Vijesti

Instagram će uskoro testirati ultra-visoke fotografije kako bi se uklopile u njegove role na cijelom ekranu

Instagram je možda zaustavio svoj kontroverzni redizajn, ali to ne znači da kompanija planira da prestane da se fokusira na sadržaj preko celog ekrana. Tokom današnjeg nedeljnika Pitaj me bilo šta, izvršni direktor Adam Moseri je potvrdio da će Instagram početi da testira ultra-visoke fotografije od 9:16 “za nedelju ili dve”.

“Možete imati visoke video zapise, ali ne možete imati visoke fotografije na Instagramu”, rekao je Mosseri. „Zato smo pomislili da bi možda trebalo da se pobrinemo da oboje tretiramo jednako.” Trenutno, Instagram ima najviše oko 4:5 kada prikazuje vertikalne slike koje su u skladu s tim izrezane. Ali uvođenje podrške za tanje, više fotografije od 9:16 pomoći će im da popune cijeli ekran dok se krećete kroz feed aplikacije.

Neki fotografi su kritikovali Instagramov redizajn nalik TikToku zbog načina na koji je primorao sve fotografije da se nespretno prikazuju u kadru od 9:16. Novi feed je također dodao preklapajuće gradijente na dno postova kako bi tekst bio lakši za čitanje. Ali to se kosilo s originalnim izgledom rada fotografa. Evo sjajnog pogleda na taj početni eksperiment ljubaznošću Thomasa Fitzgeralda.

Tokom testa redizajniranja Instagrama s korisnicima, Mosseri je više puta priznao da je iskustvo preko cijelog ekrana manje nego idealno za fotografije. Sada vidimo da Instagram i dalje ima namjeru da prikaže to ultra-visoko fotografsko iskustvo – ali bez da to nalaže u cijelosti.

Sopstveni podaci kompanije pokazali su da se nekim ljudima toliko nije dopao revidirani dizajn Instagrama da su počeli rjeđe koristiti aplikaciju. „Mislim da moramo da napravimo veliki korak unazad, pregrupišemo se i shvatimo kako želimo da idemo napred“, rekao je on u prošlosedmičnom intervjuu. Instagram je također rekao da će smanjiti količinu preporuka koje se prikazuju korisnicima dok ne bude bolji u odabiru sadržaja u kojem će zaista uživati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *