica svojih Alder Lake procesora 12. generacije. Raptor Lake, koji će vjerovatno biti poznat kao Intel 13th Gen Core, trebao bi doći kasnije ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *