Vijesti

Ikea i Electrify America udružuju se da instaliraju preko 200 javnih brzih punjača u 18 država

Pripremite se za svoju najkraću šetnju kroz Ikeinu trgovinu do sada jer Electrify America donosi svoju mrežu za brzo punjenje električnih vozila na više od 25 Ikea lokacija u SAD-u (preko Electreka).

Plan uključuje instaliranje više od 220 pojedinačnih brzih punjača koji mogu puniti do 350 kW brzinama u Ikeinim trgovinama u 18 različitih država. Prvi javni punjači pojavit će se do kraja godine, a ostali do kraja 2023.

“Ova suradnja s Electrify America ne samo da će po prvi put donijeti ultra brze javne punjače u naše trgovine, već će nam također pomoći da napravimo veliki korak dok radimo na svojim ciljevima da postanemo kružni i klimatski pozitivni”, rekao je američki izvršni direktor Ikee Javier Quiñones. Ikea je postavila taj klimatski cilj za 2030. godinu, ali još ambicioznije, kompanija planira da u potpunosti elektrifikuje svoje isporuke do 2025. godine.

Kako bi podržala svoje planove isporuke električne energije, Ikea također radi s komercijalnim odjelom Electrify America na instaliranju još 225 pojedinačnih punjača na relevantnim poslovnim lokacijama. Zajedno sa javnim stanicama, Ikea nastoji svojim kupcima i zaposlenima dati više poticaja za vožnju električnih vozila. Švedska kompanija za namještaj prethodno je instalirala Blink Level 2 stanice za punjenje na različitim Ikeinim lokacijama počevši od 2011.

Dogovor je najnoviji u partnerstvu između dobavljača stanica za punjenje i fizičkih poduzeća. Ranije ove godine, Volvo i ChargePoint najavili su da će stanice za punjenje biti instalirane na lokacijama Starbucksa u pet država, a prošlog mjeseca pojavile su se vijesti o izgradnji mreže za punjenje od obale do obale na stajalištima za kamione Pilot i Flying J. U junu je Bajdenova administracija dala državama nove smjernice za dodjelu ugovora o infrastrukturi električnih vozila za kompanije koje čine punjenje praktičnim, pristupačnim i dostupnim javnosti.

Electrify America, podružnica za punjenje VW automobilske grupe, trenutno ima više od 800 stanica sa preko 3.500 priključaka za brzo punjenje u Sjevernoj Americi. 25 i više dodatnih Ikea stanica su samo kap u kantici ka cilju kompanije da doda još 1.000 stanica do 2026. Možete obratiti pažnju na Ikea Electrify America stanice koje uskoro dolaze u sljedeće države: Arizona, Kalifornija, Konektikat, Florida , Illinois, Kanzas, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New York, Pennsylvania, Ohio, Oregon, Texas, Utah, Virginia i Washington.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *