Vijesti

Intel lansira Arc Pro GPU-ove koji su dizajnirani za radne stanice i profesionalne aplikacije

Intel danas lansira svoju Arc Pro seriju GPU-a, dizajniranu prvenstveno za moćne desktop radne stanice i laptope. Intel Arc Pro A40 i A50 će biti dostupni za radne stanice, dok će A30M biti dostupan u profesionalnim laptopovima. Sva tri GPU-a su sposobna za hardversko praćenje zraka i AV1 hardversko ubrzanje — i dizajnirani su s AI zadacima i aplikacijama za kreatore poput Adobe Premiere Pro na umu.

Intel Arc Pro A40 će se isporučivati ​​u malom formatu sa jednim slotom sa 3,5 teraflopsa grafičke snage, osam jezgara za praćenje zraka i 6 GB GDDR6 memorije. Intel cilja ovaj GPU na tanke radne stanice ili računare malog formata.

Veći A50 napreduje do form faktora sa dva slota, 4,8 teraflopsa grafičke snage, osam jezgara za praćenje zraka i 6 GB GDDR6 memorije. Zbog svog dizajna sa dva slota, ovo je vjerovatno više prilagođeno tradicionalnim radnim stanicama. Oba ova GPU-a za radne stanice će također uključivati ​​četiri Mini DisplayPort-a za višestruke konfiguracije monitora. Intel podržava dva monitora na 8K 60Hz, jedan na 5K 240Hz, dva na 5K 120Hz ili četiri na 4K 60Hz.

Intelov Arc Pro A40 GPU sa jednim slotom.
Slika: Intel

Intelov Arc Pro A50 GPU sa dva slota.
Slika: Intel

Iako tehnički možete igrati igre na ovim GPU-ovima, oni nisu dizajnirani za igranje igara. Umjesto toga, Intel ih optimizuje za profesionalne zadatke i aplikacije za kreatore kao što su Blender, HandBrake, Premiere Pro, DaVinci Resolve Studio i mnoge druge. Intel ima za cilj da ove GPU-ove certificira za aplikacije u inženjeringu i konstrukciji, arhitekturi i proizvodnji. Ovi GPU-ovi će takođe podržavati potpuno AV1 hardversko ubrzanje, u onome što Intel naziva industrijom prvi.

Mobilni A30M GPU će uključivati ​​3,5 teraflopsa grafičkih performansi, osam jezgara za praćenje zraka i 4 GB GDDR6 memorije. Dizajniran je da koristi između 35 i 50 vati vršne snage, a izlazni prikaz će zavisiti od konfiguracije laptopa OEM-a.

Intel je postavio niska očekivanja za svoje nedavno lansirane GPU-ove za igrice, a kompanija još ne nudi nikakve naznake o performansama radne stanice. Intel kaže da će njegova Arc Pro serija GPU-a biti dostupna od mobilnih i desktop partnera kasnije ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *