Vijesti

Hakeri su možda otkrili vaše tajne Twitter naloge

Sigurnosna ranjivost na Twitteru omogućila je lošem glumcu da sazna imena računa povezanih s određenim adresama e-pošte i telefonskim brojevima (i da, to bi moglo uključivati ​​i vaše tajne stan račune slavnih). Twitter je potvrdio u petak. Twitter je prvobitno zakrpio problem u januaru nakon što je primio izvještaj kroz svoj program za naplatu grešaka, ali je haker uspio iskoristiti propust prije nego što je Twitter uopće saznao za to.

Ranjivost, koja je proizašla iz ažuriranja platforme za svoj kod u junu 2021. godine, ostala je neprimijećena do ranije ove godine. Ovo je hakerima dalo nekoliko mjeseci da iskoriste grešku, iako je Twitter rekao da “nema dokaza koji bi sugerirali da je neko iskoristio ranjivost” u vrijeme njenog otkrića.

Prošlomjesečni izvještaj od Bleeping Computer sugerirao je drugačije, i otkrio da je haker uspio iskoristiti ranjivost dok je letjela ispod radara Twittera. Haker je navodno prikupio bazu podataka od preko 5,4 miliona naloga tako što je iskoristio propust, a zatim pokušao da proda informacije na hakerskom forumu za 30.000 dolara. Nakon analize podataka objavljenih na forumu, Twitter je potvrdio da su njegovi korisnički podaci kompromitovani.

Ipak, još uvijek nije jasno koliko je korisnika zapravo pogođeno, a čini se da ni Twitter ne zna. Iako Twitter kaže da planira obavijestiti pogođene korisnike, nije “u mogućnosti potvrditi svaki račun koji je potencijalno pogođen”. Twitter savjetuje svima koji su zabrinuti zbog svojih tajnih naloga da omoguće dvofaktornu autentifikaciju, kao i da prilože adresu e-pošte ili telefonski broj koji nije javno poznat nalogu s kojim ne žele da budu povezani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *