Vijesti

Intel odbacuje izvornu podršku za DirectX 9 igre u korist DirectX 12 emulacije

Intel uklanja izvornu podršku za DirectX 9 (DX9) sa svojih novih Arc grafičkih kartica i Xe integrisane grafike na procesorima 12. generacije, a podrška sada dolazi iz emulacije zahvaljujući DirectX 12.

Vijest o promjeni DirectX 9 dolazi sa nedavno ažurirane stranice podrške na Intelovoj web stranici na kojoj kompanija navodi da će odustati od podrške za 20 godina star grafički API, ali nudi uvjeravanje da „aplikacije i igre zasnovane na DirectX 9 i dalje mogu raditi kroz [the] Microsoft [Windows 10 and Windows 11] D3D9On12 interfejs.”

U suštini, dok moderni Intelovi GPU-ovi neće imati namjenske drajvere za starije igre koje rade isključivo na DX9, kao npr. Unreal Tournament, Ratovi zvijezda: Vitezovi Stare Republikei Timska tvrđava 2i dalje biste trebali biti u mogućnosti da ih igrate na ovom novijem hardveru, a nova ovisnost o D9D9On12 slojevima mapiranja ne bi trebala imati primjetan negativan utjecaj na igru.

To ne znači da se problemi neće pojaviti, ali Microsoft sada preuzima odgovornost za optimizacije DirectX 9 igara i povezanih grešaka. To znači da ako programeri igara iskuse grafičke greške ili Microsoftov sloj mapiranja odbije da se u potpunosti pokrene, moraće to da se pozabave direktno Microsoftom, a ne Intelom.

Intel također ističe da ovo nije nužno loša vijest. Postoji vrlo malo igara koje još uvijek rade samo na DX9, za razliku od podrške za DX9 uz novije API-je, će i dalje podržava Intel. Također je vrlo malo vjerovatno da će bilo koja nova igra biti napravljena korištenjem DirectX 9, a da ne spominjemo da je kvalitet grafike u igrici došao do velikih skokova u godinama otkako je DX9 objavljen prije 20 godina. Jedini razlog zašto je podrška vjerovatno izdržala ovoliko prije svega je u tome koliko se zastarjeli hardver za PC igre i dalje koristi danas, s obzirom da je Nvidijin GTX 1060 i dalje najpopularniji GPU u Valveovom Steam istraživanju, šest godina nakon svog originalnog izdanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *